desteklide olsa hareketlide olsa sistem farkı belki %1 %2 etkiler ama namlu farkı şok farkı %10 20 etkiler onun için sistemin önemi kalmıyor
bu arada çifte ve pozelerdede güç kaybı olabiliyor onu kasa ve namlu arasına kağıt koyarak deniyolardı tüfek kapanıyosa arada boşuk var demek başka nasıl kontrol edilebilir bilmiyorum
kasayla namlu arasından çifte veya poze nekadar gaz gaçırabilirki veya kaçırsa nekadarcık etki eder ? merak ettiğim için soruyorum yanlış anlamayın. eğer ciddi oranda boşluk varsa bu asıl atış için tehlikeli olur gaz kaçırmasından daha önemli konu bu bence.
diğer taraftan sistem farkının basınç kaybına yüzde kaç etki edeceği konusunda araştırdığım ve sorup öğrendiğim kadar, pompalı olsun poze veya çifte olsun, mekanizma geriye gelmedği yada sistem için gaz harcamadığı için bir nebze daha itici güç oluşturduğunu biliyorum, bu şekilde öğrendim çünkü. gazlıda deliklerden tahliye olan gaz, fişeğin gücünü kesermi veya keserse nekadar keser bilmiyorum, sonuçta kilide ilk hareketi vermek için gaz pistonu ittiriyor. bu arada mühimmat namludan çoktan çıkmışsa zaten sorun yok. nitroda enerji aktarımı diyorlar mesela, onda da fişek patlarken namlu kepine takılı olan mekanizma kilidiyle birlikte namlu yarım santim geriye geliyor, henüz daha mekanizma açılmamış bu esnada, mühimmat da namluyu terkediyor, kilitle namlu geriye gelince kilidin düşebileceği kadar mekanizma da oynamış oluyor o esnada kilit düşüyor ve mekanizma boşu atıp doluyu tekrar alıyor. yani fişek namluyu terkedene kadar henüz kilit açılmamış oluyor. belki oyüzden kabaca bir hesapla pozeye yakın bir etki göstermiş olabilir. sonuçta tüfeğin sistemi ne olursa olsun hepsi av yapıyor yaptırıyor. ille de güç farkı var veya yok deniyorsa da ona göre fişek seçip avı yapmak en mantıklısı bence