Mustafa Bey merhaba,
İltifatlarınız ve çok güzel üslubunuz için çok teşekkür ederim.
Onda bir kaç milimlik daralmanın avda farkı olmaz olur mu? Kullandığınız mühimmat ve choke durumuna da bağlı olarak çok büyük farkları olur.
Söylediğim şey, onda bir kaç milimlik daralmayla sadece "tapanın metal ile olan sürtünme miktarındaki değişikliğin" göz ardı edilebilir olmasıydı. Hatta tapanın tam ve bir miktar daha fazla sürtünmesi iyi bir durum olarak kabul edilir. Zira tapadan, silindir içindeki piston gibi sıyırıcı vazifesi beklenir. Barut bölmesinden, saçmaların olduğu bölmeye doğru oluşabilecek en ufak bir gaz sızıntısının, pattern üzerinde ciddi olumsuz etkisi olur.
Çok eski İngiliz tüfeklerinin, 18.2 gibi çaplarda üretildiğini görüyoruz. Bunun tek sebebi, o dönemde plastik tapa gibi, patlama anında genişleyerek namlu iç çapını tam kapatıp tam sürtünen tapa üretme imkanının olmamasıydı. Keçe tapa, plastik tapa kadar genleşemez ve namlu içini sıyıramaz çünkü. İyi bir pattern için de namlu iç çapını dar üretmekten başka çareleri yoktu.
Dar namlunun da geniş namlunun da farklı komplikasyonları var.
Mesela, dar namluda , tapa arka yüzeyi üzerine düşen basınç yükseleceği için, hele bir de saçma yumuşaksa, deformasyon çok daha fazla olur. Dar namluda, daha kaliteli fişeklere ihtiyacınız olur her zaman.
Namlu içi saçma tutarsızlığının artma ihtimali de çok daha yüksektir. Ayrıca patterni olumsuz etkileyecek saçma katarının boyunu uzatması gibi bir dezavantajı da var.
Ancak daha yüksek basınç, "her zaman" daha fazla hız demektir. Bu, değiştiremeyeceğimiz bir fizik kuralı. Daha fazla hız ve daha fazla patlama basıncı her zaman daha iyi av anlamına gelmez. Ayrıca , yüksek basınç rejiminde çalışması planlanmış bir mekaniğin, çoğu zaman üretim kalitesinin çok daha hatasız olmaya, çok daha düşük toleranslarla üretilmiş olmaya ihtiyacı vardır.
En iyi çap yok demiştim yukarıda, gerçekten de buna inanıyorum. Okuduğum, gördüğüm, yaptığım tüm araştırmalar, testler bunu gösteriyor.
Avınıza ve mühimmatınıza göre optimum verimi sağlayacak namludur aranması gereken. Burada ava ve şartlara göre sürekli namlu değiştirmek gibi bir imkan olmadığına göre, namlunuza en uygun mühimmat ve choke kombinasyonlarına hakim olmalıyız. Hep şunu derim, tüfeğinizin en ideal fişekleri listesi olsun elinizde...
Günün sonunda ben kendim için, overbore - geniş namlu tüfek tercih ediyorum.
Merhaba İbrahim bey
Evet Namlu çapları üzerine yurtdışında çok kaynak var gunsmithing de çok farklı uygulamalar var.
Biz tabiki çok geriden takip ediyoruz milletçe. Fakat burada benim değinmek istediğim nokta namlu
çapının ölçüsü kesinlikle avı etkileyen faktör olması. Bu konuda çok makale okudum ve çok nakit ve
vakit harcadım . Sizin gibi fikirlerine önem verilen birinin görüşleri ve anlatımları gerçekten keyifli.
Konuya dönecek olursak; Browning firması sürtünmeyi azaltmak için namluyu 18.80 yapmış. patterni
ayarlamak için şokları üzerinde bayağı çalışmış.Fabarm da tribore ile kademeli daralma son nokta
demiş . Ben browning markasını severim, Yenilikçi ve tarz bir firmadır bilirsiniz.
( standart olarak 70 yatak ve fix şok şahsi tercihimdir. Yaşasın U/O )
Lakin burada namlu çapındaki salınımlar yerel piyasada 18.2 ile 18.87 arasında değişmektedir. Bu
görüşü ölçümlerime dayanarak söylemekteyim. Ördek avında benellisini seven arkadaşın iç çapının
18.60 la başlayıp 18.40 ile bittiğini öğrendiğinde nekadar şaşırsa az kalıyor. Aynı silahtan memnun
olmayan arkadaşın silahı malesef bu değerlerin çok altında çıkıyor. Artık birçok firma söylemeden
birleştirme konisini bile uzatıyor. Malum kalın saçma ve patlama basıncı konuları var bilirsiniz. Ayrıca
yerli tüfekler ile bazı ithal tüfekler arasında krom yüzey gerilimi aynı değil tapa tolerasyonu artıyor.
Sadece benim 2 yazınızda dikkat çekmek istediğim nokta 1. yazınızda onda birkaç milim daralmanın
önemi olmadığını belirttiniz . 2.Yazıda namlu çapının geniş olmasının saçma katarına faydasını
anlattınız. Burada namlu çapı farkı 18.50 ile 18.80 arası gibi milimetrenin onda biri üçü bir fark
olmuyormu? Yoksa bilinmeyen başka birşeymivar? Namlu boyu sürtünme ile şoktaki sürtünme
süresi ve miktarı aynı değil , full choke - cylinder choke basınçları gibi diğer faktörleri konuşmaya
gerek yok, artık herkes biliyordur bunun zincirleme bağlı olduğunu.
Sürçü lisan ettiysem affola , saygılar selamlar...