Aleykümselam İbrahim bey.Estağfurullah, hoşgörüme sığınmak ne demek,hem saygı içinde yapılmış itirazlara tepki vermem haddim değil hem de verdiğimi düşündüğüm izlenimin aksine beretta kutsal laf söylenmez konumdadır benim için anlayışında da değilim evet beğenirim ve mekanik anlayışını ve mantalitesini takdir ederim,kişisel düşüncem olduğu gibi yaygın bir taraftarı da vardır.Aslında imkanım olsa purdey veya aynı sistemde bir tüfek daha cazip geliyor(holland sistemi değil).Berettanın mantalitesi, kullanıcı dostu ve pratik ama geçerli sistemleri hesaplı bir şekilde tatbik etmek, bu benim gözümde firmayı sevimli kılıyor,ayrıca çizgileri de hoş geliyor bana, belki firma mantalitesinin de bir miktar etkisi ile.
Kilit sitemleri(687 tipi) hakkında sizinki ile paralel görüşler özellikle farklı marka taraftarları arasında yaygın evet ama ben yetersiz bir kilit sistemi olduğunu düşünmüyorum.Bence çok sağlam oldukları kabul edilen sistemlere göre çok yakın yeterlilikte(daha aşağı değil asla da diyebilirim)fakat pimlerin ebadı nedeniyle daha narin olduğundan özenli kullanım gerektiren fakat bunun yanında temizlik bakım ve onarımı diğer sistemlere göre çok daha avantajlı ve görüntü olarak ta çok daha derli toplu bir sistemdir(mesela namluyu gövdeden ayırdığımızda elimizde sadece birbirine kaynaklanmış iki tüp vardır,ötesinden berisinden sarkan kilit parçaları nacaklar mafsallar şu bu yoktur,keza kasa da dolayısı ile temizliği kolaylaştıran sade bir yapıdadır(gövde altında delikler, tabanda karmaşık girinti çıkıntı vs yoktur).
Bu kilit sistemi neden yeterli.Birincisi boss superpozenin bir uyarlamasıdır bu dizayn,mafsal hariç aynı sistem,geçmeler(payandalar) dahiyane bir şekilde gövde içinden dışına çekilmiş hem daha yukardan kavrama sağlanmış hem de imalatı hayli kolaylaşmıştır.aynı şekilde pimlerin namluyu üst namlunun ortası hizasından yani yüksek bir noktadan tutmasının alttan kavrayanlara göre mekanik avantajının olduğu mühendislerce ki yanlış hatırlamıyorsam siz de mühendissiniz, ifade edilmektedir.Pratik kanıtlar olarak jübile veya 687 eell ve yukardaki tüfekte ve orta güçte yivli kalibrelerde(30.06,9.3x74 vb) )bu kilidi kullandığına göre firmanın,manufrance, chapuis, verney carron,winchester select ,cynergy,kalburüstü İngiliz markaları,baikal ın yeni modelleri,kolar kullandığına göre de bu firmaların itimadı var demektir.Ayrıca yüksek volümde fişek atılan disiplinlerde de hayli kullanılmış ve halen kullanılan 682 de de aynı kilit var ve kilitten şikayet duymadım 682 de.Bunların ışığında kilit mekaniği tarafımca sınıfı geçiyor.Namlu çeliği iyi bir çelik,böhler daha iyi vasıfta ama böhler namlu daha sağlam değil bence(sonuçta aynı test damgaları var).
Tüfeğin her tarafını tek tetik grubunu en son parçasına kadar söküp takabilecek kadar tanıyan ve bunu birkaç kere yapmış biri olarak, perçinli parça hangisi gerçekten merak ettim,söyleyebilirseniz memnun olurum,687 olabildiğince modüler ve standart al-tak parçalardan müteşekkil bence.
Paylaşımlarınızı takip ediyorum.Devamı dileği ile..