Bu videodaki işlemle, silah üreticilerinin amacı aynı değil.
Videodaki işlem, namlunun performansını artırmak için değil, namlu içindeki karıncalanma, paslanma, yani çürümeye engel olamadığınızda , son çare olarak başvurabileceğiniz bir yöntemdir. Tüfeğin namlusunu kaybetmektense , tüfeğin atış performansının düşmesi pahasına böyle bir müdahalede bulunmak kabul edilebilir bir durum. Belli olmaz, bu işlemden sonra tüfeğin atış performansı artabilir de.. Ama bu tamamen şansa bağlı, duran bir saatin günde iki kere doğru vakti göstermesi gibi bir şey..
Bu videodaki işlem, aynı zamanda tüfeğin orijinal namlu et kalınlığını da incelttiği için, çok dikkatle yapılması gerken bir işlem. Tüfeğin namlu mukavemetini düşürecek bir işlem. Çok tecrübeli bir ustanın elinde olmak kaydıyla ve yalnızca tüfeğin çürümesinin önüne geçilemeyecek şekilde aşırı karıncalanma varsa başvurulmalı bence.
Browning ve Winchester, Herstal Group'un bünyesindeki iki kardeş şirket. Namlularında, 18.8mm iç çapı fabrika çıkışı orijinal tasarım olarak kullanıcılarına sunuyor. (Namlu et kalınlığı düşürülmeden, orijinal üretimi bu şekilde) Bunu sunarken, grupman performansının bu sayede artırılacağını iddia ediyorlar. Kimilerine göre, bu sadece bir pazarlama taktiği.. Bazılarına göre, Amerikalıların deyişiyle, sadece bir "gimmick". Performansın gerçekten artacağına inananlar da var. Bu şekilde namlu çıkış hızının düşeceğini iddia edenler de var. Ben kendim , backbored namlulu Browning tüfeklerle yaptığım testlerden oldukça iyi sonuçlar aldım. Tabii ki bu tüfeklerle test etmediğim, piyasada yüzlerce fişek çeşidi daha var. Farklı fişeklerle ne tepki verecek, denemeden bir şey söylemek çok anlamlı olmaz.
Üzerinde fazlaca testler yapıldığı için, yani daha bilimsel ve deneysel verilere dayandığı için şunu söylemek daha kolay: saçma boyutu büyüdükçe ve/veya fişeğin saçma gramajı arttıkça, çapı belirli miktarlarda artırılmış namluyla atış yapmak, grupman performansını bir miktar artırıyor.
Benelli'nin geniş namlu iç çapına sahip tüfeğini hiç görmedim, varsa da henüz incelemedim, bilmiyorum. Bildiğim tüfekleri , daha dar çaplara sahipler. Ancak bu tüfeklerin sahipleri , tüfeklerinin performansından oldukça memnunlar.
Bir başka İtalyan Fabarm da 18.7mm gibi bir iç çap kullandığını biliyorum.
Günün sonunda, herşeylerinde olduğu gibi, kullandıkları fişek gramajlarında da hep daha fazlasını (daha ağırını) tercih eden Amerikalılar için düşünülmüş ve tüm dünyaya pazarlaması yapılmaya çalışılmış bence bu Browning backbore teknolojisi.. Bununla birlikte, Avrupa pazarı için üretilmiş 18.4mm Browning tüfekler de gördüm. (Backbored metodunu kullanmaya başladıkları tarihten sonra üretilmiş olduğu ve B25 model olmadığı halde) Sanıyorum, Avrupa'daki bazı poligonlarda doğayı korumak adına plastik tapanın yasak olmasıyla ilişkisi var bu durumun. Keçe tapa, plastik tapa gibi genişleyip namlu içini sıyıramaz. Keçe tapa kullanmak zorundaysanız, namlu çapı yeterince dar olmak zorundadır, aksi takdirde saçma bölgesine sızan barut gazı grupmanı bozacaktır.
brovni vinchester benelli beratta bunlar hep bu namludan cıkarıyorlar bizimkiler sadece ata da kullanmaya başladılar.