Şu anki teknoloji ve barut çeşitliliğine bakılırsa yazacaklarım geçerliliğini yitirmiş olabilir fakat yine de kısaca açıklamak isterim tecrübelerime ve okuduklarıma dayanarak.
Barut soğuk havadan olumsuz etkilenir. Yani yanma gücü düşer. Bu kaybı tekrar kazanmak için direnci artırmak faydalı olur. Yani saçma gramajını artırmak direnci arttıracağı için barutun fişeği terketmeden tamamının yanmasını sağlar. Yani yazın 28 gr olan bir fişek ,barutun hepsini yakarak otomatik bir tüfeği çalıştırırken kışın aynı barutun yanma kalitesi soğuk havaya bağlı olarak düşeceği için patlama gücü azalır ve otomatik tüfeğimizi çalıştırmayabilir. Bu fişeğe aynı barut olmak şartıyla 32 gr saçma koyunca direnç arttığı için daha yüksek bir sıkışma elde edilerek barutun tamamının yanması sağlanır.
Bu konu çok daha ayrıntılıdır aslında. Fakat yazdıklarımın şu anda ne kadar geçerli olduğundan emin değilim. Ava ilk başladığım zamanlarda kendim doldururdum. O zamanlar bu yazdıklarımı çok bariz görürdüm. Ya da ilk hazır fişeğe geçtiğim zamanlarda da yazın 24 gr ile otomatik tüfeğim çalışırken kışın çalışmazdı. Şimdi ise o kadar çok çeşit barut çıktı ki (hızlı yanan barut, yavaş yanan barut vb.) bahsettiğim bu sorunların üstesinden geldiler gibi görünüyor. Şimdi daha çok olay namlu içi çapı ile şok boy ve çaplarının kontrolü altında gözüküyor. Şahsen ben keklik avında başından sonuna kadar RC32 atarım hiç fark görmüyorum. Sonuç hep muhteşem maşallah
33 ve 34 gr fişekler denedim. Sonuç rezalet oldu. Düzensiz ve çok fazla dağılım gösterdi soğuk hava şartlarında bile. Ya da şöyle anlatayım; kışın bile 24 gr ile av yapabiliyorum. Hem çalışıyor hem vuruyor. Avına göre tabi. Artık düşüncem şu yönde; geniş çaplı namlular uygun şok ile yüksek gramajlı fişeklerde daha çok isabet sağlayarak avcıya avantaj veriyor. Bu da kendi içinde çok daha ayrıntılı ve uzun bir konu olmakla birlikte tüfeğini ve şokunu iyi tanımak gerekiyor. Her tüfek yüksek gramajla iyi vurur diye bir şey yok. O zaman 34 değil 36-40-50gr atarım ,attığımı paket yaparım. Yok öyle bir şey. Her tüfekle olmaz.