Gönderen Konu: Meca Tek Kurşun  (Okunma sayısı 34670 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Meca Tek Kurşun
« Yanıtla #75 : 14 Ağustos 2015, 20:16:51 »
Bu başlığı 7-8 ay önce ben açmıştım :) şimdi bakıyorumda cok değerli bilgi ve tecrübeler paylaşılmış emeği gecen herkese teşekkür ederim.
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #76 : 15 Ağustos 2015, 10:49:59 »
       Bu video da ters giden bir şeyler var ustaların dikkatine yavaşlatılmış görüntüde fark ettim. yorumları alalım.
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2015, 21:53:32 Gönderen: Erol KABA »
  • Charles Daly otomatik,
  • Cesa otomatik, Mertmak Mx5 otomatik
  • Akkar Karatay Pompalı, Hatsan Pompalı
Düzce  1985

The following users thanked this post: Hüseyin ÜSTÜN

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #77 : 16 Ağustos 2015, 19:43:28 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 08:00:05 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #78 : 16 Ağustos 2015, 20:53:08 »
 Abi fullhd kameram olmadığı için bizim kameralar saniyede 30 kare alıyor ondan pek bir şey anlaşılmıyor. Şimdi sen sorunca aklıma geldi iki kitabı birbirinden ayırıp kurşunun birinci kitaptan geçip ikinci kitaba nasıl vurduğunu incelesek fena olmazdı. hatta direğin arkasın bir kitap daha konula bilirdi. Benim genel gözlemim birinci kitapta kuşunun özelliğinin baya bozulduğu ve ikincisine daha fazla hasar verdiği tabi bu kağıt üzerinde avda yada başka şeyde ne olur bilmem. İlk çektiğim hızlı videolarda kurşunun ezilerek direğe yapıştığını görmüştüm.
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Şahin GENÇOĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #79 : 16 Ağustos 2015, 20:59:56 »
Arkadaşlar bu gün ki atış antrenmanımda bu kurşunu ara sıra farklı şekilde deneme fırsatım oldu. Birkaç video kaydı da yaptım.

- 100 metre isabet ve 20 - 30 metreden 3 atışla yaklaşık 3mm metal levhaya delme testi olarak videolar çektim. Videoları hazırlayabilirsem paylaşırım...
« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2015, 21:20:23 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #80 : 16 Ağustos 2015, 23:48:58 »
Abi fullhd kameram olmadığı için bizim kameralar saniyede 30 kare alıyor ondan pek bir şey anlaşılmıyor. Şimdi sen sorunca aklıma geldi iki kitabı birbirinden ayırıp kurşunun birinci kitaptan geçip ikinci kitaba nasıl vurduğunu incelesek fena olmazdı. hatta direğin arkasın bir kitap daha konula bilirdi. Benim genel gözlemim birinci kitapta kuşunun özelliğinin baya bozulduğu ve ikincisine daha fazla hasar verdiği tabi bu kağıt üzerinde avda yada başka şeyde ne olur bilmem. İlk çektiğim hızlı videolarda kurşunun ezilerek direğe yapıştığını görmüştüm.
Yaban Tv'deki ard arda bağlanmış tahtalara ateş ettikleri programda en son tahtaya kadar bile kurşunun formu çok bozulmamıştı diye hatırlıyorum. Çok da yakından, yüksek süratle vurulmuşlardı. Tabi kurşunun sertliği değişirse, hedef değişirse farklar olabilir ama bir tanesini hatırlatmak istedim.

Videoda ters giden şey neydi Erol Bey? Kurşun yan mı vurdu?
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Mert PASTIRMACI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #81 : 17 Ağustos 2015, 01:33:57 »
Foster kurşunları her zaman daha çok seviyorum. Bu konudada sterling slug u tek geçerim. Hiç takla atmadan dümdüz saplanıyor hedefe. Meca da temel olarak aynı dizaynda performansıda ona yakın olacaktır diye düşünüyorum. Alışveriş yaptığım yerde sterling kalmamıştı meca alacaktım oda kalmamış yoksa deneyecektim.
1992-İstanbul Yenisahra E-5 Gedik Silah Av Ve Outdoor Mağazası

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #82 : 17 Ağustos 2015, 03:38:56 »
Yaban Tv'deki ard arda bağlanmış tahtalara ateş ettikleri programda en son tahtaya kadar bile kurşunun formu çok bozulmamıştı diye hatırlıyorum. Çok da yakından, yüksek süratle vurulmuşlardı. Tabi kurşunun sertliği değişirse, hedef değişirse farklar olabilir ama bir tanesini hatırlatmak istedim.

Videoda ters giden şey neydi Erol Bey? Kurşun yan mı vurdu?
Abi kuşunların hedefte açtığı nokta  takla atmış gibi gözüküyordu yavaş oynayın toz dumandan yerden sektikten sonra kitaba çarptıkları kanısına vardım. Direk hedefe vuranlar zaten küçük delik açmışdı. Önce anı yerden vuramadığım için üzüldüm, sonra aynı yere sektirdiğim için sevindim.  :D Yaban tv videosuna gelince abi  kavak oldukça yumuşak bir ağaçtır.  Kavak olduğunu renginden anladı hadi küner ya da köknar olsun  o budaksızsa daha yumuşaktır desem bek yanılmış olmam. Kuruduktan sonra delinmesi daha da kolaydır. Hele birde kahve rengine  ya da sarıya doğru renk çalmışsa tırnağınız bastırsanız içine girer. Kuru olduğu için kurşuna sarıp yavaşlatmaz da. Yaş olduğu zaman daha sıkılaşır kurşuna sarar kuruysa kurşun için karton gibi olur desem yeridir hele birde ziraat kavağı ise şimdi hatırlıyorum da eski günleri ne çekerdik tam kurumamış  su (ziraat) kavağından ağaç tornasında işlerken.  Söyle ifade edeyim abi kavak ağacına torna vidayı veya bıçağı atarsın saplanır ve orada kalır. Ama birinci sınıf hamur ve koli bandıyla bantlanmış kitaba atarsın daha az saplanır ve yere düşer.  O videoya yorum yapacaktım ağacın yoğunluğu  yer yerde anı olmaya bilir ve dikkat edilirse atış açısı aynı olmuyor. Her atışı doğrusal olarak yapmak ve tahtanın yer yerinin aynı özelikte olması gerekir budak olmayacak budak çevresi daha sert oluyor ve 61 namluyu delicilik için değil stabilize atışlar için uygun namlu olarak kabul gördüğü için tercih sebebi diye. Ama aradaki yaş farkını dikkate alınca bir şey yazmadım altına gerçi bakmadım yoruma açık mı degil mi. Ben denemedim ama yerliler de meca daha yumuşak bilgisine güvendiğim için aldım. Tabi doğru olan imkan varken fotoğraf çekmekti. Acemilik işte son olarak abi 50 metre ile yakın mesafe fark eder diye düşünüyorum ve değerli yorumlarınızı bekliyorum abi.
« Son Düzenleme: 17 Ağustos 2015, 03:43:02 Gönderen: Erol KABA »
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #83 : 17 Ağustos 2015, 03:45:49 »
Pek domuz avına giden biri değilim acıkcası sezonde belki 2-3 defa arkadaş hatrına gidiyoruz öyle :) eğer atış alanım kısıtlıysa yada sıklık bir yerse yakın mesafeden atış yapıcaksan kesinlikle ilk fişeğim foster tip kurşunlar olur,bu kurşunlar özellikle yakın-orta mesafelerden av üzerinde cok güzel mantarlaşıyor ve tahribat yaratıp avı durduruyor,2 ve 3.fişek olarak brenneke tarzı kurşun kullanırım genelde bu kurşunlar foster tip kurşunlara göre daha hızlı yakın mesafeden delip gecme ihtimali yüksek ama 45-50 metre mesafelerde cok etkili şüphesiz özellikle fioochi brenneke slug ve winshester slug foster kurşunları cok beyeniyorum,Mecada yerli kurşunların icinde bence gayet başarılı fiyat-performans acısından,Bunlar sadece benim görüş düşüncelerim,sizlerin daha farklı tecrübeleri vardır elbet o kesin.

KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #84 : 17 Ağustos 2015, 07:08:19 »
Meca Tek Kurşun denince karıştıranlar oluyor sanırım. Mecanın birkaç modeli var. Atış isabet için kullandığım Rifle Slug modeli. Bu isim altında yeni bir başlık açıp bütün deneyimlerimi paylaşmak istiyorum aslında.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #85 : 17 Ağustos 2015, 22:58:57 »
Abi kuşunların hedefte açtığı nokta  takla atmış gibi gözüküyordu yavaş oynayın toz dumandan yerden sektikten sonra kitaba çarptıkları kanısına vardım. Direk hedefe vuranlar zaten küçük delik açmışdı. Önce anı yerden vuramadığım için üzüldüm, sonra aynı yere sektirdiğim için sevindim.  :D Yaban tv videosuna gelince abi  kavak oldukça yumuşak bir ağaçtır.  Kavak olduğunu renginden anladı hadi küner ya da köknar olsun  o budaksızsa daha yumuşaktır desem bek yanılmış olmam. Kuruduktan sonra delinmesi daha da kolaydır. Hele birde kahve rengine  ya da sarıya doğru renk çalmışsa tırnağınız bastırsanız içine girer. Kuru olduğu için kurşuna sarıp yavaşlatmaz da. Yaş olduğu zaman daha sıkılaşır kurşuna sarar kuruysa kurşun için karton gibi olur desem yeridir hele birde ziraat kavağı ise şimdi hatırlıyorum da eski günleri ne çekerdik tam kurumamış  su (ziraat) kavağından ağaç tornasında işlerken.  Söyle ifade edeyim abi kavak ağacına torna vidayı veya bıçağı atarsın saplanır ve orada kalır. Ama birinci sınıf hamur ve koli bandıyla bantlanmış kitaba atarsın daha az saplanır ve yere düşer.  O videoya yorum yapacaktım ağacın yoğunluğu  yer yerde anı olmaya bilir ve dikkat edilirse atış açısı aynı olmuyor. Her atışı doğrusal olarak yapmak ve tahtanın yer yerinin aynı özelikte olması gerekir budak olmayacak budak çevresi daha sert oluyor ve 61 namluyu delicilik için değil stabilize atışlar için uygun namlu olarak kabul gördüğü için tercih sebebi diye. Ama aradaki yaş farkını dikkate alınca bir şey yazmadım altına gerçi bakmadım yoruma açık mı degil mi. Ben denemedim ama yerliler de meca daha yumuşak bilgisine güvendiğim için aldım. Tabi doğru olan imkan varken fotoğraf çekmekti. Acemilik işte son olarak abi 50 metre ile yakın mesafe fark eder diye düşünüyorum ve değerli yorumlarınızı bekliyorum abi.
Evet yerden sekmiş olması mümkün. Potalı basket :) Ama belki de hedefin sürüklenmesiyle toz kalkmış olabilir mi? Yerden mi sekti, başka şey mi oldu anlamak için önlemleri düşünerek atışları tekrarlamak iyi olur sanıyorum.

O video avcı işi olmuş. Bugün olsa bir kronografla ölçerlerdi diye düşünüyorum. Hatta 3-5 atış ortalamasını alarak ölçülmesi gerekir. Aksi halde, en azından beni tatmin etmez. O yazdığınız budaklı kısımlar, önceki vuruşlardan çatlamaların etkisi, çapraz girenler, her seferi birer fişekle temsil edip değerlendirmesi eksik işler. O da sonradan testin çok iyi olmadığını anlamıştır belki. Yine de biraz fikir veriyor.

Balistik uzmanı değilim ama tecrübelerime, gördüklerime dayanarak kurşun ne kadar çabuk durduruluyorsa mantarlaşmanın o nisbette artacağını söyleyebilirim. İlaveten içinde ilerlediği ortamın (tahta, kitap, kas, organlar,...) farklarına göre de mantarlaşmanın değişebileceğine, farklı olabileceğine inanıyorum. Tabi bunları denemek veya denenmişleri görmek gerek ki doğru kabul edebilelim.

Her kurşunun her koşulda mantarlaşmasını beklemek de belki gerçekçi olmaz. Belki o yüzden Hüseyin Bey'in yıkım kurşunu dediği küt burunlu kurşunları yapmışlardır. Çarpınca çabucak yavaşlasın, hemencecik mantarlaşsın, genişlesin diye... Öyle olduğunu sanıyorum.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: Erol KABA

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #86 : 18 Ağustos 2015, 09:57:45 »
  Konuyu irdelemek lazım abi şimdiden neler cıktı ortaya, maalesef bizim Amerikalılar gibi imkanlarımız olmuyor her zaman biraz oradan biraz buradan  geç ulaşıyoruz doğru sonuca
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #87 : 18 Ağustos 2015, 10:03:27 »
Abi yeni makina o zaman arızalı çıkmıştı dun elime ulaştı. Onun video düzenleme programını tam çözebilirsem reklamsız yavaş göruntüleri yukleyeceğim.
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #88 : 18 Ağustos 2015, 10:11:43 »
Erol bey yeni makineniz hayırlı olsun.

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #89 : 18 Ağustos 2015, 10:16:59 »
Erol bey yeni makineniz hayırlı olsun.
Teşekkur ederim fulhd olmasada bir hd makida daha olmasi iyi
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #90 : 18 Ağustos 2015, 10:26:19 »
     ''Evet yerden sekmiş olması mümkün. Potalı basket :) Ama belki de hedefin sürüklenmesiyle toz kalkmış olabilir mi? Yerden mi sekti, başka şey mi oldu anlamak için önlemleri düşünerek atışları tekrarlamak iyi olur sanıyorum. ''
    Abi programın yavaş olması ve donması sonucu ancak bu kadar yavaşlata bildim.
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2015, 20:20:09 Gönderen: Erol KABA »
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #91 : 18 Ağustos 2015, 20:39:12 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 08:00:21 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #92 : 18 Ağustos 2015, 20:42:53 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 08:00:35 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #93 : 18 Ağustos 2015, 20:52:53 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 08:00:44 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #94 : 18 Ağustos 2015, 20:54:08 »
Abi benim sekme ifadesi biraz yanlış olmuş galiba  :D Yere az bir şey sürtmüş desem saki daha yerine olur https://www.youtube.com/watch?v=eGQEdZ-z2ps&feature=youtu.be
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #95 : 18 Ağustos 2015, 20:55:26 »

kendi tecrübelerim dogrultusunda
tekkurşunları şu şekilde sınıflandırıyorum

hedef atıcılıgı
uzak mesafe delicilik
yakın ve orta mesafede mantarlaşma ve yıkım
Allah'ın izni ile kesin çözüm olan kısa mesafede (5-15)ve(25-35m) domuz isterse 500kg olsun 42,52,55,57gr tam yıkım kurşunu
bırakın gerisini domuz düşünsün
;D ;D ;D ;D
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #96 : 18 Ağustos 2015, 21:02:06 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 08:00:54 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #97 : 18 Ağustos 2015, 21:05:45 »
 :D :D :D Abi o tüfeği bayram da köye götürdüğümde için babam el koydu  :'(
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Erol KABA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #98 : 18 Ağustos 2015, 21:12:00 »
Erol bey  :)
yere tam çarpma yaptıgında topraga derinlemesine girer hedefe ulaşmaz
yeri sıyırma yani hafif temas ile geçmiş
ilk atışınızda aynısı oluyor kurşun hedefe vurmadan topraga temas ile geliyor
ve kurşun takla atıp hedefe vuruyor

o fişekleri
51cm pompalı ile atacaktın bak o hedef ne hale geliyordu ;)
Doğru söze ne denir abi atış alanı eski ve hedef yere yakın olduğu için toprağa vurmak biraza kaçıılmaz oluyor abi.. Hedefi biraz yükseltmek gerekli
  • Charles Daly otomatik,
Düzce  1985

Çevrimdışı Gürkan ÖZKAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #99 : 18 Ağustos 2015, 21:19:57 »
Arkadaşlarla yarışırken garantiye kaçarsam, hedefi bir şekilde vuruyum da ne olursa olsun dersem, işte o zaman biraz alt nişanlıyorum,  ben de bazen topraktan sektiriyorum. Arkadaşlar muhtemelen 3-5 cm farkı anlamıyordur, zaten toz toprak kalkınca ortalık karışıyor. Anlasalar da önemi yok, hile yok hurda yok.
Önemli olan hedefi indirmek, yarışmayı kazanmak )
1975 - istanbul - www.hobimaket.com