Bende bu fişek kıvırma makınasından kullanıyorum. geçen yıl bin adetten fazla, bu yıl da 300 adet kadar bu hafta sonu da 150 adet misket kurşun kıvıracağım. deiğiniz kıvrılma bükülme olayını sadece en başlarda yaşadım ama kendimce çözüm buldum.
* makınanın deforme olan plastik tutma kolu yerine metal kaynattırdım. (12lik veya 15lik çivi gibi, fazla gelen uzunluğu kısaltabılırsınız, elinize zarar vermesin diye kağıt veya bez bant sarabilirsiniz.
* kıvırma kafasının çıkma problemi için ortadaki vida kıvırma kofasının içinden deforme edilerek çıkmasını önleyebilirsiniz.
* sert fişekler kıvırma makınasında burulup deforme olabiliyor. Cheditte nin fişekleri yumuşak olduğu için kıvırması kolay oluyor. 10-12 fişekte bir arko krem sürerek kıvırma kafasının içini yağlıyorum. yağlamanın çok faydası oluyor.
* pover ve bior tapada fişeği fazla sıkma durumunda kovanın deforme olması daha çok oluyor. keçe tapada abartılı sıkma yapılmadığı sürece deforme problemi yaşanmıyor. ben Genelde keçe tapa kullanıyorum. pover tapa ile saçma saracaksam bile alta 6mm plastik ara tapa, keçe tapa, üstüne pover tapanın sadece haznesini kullanıyorum.
* misket kurşun dolumu için 1,80 gr D20 barut, 6mm ara tapa, 1adet Diana keçe tapanın üzerine misketi koyuyorum. fişek tatlı sert olacak şekilde makınanın kenarına çentik attım. her seferinde o çentiğe kadar sıkıyorum. bütün fişekler aynı boyda, aynı sıkılıkta oluyor. otomatik tüfek ile de, çifte-poze ile de problemsiz atılıyor.
* barut kacmini 1.60-1.90 gr arasında oynasam bile bu ölçüleri değiştirmiyorum.
Eski sarı kıvırma makınalarından iki adet 16 ga var elimde. Dede yadigarı... şimdiki makınalara göre çok daha kullanışlı. yeni modeller malesef eskileri aratıyor.