Sevgili dostlar bu aşınma sorunu benim çiftemde var,ustalar bizi aydınlatırsa daha doğru olur kanısındayım.Önemli konu.
Selamlar.
Ben tüfek ustası değilim ama şimdiyekadr çeşitli tüfek ustalarıyla bu konu üzerinde aldığım bilgileri aktarayım. Tüfeğin iyisi kötüsü farketmez bilinçsiz kullanımda illaki bir süre sonra aşınma oluyo boşluk oluyo tüfeklerde. Bir süre sonra dediğim yerli tüfek alırsın iyi bakarsın 20 sene boşluk yapmaz, ithal tüfek alırsın bilinçsiz kullanırsın 10 senede laşka olur heryanı.
Ben remington 11-87 gibi çelik kasalı tüğegi bile dağıtan kullanıcı gördüm. Tüfeğin şokları kayıp paraya kıyıp bir tane 5 no şok almamış tüfeğin namluda 1 no şok takılıyken yıllarca domuza kurşun atmış. Tüfeğin çeliği sağlam olduğundan namluya zarar gelmemiş ama yıllarca kurşun yüksek hızda namludan ilerleyip şoka çarpa çarpa ters kuvvet oluşturmuş tüfeğin namlusu şıkır şıkır oynuyodu yuvasında
Çok yerli tüfek sahibi tanıyorum üzümlü s.poze, huğlu s.poze kullanan adamların ilk tüfekleri ve 15 - 20 senedir kendilerinde aktif olarak ava gidiyolar ama tüfeklerinde hiç boşluk oynama yok zımba gibi tüfekler. Ama adamlar işte av vuramayınca kabahati fişekte arayıp maceraya atılmamışlar ağır sıkılarla.
Onun haricinde eski avcı bir dede vardı tüfeğini gösterdi bana ben sıkımı kendim doldururdum iki ölçek barut koyuyodum kurşun basarken domuzun ayaklarını yerden kesiyodu dedi
aldım baktım tüfeği öyle bir boşluk yapmışki çifteyi kapattığınızda aralıktan fişeklerin sarı kısmını görebilirsiniz
Tüfeğin çelik kalitesi kilit parçalarının çeliğinin özellikleri avanslı kilit olup olmaması illaki aşınma süresini etkiler ama temel etken tüfeği bilinçli kullanmak.