Saçmaların enerjilerinin kaç metrede kaç Jolule, foot.lb veya buna benzer hesaplar bilgisayar ortamında pek zor değil. Fakat gerçek hayatta ne olacağı, ne kadar doğru olacağı konusunda pek araştırma da yok galiba. Var bir şey ler ama kesinliklerinden emin değilim.
Mesela shotgunsim diye bir program var. Shareware diyor ama ben arada kullandığım halde çalışmasında noksanlığa rastlamadım.
http://206.217.135.130/BB/shotgun.htmSayfanın en sonunda indirme bağlantısını görebilirsiniz.
Bu program 60 yard mesafeye kadar saçmanın hızındaki değişimi, yerçekimiyle düşüşünü ve başka bazı şeyleri de hesaplamaya yardımcı. Bu programla 5 no 395 m/s çıkışlı saçmanın 20 cm kadar düştüğünü görüyorum ama tüfekler de biraz buna göre üretilir. Yani saçmaların belli mesafelerdeki düşüşünü gidermeye yönelik önlemler olabilir. Herkesin tüfeğinin huyunu kendisi irdelemeli sanıyorum. Birkaç deneme yapmaktan daha doğru yol görünmüyor. 20 cm yazdım ama hatırlatayım, bu 60 yard için hesaplanmış. 130 yard için 40 cm den fazla düşüş yapacağını sanıyorum ama emin değilim şu anda. En güzeli deneme yanılmayla öğrenmek.
Geçenlerde bu sitede birde hedefin neresine atılır diye Beretta ve Browning farklı metodları kullanıyorlarmış.
Birisi hedefin alt keneranını baz alırken diğeri üst kısmını baz alıyorlar diye bir konu geçmişti.
İkisi de 12-13 cm çapındaki çemberin alt noktasına nişan aldırıyor. Biri bantın, diğeri arpacığın tepesini oraya hizalatıyor.