Kendi adıma
En sıradışı fişek,,, en iyi tüfek ve şok,,,, tecrübeli bir avcı ile
Uygun hava koşullarında
Tahtalıya yapılacak atış mesafesi 50-60m arası
Eskiden keçe tapalı, karton kovanlı fişeklerle o mesafe bile çok çok fazlaydı ama günümüz fişekleriyle 50-60 m olabilir. Belki daha ötesi de olabilir ama iki şeyin olduğunu bilmemiz lazım: 1. Saçmanın hızının ve daha doğrusu enerjisinin yeterli olması 2. Saçma sıklığının ava isabet edecek, en az 2-3 tane olması. Bunu yapabilen tüfek ve fişek varsa, atan da iyiyse atılır. Fakat bu ikisinin olup olmadığını bilmeden atmak, avı kesin ele geçirememek demek (veya buna benzer).
Ben o kadar mesafelere bilerek attığımı hatırlamıyorum. Benim için 30 m den sonrası avın artık paçasını salma zamanının geçmekte olduğunun işareti. Biraz da keçe fişeklerden kalma alışkanlık. Normalde 40 m çok uzak değil aslında. Ama yine de o fişeğin eldeki tüfek ve ucundaki şokla hangi mesafelere yettiğini iyi bilmeden 40 m bile epey uzak. Atan elindekinin menzilini iyi biliyorsa o menzile kadar atabilir.
Mister Digweed
eğer o 5 no 34 gramsa ve 90 m mesafeden tahtalı vurabiliyorsa,
1. Saçma enerjisi yeter belki ama silahı o mesafede iyi grupman yapıyor olmalı.
2. O kuşlar rastgele isabet alıyor ve düşüyordur.
90 m den yeterli yoğunlukta dağılım bence çok zor. 2 nci yazdığımın daha doğru olduğuna inanıyorum. Emin olamam, tüfeğinin marifetini bilmediğimden, sadece "inanıyorum" dedim.
Normalde Avrupalı avcılar bu saçma isabeti, avı ölü ele geçirme konularında eskiden beri çok üzerinde duruyorlar. Emin olmadan atmazlar diye düşünüyorum. Lakin İngiltere'de bu kuşlar tarım zararlısı. Resmen zirai mücadele gibi öldürüyorlar. Çuvallara tıkıyorlar. Lokantalara satılmalarına izin varmış; belki ziyan olmuyordur ama öncelikle öldürmek üzerinde durduklarını düşünüyorum. Velhasıl, Mr Digweed o kuşları ister önüne, ister 500 m öteye düşsün umursamıyor olabilir. Arada sırada kafadan, kanattan yiyen fazla gidemiyor olabilir.
5 no 34 g fişekle 90 m civarındaki kağıda deneme yapan oldu mu?