Genel bilgi babında... Tamam da...
Hangi av tüfekleri bunlar ?
1.000 metre etkili menzili olan av tüfeği de var. Örnek M03 .300 Win Mag. Uygun ekipmanla 1.000 metreden avlanabilirsiniz
Kastettiğiniz Shotgun tipi av tüfekleri olmalı.. E Shotgun tipi av tüfeklerinde de, Sabot Slug mühimmat ve uygun namlu ile 150 metrelere kadar grupman ve av yapılabiliyor. Şimdi bir kere kafadan her türlü 90'ı geçtik
Ancak, saçma doldurulmuş "Shotshell" fişekler için üretilmiş "Shotgun" sınıfındaki av tüfeklerinde 20-90 metre etkili menzil diye bir şey ilk kez duyuyorum. Yani (muhtemelen diyeyim) böyle bir sınıflandırma yok.
Saçma ile doldurulmuş "shotshell" fişekleri kullanarak 90 metreden av vurulduğunu ne gördüm, ne duydum... Hadi o benim ve av arkadaşlarımın beceriksizliği olsun ve 90 metreyi şimdilik bir kenara bırakalım da, niye 20 metreden başlıyor ?
Ben 5 metreden defalarca bıldırcın vurdum, öldüler hepsi de, etkili oldu yani
Shotgun tipi av tüfeklerinde neden maksimum 90 metre ? Niye 85 , 95 ya da 100 değil ? 90 metre nereden geliyor ? Hangi tüfek üreticisi iddia ediyor ya da hangi teknik kitap/kaynakta geçiyor bu bilgi ? Linki bulmanıza gerek yok, tüfek üreticisinin resmi sitesine girer bakarız. Ya da herhangi bir kaynak ya da kitapsa, kitabın adını söylemeniz yeter, muhtemelen bende vardır. Merakla bekliyorum.
İbrahim Bey Ben yazımda Av tüfeklerinde etkili menzil 20-90 m arasındadır & Şoklarda genel kural daralma ne kadar fazla ise saçmaların merkezdeki dağılımı da o kadar yoğun olur. Diye Belirttim.Tabiki vurduğum Domuzun Sabot Slug Yediğinde Kaldığı yeri elime metre alıpta ölçmedim. Erol Beye Tüm yazdıklarım genel Bilgi babında dir . 12 cal. slug namlu iç çap ölçüleri, Dünya standartlarında 0,720 inç - 0,730 inç arasında değişiyor.