Gönderen Konu: ACİLLLLL YARDIM EDİN... PAS MI BU? NASIL ÇÖZERİM  (Okunma sayısı 4530 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cihangir GÜNEL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • "Sabır Her Kişinin Değil Er Kişinin Harcının"
Merhaba Değerli arkadaşlarım.

Tüfeğim AKKAR Churchill 71 Namlu poze henüz 1 ay önce farkettim namlu üstünde ufak bir kahverengi vardı, fakat yağdandır diye düşünmüştüm aşağıda resimdeki gibi oldu namlu fakat silince çıkıyor gibi görünüyor. Baretta tüfek yağı ile yağlıyordum bitince ROEBUCK 505 le yağladım fazla yağı namlu üstünden fazla silmemiştim kılıfına koyup yatağın altına sakladım 2 hafta sonra çıkardım bu halde idi

Bu pas mı ? nasıl çözerim Akkarı aramam gerekir mi tüfeğim henüz yeni.

bir ürün tavsiye eder misiniz lütfen acil yardımlarınıza ihtiyacım var.

• Beretta Poze S56
  • Browning A5
  • Deutsch Black Kurzhaar (Rockey)
1987 - ANKARA

Çevrimdışı Özgür UYAR

• Müdavim Üyemiz
Ynt: ACİLLLLL YARDIM EDİN... PAS MI BU? NASIL ÇÖZERİM
« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2014, 00:09:27 »
Kardeşim bu tarz namlu boyaları rutubetli ortamlarda malesef  küf yapmakta başka modellerdede genelde oluyor sıcak ortamda kaliteli bir yağla üzerinde yağ kalıcak şekilde bırakınız yatak altları rutubete çok meyilli yerlerdir.
Özgür UYAR
1984-Çanakkale/Ezine
Del Zagnis Setter (NEO)

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #2 : 08 Kasım 2014, 00:46:24 »
Pas ve korozyon metallerin oksidasyonu, çürümesi demek biliyorsunuz. Resimlerde pas çok derin değil gibi duruyor. Ancak tabii ki namlu çok çok az da olsa hasar görmüştür.

Basit çözücülerle çıkarabilirsiniz. Resimde görünen yağı hiç kullanmadım ancak koruyucu bir yağ değil sanırım. Çözücü olabilir. Silahlar ya da metal yüzeyler için üretildiği söylenen her yağ, "koruyucu" değildir. Örneğin silah ustalarının değişmezlerinden olan WD40 gibi bir çok çözücü, temizleyici var.  Bunlar koruyucu değil, çözücü ve/veya temizleyici ürünler. Hatta, temizlik bittikten sonra, yağlama kısmına geçmeden önce silahlarımın üzerinde, temizlikte kullandıysam WD40 kalıntısı kalmasın diye ekstra özen gösteriyorum. İlla bunu yapın demiyorum ama bu tip temizleyicilerin kendileri dahi (uzun süreli metal üzerinde kalırlarsa) , pasa neden olabilirler.  Kesinlikle asidik ve/veya silikonlu ürünleri silahınızın üzerinde bırakmamalısınız, mutlaka temizlemelisiniz.

Açıkçası ben çözücü+temizleyici+koruyucu gibi hepsi bir arada (all-in-one) olarak sunulan ürünleri kullanmaya çekiniyorum. Buna rağmen hem çözücülüğünden şaşkınlıkla memnun kaldığım, hem temizleyici olarak kullanabildiğim hem de uzun zaman saklamak için kullandığımda (hiç dokunmadan bıraktığım silahı bir yıl sonra bile aynı berraklıkta ve kıvamında koruyuculuğunu sürdürdüğünü gördüğümde) çok memnun kaldığım Break Free CLP ürününe verdiğim paraya acımıyorum.

Yıllarca bir çok yağı denedim, dediğim gibi, en memnun kaldığım koruyucu Break Free CLP oldu. En son çok uzun yıllar önce, belki 5 seneyi geçmiştir, 1 Gallon'luk (yaklaşık 4 litre) bir bidon almıştım, hala bitiremedim, Allah ömür verirse uzun yıllar bitmeyecek gibi duruyor. Türkiye'de bulunması zor olabilir. Piyasada bir çok koruyucu yağ var, illa bir markaya bağlı kalmak zorunda değilsiniz, sadece şundan emin olun: "temizleyici" değil "koruyucu" özelliği olmalı. İyi ve bilinen bir marka alırsanız tabii ki daha az risk almış olursunuz. Bununla birlikte, yüksek basınçla birbirine geniş temas yüzeyleriyle sürtünen parçaların arasına daha kalın kıvamlı koruyucu yağ (gres kıvamı) kullanmak bence daha iyi. Örneğin, el kundağı ile kubuz arasındaki geniş temas yüzeyli sürtünen parçalar arasına...

Selamlar

Merhaba Değerli arkadaşlarım.

Tüfeğim AKKAR Churchill 71 Namlu poze henüz 1 ay önce farkettim namlu üstünde ufak bir kahverengi vardı, fakat yağdandır diye düşünmüştüm aşağıda resimdeki gibi oldu namlu fakat silince çıkıyor gibi görünüyor. Baretta tüfek yağı ile yağlıyordum bitince ROEBUCK 505 le yağladım fazla yağı namlu üstünden fazla silmemiştim kılıfına koyup yatağın altına sakladım 2 hafta sonra çıkardım bu halde idi

Bu pas mı ? nasıl çözerim Akkarı aramam gerekir mi tüfeğim henüz yeni.

bir ürün tavsiye eder misiniz lütfen acil yardımlarınıza ihtiyacım var.

« Son Düzenleme: 08 Kasım 2014, 02:04:29 Gönderen: İbrahim AYSU »
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #3 : 10 Kasım 2014, 11:12:41 »
Arkadaşlar hafta sonu tüfeği bayiye götürdüm, yatak altında ve kılıfın içinde sürekli muhafaza ettiğim için terleme yapıp oksit oluşturmuş İtalyan bir Clenear ve Silikon koruma yağı verdi, bayağısının çıkarıp temizledim, namlu şuan iyi durumda fakat sezon kapandığından fabrikaya gönderip boyatma sözünü aldım.

Teşekkür ederim yorumlarınız için, sizlere de tavsiyem kesinlikle evde kılıfın içinde muhafaza etmemeye gayret edin, eğer mecbur iseniz iki üç günde bir akşamları havalandırın ve kesinlikle koruma yağı kullanın bana verilen ürünleri aşağıya yazıyorum, çok memnun kaldım.şiddetle tavsiye ederim.

https://www.avburada.com/urun/clean-125ml-temizleme-yagi/28029
http://bozkurtav.com/g96-silikon-sprey-pmu4367

• Beretta Poze S56
  • Browning A5
1987 - ANKARA

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #4 : 10 Kasım 2014, 18:53:33 »
Merhaba,

Tabii ki bu ürünleri önerenlere ve satanların görüşlerine de saygım var ancak ben olsaydım, "silah korumasında" özellikle uzun süreli bırakılacak silahlar için kesinlikle silikonlu ürün tercih etmezdim. Ben kendi silahlarıma asla silikonlu bir şey sürüp de o şekilde bırakmam.

Silikonlu ürünler, her türlü sıvıyla temas edebilecek örneğin açıkta sürekli hava, yağmur gören bisiklet, caraskal vs gibi metal aksamlarda kullanılabilir, bunu anlarım ancak silahlar için hele de koruma amaçlıysa asla önermem...

Sadece silahlar için üretilmiş olan,

Clean (Temizleme)
Lubricant (Yağlama)
Protection (Koruma)

amacıyla kullanılan C-L-P ürünlerini kullanın derim naçizane tavsiye olarak. CLP tabiri buradan geliyor bir çoğumuzun bildiği gibi...

Silikon, silahınızdaki çeliğin yüzeyinde gözle göremediğiniz küçük -gözenekleri diyeyim- tıkar. Bu gözeneklere yapışır ve kalır. Evet havayla temasını keser ancak havayla teması kesmek silahlar için yeterli değildir. Öncelikle haftalar sonra silikonlu kısımların yapış yapış bir maddeyle kaplanmış gibi olduğunu görebilirsiniz, bu durum açıktaki yüzeyler için gaz yağı vs ile çözülebilse de, tetik tertibatı gibi kapalı yerlerde hiç görmek istemediğiniz sonuçlara neden olabilir.

Ayrıca silah metallerinin, temizleme kadar yağlama ve koruma ihtiyacının karşılanması şunu da sağlar: bu tip silah için üretilmiş yağlama ve koruma ürünlerinin içerisinde, çeliği besleyici mineraller de bulunur ki, silikonlu yüzeye daha sonra gerçek silah yağlama ürünlerini sürseniz bile silahınızı bundan mahrum bırakmış olursunuz.

Bu konu da diğer bir çoğu gibi uzun :) Ama benim , tabii ki şahsi olarak, önerim, silahınıza silikonlu ürünleri sürüp bırakmayın.

Arkadaşlar hafta sonu tüfeği bayiye götürdüm, yatak altında ve kılıfın içinde sürekli muhafaza ettiğim için terleme yapıp oksit oluşturmuş İtalyan bir Clenear ve Silikon koruma yağı verdi, bayağısının çıkarıp temizledim, namlu şuan iyi durumda fakat sezon kapandığından fabrikaya gönderip boyatma sözünü aldım.

Teşekkür ederim yorumlarınız için, sizlere de tavsiyem kesinlikle evde kılıfın içinde muhafaza etmemeye gayret edin, eğer mecbur iseniz iki üç günde bir akşamları havalandırın ve kesinlikle koruma yağı kullanın bana verilen ürünleri aşağıya yazıyorum, çok memnun kaldım.şiddetle tavsiye ederim.

https://www.avburada.com/urun/clean-125ml-temizleme-yagi/28029
http://bozkurtav.com/g96-silikon-sprey-pmu4367

• Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #5 : 11 Kasım 2014, 13:58:21 »
İbrahim bey merhaba, yazdığınız birçok konuda haklısınız. Lakin Protection (Koruma)dediğiniz olay zaten genelde silikon ile gerçekleştirilir, zaten yukarıda da belirttiğim üzere oksitlenme sadece namlunun üst kısımlarında gözlendiği için temizleme ve silikon yağ kullanımı sadece namlu üstüne uyguladım, içine yada tetik mekanızmasına zaten kullanmadım, ama uyarınız için tekrar teşekkür ederim, Fakat başka çarem kalmamış idi, ayrıca şu anda yağ namlu üstüne çok ince bir tabaka oluşturdu, ve gayet güzel duruyor, hem biliyorsunuz Av esnasında dış ortamlarda yağmur su nem vb... etkenlerde hiç değilse namlu üstü koruması için tavsiye edilebileceğini düşünüyorum. Tamamen benim fikrim...
  • Beretta Poze S56
  • Browning A5
1987 - ANKARA

Çevrimdışı Resul YASAK

• *
« Yanıtla #6 : 11 Kasım 2014, 15:09:42 »
sıradan 10 numara "makine yağı" ile yağlansa olmaz mı? bu kadar arayışa da girmezdik. ben makine yağı ile yağlıyorum ve açıkta bırakıyorum tüfeği. şimdilik bir zarar görmedim.. bu konuda da yorum yaparsanız sevinirim...
Resul YASAK
1977 HATAY

Çevrimdışı İsmail CANDOĞAN

• *
« Yanıtla #7 : 11 Kasım 2014, 15:32:08 »
solvent tarzı veya içeren yağlar kullanmayınız

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2014, 13:21:11 »
İsmail bey namlu içinde genelde temizlik için solvent öneriyorlar, her şeyi temizliyor diyorlar ama sadece namlu içine tabi... namlu içi temizlik için sizin tercihiniz nedir. Daha önce forumda gördüm mazot kullananlar var. tam olarak nasıl oluyor anlamadım mazotu tamamen içinden mi geçiriyorlar sonra mı fırçalıyorlar anlamadım. bu işi iyi bilen arkadaşların yardımına ihtiyacım var...

vede namlu içinde bakıyorum siyah cüruf değilde böyle sanki sarı yağ gibi kalıntılar var herhalde barut asitleri deniyor. bu tüfeğin yakışını da etkilemez mi dikkat ediyorum genelde hafif yağlı bırakıyorum avlarım da isabet iyi ördeğe saçmalar girmiş fakat ördek halen çırpınıyor çoğu zaman kafasını kesmek zorunda kaldım. bıldırcında da aynı bunu tüfeğin temizliğine yoruyorum kullandığım fişekle de ilgili olabilir tabi ama hep avrupa fişekler kullanıyorum.

özellikle bu konuda desteğe ihtiyacım var.

• Beretta Poze S56
  • Browning A5
1987 - ANKARA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #9 : 28 Kasım 2014, 21:16:22 »
İsmail bey namlu içinde genelde temizlik için solvent öneriyorlar, her şeyi temizliyor diyorlar ama sadece namlu içine tabi... namlu içi temizlik için sizin tercihiniz nedir. Daha önce forumda gördüm mazot kullananlar var. tam olarak nasıl oluyor anlamadım mazotu tamamen içinden mi geçiriyorlar sonra mı fırçalıyorlar anlamadım. bu işi iyi bilen arkadaşların yardımına ihtiyacım var...

vede namlu içinde bakıyorum siyah cüruf değilde böyle sanki sarı yağ gibi kalıntılar var herhalde barut asitleri deniyor. bu tüfeğin yakışını da etkilemez mi dikkat ediyorum genelde hafif yağlı bırakıyorum avlarım da isabet iyi ördeğe saçmalar girmiş fakat ördek halen çırpınıyor çoğu zaman kafasını kesmek zorunda kaldım. bıldırcında da aynı bunu tüfeğin temizliğine yoruyorum kullandığım fişekle de ilgili olabilir tabi ama hep avrupa fişekler kullanıyorum.

özellikle bu konuda desteğe ihtiyacım var.

Ben fazla fişek yakan biri değilim. Skeet falan atmamışsam en çok 15 tane harcarım. Bu durumlarda yağ ve/veya bulaşık teli işimi görüyor. Bazen pislik inatçı oluyor, solvent kullanıyorum. Aslında epey kolaylık sağlıyor ve daha çok söküyor doğrusu. Sonra bronz tel, olmadıysa bulaşık teli... sonra bezle silip kuruluyorum ve normal silah yağıyla yağlıyorum. Bazı tüfeklerimi bu işlemden sonra ertesi gün, sonra 4-5 gün sonra tekrar, sonra 1 ay sonra bir daha kontrol ediyorum. Kromsuzlarda bunun gerektiğini düşünüyorum. Zaten de bir sebebi var.

Bundan başka kimyasal denemedim. Mazot kullananların yazdığı; namlunun ağzını mazot dolu bir kaba daldırıp tel harbi ve/veya kıl harbi ucuyla gitgel yapıyorlar. Namlunun ucunda mazot olduğu için her gitgelde harbi mazota dalıp çıkıyor. O kadarına gerek yoktur aslında ya... Maksat fırçanın ıslak olması. Biraz bekledikten sonra fırçalansa daha kolay olacaktır kanımca.

Önce de yazılmıştı; solvent içeren kimyasallar namlu boyasını zamanla solduruyor. Kiminde az, kiminde çok. Özellikle kromsuz dış boyalara solvent değmemesine dikkat dtmelisiniz. Mazotun içinde solvent yoktur ama silah için üretilmemiş şeyleri kullanıp riske girmeye gerek var mı bilmiyorum.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #10 : 29 Kasım 2014, 00:59:29 »
Solventik urunlerle temizlenen tufeklerin boyasi zarar gorebilir.
Birde tufegin uzerine siktiginiz solventik urunu temizlemeden kilifa  sokmakla ha ta yapmissiniz
genelde bu tarz solventik urunlerde yaglayiciyi  ambalaj icinde cozmek icin klorlu yapilar kullanirlar aslinda klor
Urunu kullandiginizda yuzeyden ucar yaglayici madde kalir .demekki bi seyler olmus ucamamis. Klor korozif bir malzemedir.

Makina yagi kullanabilirsin mesela solventik urunude sadece namlu icinde sivama cozmek icin kullanabilirsin. Ben yagmurlu havada avlanip tufegi islak islak kilifina koydugumu sonrada unuttugumu cok bilirim gunler sonra temizlerim. Hic boyle birseyle karsilasmadim.
Dikis makinasi ince yagi kullaniyorum markasi singer  canavar gibi. Burada tekstilcilerde bulunuyor.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #11 : 29 Kasım 2014, 11:37:37 »
Sakın solvent kullanmayın başıma geldi tüfeğinizi mahvedersiniz sonra tüfeğinizin üzeri gökkuşağı gibi renk alıyor. Çok moralim bozulmuştu.  Bu yüzden tüfeğimi fabrikasına gönderip tekrar boya yaptırttım. Benden uyarması.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Caner COŞAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 29 Kasım 2014, 15:04:37 »
Cihangir bey aynı sorun benim otomatiğin namlusundada olmuştu bir tavsiye üzerine tüfeğimi bakımdan sonra bir daha kılıf içerisinde saklamadım  kılıfda saklamak dahada pas yaptıyor ben şuan tüfeğimi dikey şekilde gardolabımın içinde saklıyorum pas neredeyse yok oldu sizide tavsiye ederim hele birde yatak altında kılıf içinde saklıyorsanız daha çok pas oluyor
1985
BURSA

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #13 : 29 Kasım 2014, 16:44:57 »
Caner bey aynen öyle doğru söylüyorsunuz bir daha bende koymadım zaten şuanda gayet iyi durumda sadece namlu içini iyi temizlemek için solvent denesen mi denemesem mi kararsız kaldım. biraz takıntılıyım herhalde bu konuda hafif barut asidi var içerde çıkaramadığım, ama iyice yağlayıp harbilyeceğim belki Volkan beyin de dediği gibi mazot kullanabilirim sonuçları paylaşırım.
  • Beretta Poze S56
  • Browning A5
1987 - ANKARA

Çevrimdışı Caner COŞAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 29 Kasım 2014, 19:59:57 »
size tavsiyem duruma göre pas sökücü bakım ve koruyucu yağları ayrı ayrı kullanmanız ben 3 kutu yağı ayrı ayrı kullanıyorum atış yaparsam bakım aylık ve uzun süreli beklemede  periyodik bakımda koruyucu  pas durumundada pas sökücü kullanıyorum reobuck 505 pas sökücü kırmızı kutu var fena sayılmaz
1985
BURSA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #15 : 29 Kasım 2014, 20:59:13 »
Cihangir Bey, silah için üretilen solventler, sırf namlu içine uygulanacaksa, her tüfeğe uyar. Lakin bahsettiğiniz lekeyi çıkarır mı bilmiyorum. Silah solventleri ekseri kurşun, plastik yapışıklarını çözer. Kimi de bakır gibi başka maddeleri de çözer. Başka şeylere etki etmez sanırım. Yani o lekenin kaynağı neyse ona uygun kimyasal gerekebilir. Barut asidi nedir bilemedim ama eğer barutla ilgili bir kalıntı olsaydı, herhangi namlu solventi onu da çözerdi. Bilgi paylaşımı diye yazdım.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #16 : 30 Kasım 2014, 12:43:38 »
Volkan bey bende inanın bilmiyorum namluyu beyaz florasana tuttuğum zaman bazı yerlerde her yerinde değil tabi çok açık sarıya benzer yerler var. dün solvent aldım. dediğiniz gibi silah için üretiliyormuş bunlar, çok hafif içine sıktım turuncu bir rengi var ama pek çözüm olmadı gibi, birde akşam olduğu için çok uğraşamadım. Daha sonra tekrar deneyecem özellikle avdan sonra temizlikte kesin çözerim gibi geliyor. Ama beyaz bezi içine soktuğumda hiç siyahlık gelmiyor. ama bildiğimiz üzeri yeşil skoç brayt bulaşık süngerinin yeşil kısmını saldım, bir kaç kere halen namludan dökülen kalıntılar var yani ne kadar temiz olursa olsun uğraştıkça bişeyler çıkıyor namludan ilk günkü gibi yapabilir miyim deneyecem inat ettim.
  • Beretta Poze S56
  • Browning A5
1987 - ANKARA

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #17 : 01 Aralık 2014, 15:14:16 »
Arkadaşlar sonunda yaptım. Tüfeğin içi ışıl ışıl oldu sadece namlu içine çok dikkat ederek aşağıda linkini verdiğim solvent i kullandım ve çok başarılı oldum. temiz zannettiğim namlu içinden çıkanları görmeniz lazımdı fotolarını almayı unuttum. Fakat bu solvent süper birşey kesin çözüm diyebilirim. önce içeri bayağı sıktım 10 dakika sonra harbinin ucuna helezonu takip iki namluyu da yaklaşık 10 ar dakika gittim geldim. içinden resmen simsiyah kir aktı en sonunda güzelce bezle gittim geldim. ve bez temiz çıkana kadar sonunda ışığa tuttuğumda fark inanılmazdı.

kesinlikle namlu içine sık değil ama her hafta ava giden biri olarak ayda bir yapmanızı tavsiye ederim.

http://www.e-temin.net/?urun-2513-hoppe-s-905-solvent-2-oz
  • Beretta Poze S56
  • Browning A5
1987 - ANKARA