İsmail Bey merhaba,
Üst düzey tüfeklerde krom kaplama yapılmaz evet, ancak bunun saçmanın avı yakması vs tartışmalarıyla hiç bir alakası yok.
Krom kaplama işi, tamamen, mukavemeti artırmak için yapılır ve krom kaplama yolu, mukavemeti artırmanın, nispeten ucuz ve kolay bir yoludur. Başta korozyon olmak üzere , havadaki nemle oksidasyona uğrama süresi çok daha uzun olduğundan krom tercih edilir ve kaplanır, sertliğinden dolayı da, ufak tefek çizilmelere karşı da namlu içini korur krom kaplama..
Bu , adı üstünde bir kaplamadır...
Eğer namlunuzun çelik kalitesi ve "üretim süreci" yeterince üst düzeyse, kaplamaya ihtiyaç duymazsınız.
22 ayar altın suyuna neden batırılır değersiz bir maden ? 24 ayar saf altına , 22 ayar altın suyu kaplanır mı ?
Ya da fişeklerdeki nikel kaplama örneğini vereyim. Saçmanın balistik olarak uzak mesafelerde avantajlı olabilmesi için sert olması gerekir. Ancak sert madenlerin maliyeti düşük olanlarının ekseriyetinin, çelik gibi, kütlesi de düşük olduğundan uzak mesafelerde bir başka dezavantajı beraberinde getirir. Bunun için üreticiler, ağır bir maden olan kurşunu alıyor, nikel ile kaplıyor, böylelikle kurşunun ağırlığı, nikelin sertliğiyle birleşiyor ve uzak mesafelerde daha avantajlı atış yapma imkanı sağlıyor. Nikel "kaplama" nispeten ucuz bir metod olduğu için bu yapılıyor. Ancak , kendiliğinden alaşım olarak hem ağır hem de sert olan saçmalar yok mu ? Hevi-Shot en meşhur örneği olduğu için veriyorum. Evet, var ancak çok "pahalı". Hevi-Shot fişeklerin saçmaları hem ağır hem de serttir , en ufak bir kaplama da yoktur üzerlerinde.. Ancak maliyeti yüksek olduğundan, üretici daha ucuza aynı ya da yakın balistik etkiyi yaratabilecek , nikel kaplamalı kurşun saçmayı üretiyor, daha ucuza daha çok avcıya satıyor.
Endüstride, "kaplama" işi, her zaman maliyeti düşüren bir cankurtaran olarak kullanılmış sanayi devriminden bu yana..
Holland & Holland'ı örnek vermişsiniz, Holland & Holland'ın namlu çeliği çok kaliteli üst düzey bir çelik ve üretim süreci uzun/maliyetli.
Krom kaplama olmayan bir tüfeği atış günü mutlaka temizlemelisiniz, bir sürü eski üretim yerli tüfek de krom kaplama değildir mesela, atıştan hemen sonra temizlemelisiniz, yağlamalısınız ama Holland & Holland tüfeği atış yaptıktan sonra hemen temizlemek zorunda değilsiniz, av günü kaldırın dolabına temizlemeden 10 gün dursa dahi en ufak bir korozyon olmaz, paslanma olmaz. Çelik, 4140 değil, 4340 ve 4340 çeliklerinin en kalitelisi, en pahalısı. Üretim süreci de benzer şekilde çok maliyetli, milimetrenin 10binde 15binde biri hassasiyetinde ince honlama süreçlerinden geçiriliyor, uzun stres alma, ince işleme süreçlerinden geçiriliyor, uzun uzun anlatmayayım özene bezene üretiliyor. Namlu zaten standart çelikten çok daha mukavim olarak üretiliyor korozyona, oksidasyona... Dolayısıyla bir de üzerine kaplama atmaya gerek kalmıyor. Ek bir kaplama yapmak, tüfeğin atış performansını kaplamanın kalitesine göre değişen miktarlarda etkileyebiliyor, ayrıca kaplamanın kalitesine de bağlı olarak, güvenlik riski de doğurabiliyor shotgun tüfeklerde.. Artık teknoloji çok ilerledi , güvenlik riskini minimum seviyelere düşürdüler ama buna rağmen British Proof Center olarak bilinen kurumlar, shotgun tüfeklerde bazı kategorilerde, hem güvenlik sebeplerinden dolayı hem de namlu içine ek bir kaplamanın getireceği hassasiyet bozulmasına karşı, krom kaplama tüfeklere bazı yeterlilik sertifikalarını vermiyorlar. Bu ayrı bir konu.
Anadolu'da bilmem kaç yıl önce üretilmiş, krom kaplama imkanı olmadığından krom kaplanmamış , "kromsuz" namluyla, üst düzey tüfeklerdeki krom kaplama olmamasını birbirine karıştırmamak lazım.
Aldığınız tüfeğin namlusu iki günde üretilebilmişse ve böyle bir opsiyonunuz varsa satıcısından krom kaplama yapmasını mutlaka isteyiniz
Tüfeğiniz daha uzun yıllar, korozyona karşı mukavim kalacaktır.. Ancak bu, sıra tüfeğinin krom kaplama olmaması, avı yakarak öldürmenizi sağlamaz
İsterseniz yemin edeyim...
saçmanın ısınacağı yer namlu içidir. hatta bu konuda çok tartışma konuları var, mesela halen bazı büyük silah firmaları holand&holland,Whestley Richards, merkel,perazzi gibi firmalar namlularında krom kullanmazlar. hatta bazı eski avcı üstadlar eski tüfeklerin namlularında krom olmadığı için saçmayı iyi kızdırdığı onun için avını kaçırmadığını söylerler. birtarafta böyle bir durum, bi tarafta da çoğu bilimsel araştırmacı avcı arkadaşlarda power tapayı ısrarla kullanmamızı tavsiye ediyor. haaa şunu da bilmiyorum power taba özel saçmayı kızdırma özelliği varmı değilse namludan saçmalar içinde terk ediyor yani acaip karışık bişey
birde arkadaşlar hep hızlı fişek, sert saçma diyoruz yani usta tecrübeli arkadaşlarımız bunu tavsiye ediyor, bizde gidiyoruz av bayilerine bunu soruyoruz oda ayrı bir yorum yapıp elindekileri satmaya çalışıyor. Madem ki burası biz bize birbirimize yardım ettiğimiz bir platform o zaman bu hızlı çıkışlı, power tapalı veya sert yumuşak saçmalı fişekleri marka vererek bize birkaç örneğini yazsın bu arkadaşlarımız. bizde buna göre hareket edelim bilmem yanılıyormuyum.