Ava başladığım seneyle belki sonraki sene MKE kartonlu fişeklerini aldım. Fişek doldurmayı öğrendikten sonra hiç almadım. Çünkü pahalıya geliyordu ve yazın 32 gramlık fişekler benim için "her yönden" yüktü. Buna rağmen o 1-2 sene aldığım fişeklerin hiçbiri hatalı çıkmadı. Özellikle yeşil renkli, üzeri yazısız kovanlar sonradan çıkan kırmızı karton kovanlardan daha dayanıklıydı. Tabiki plastikle kıyaslanmaz ama kendi aralarında kıyaslarsam, eski kovanlar daha sağlamdı. Arada bir kovan gevrek olurdu ve tek atışta karnıyarık olurdu ama her iki kovanın da atıştan sonra kokusuna bayılırdım
Bu da bir not.
Bir de eski MKE barutlarla ilgili husus var. Bu konuyu sayın, Ecz. Hasan Karaca en fazla incelemiş kişi diye biliyorum. Araştırmaları tanınan, bilinen kişi. Parti parti barutlar arasında fark olduğundan bahsederdi. Ben de fark ederdim ama onu kadar incelediğim olmamıştı. Aynı ölçü barutla farklı sayıda fişek doldurduğum olurdu. Kiminde 30, kiminde 33 adet çıkardı. Yaklaşık olarak. Bu şekilde sınırlı gözlemim olmuştu ama kesinlikle atışlar sırasında fark hissettiğimi söyleyemem. Şunu da ekleyip daha uzatmadan geçeyim, bugün üretilen bazı barutlar bile (MKE değil) parti parti farklıdır. Bunu iyi biliyorum. MKE'nin kusuru bu parti farklarına göre barut hakkını güncelleyip kutuya yazmamasıydı. Bunu da sayın Karaca evvelce belirtmiş zaten.
Tapanın namluda sıkıştığı fişeğe hiç barut girmediği besbelli. Sırf kapsül bile, kovanı açıp saçmayı iterek o kadar yol aldırıyor ama yetmez tabi. Çok eski makineler ve teknolojiden bahsediyoruz. O kadar eski Winchester fişek de biliyoruz. O caart diye yırtılmıyor muydu, yırtılıyordu. Saçmaları çok mu düzgündü, yoo!
Tabi "Dün dündür, bugün de bugün". Günümüzde kimin ne kadar yol aldığı, neler yaptığı belli. Ben MKE (YFS) şimdiki fişeklerini kullanmadım. Sadece sizlerden ve başka kullananlardan aldığım bilgilere göre standardın pek oturmadığı kanısındayım. Kimse üzerine alınmasın, biraz da başkalarının rüzgarıyla olumsuz değerlendirmeler oluyor. Bunların güzel fişeklerini de kullananlar var ama burada pek bahsi geçmiyor. Ben kullanır mıyım? Standardı oturmamış gibiler. Denemeye, kesip içindeki incelemeye vaktim olursa alırım. Alıp ava götüreceksem, mecbur değilsem almam. Daha iyi kalite kontrolle, daha yüksek standartlarda üretmelerini dilerim.