Bu tüfek üzerinde defalarca kez yazıldı, çizildi, tartışıldı, beğenen de oldu beğenmeyen de.Ben aslında klasik severim.Yarı otomatik serüvenimin temelleri domuz avına merak saldığım gün atılmış aslında yaklaşık 3 yıl önce.Şimdi diyeceksinizki pozeyle çifteyle veyahut tek kırmayla olmuyormu bu iş diye. elbette oluyor ancak ben 15 lik bir sürüye yaklaşık 60 metreden atıp hayvan dahi yaralayamamış bir avcıyım.Üstüne tüfeği kırdıktan sonra büyük bir azılıda bana 20 metre kala ormandan çıkmıştı aynı zamanda.Tüfek boş zaten heyecandan elim ayağım titriyor fişek koyamadım koysam dahi yetiştiremezdim.Buna benze birkaç olay daha yaşadım konuyu dağıtmamak adına yazmıyorum.
Aldım alacağım alıyorum derken kısmet bu zamanaymış.Yalan yok kafamda Akdaş ak-212 vardı.Alışveriş yaptığım tek bayii var, gittim konuştuk phenomayı zaten biliyorum bayide biraz daha inceleyince akdaştan vazgeçtim.66 namlu carbo modelini sipariş ettik tüfek 4 gün gibi bir sürede geldi.Tüfek gelmesine geldi de satınalma belgemi tam 1 ayda aldım, bununla ilgili hukuk bölümünde bir konu açmıştım.
Herneyse tüfek Armsan phenoma carbo 66 cm şeritli namlu, mobil şoklu gazlı sistem av tüfeği bildiğiniz üzere ağırlığını bilmiyorum tartmadım lakin bana hafif geldi.Genel olarak domuzda kullanma maksatlı alsamda kuş avından vazgeçemem herhalde.Kaldıki gezli bir namluyla seri nişan almak bana zor geliyor.O yüzden şeritli namlu tercih sebebim. Çok kolay yüze geliyor omuzlamamla birlikte direk arpacığı görüyorum.
resim yükleme servisiBu arada resimlerin boyutundanmıdır bilemiyorum yükle dediğim zaman dosya boyutu hatası alıyorum.Sanırım makineden kaynaklı.Aşağıda paylaşacağım fotoğraflar başka bir makine ile çekildi.Tüfek geçen hafta perşembe elime geçti ruhsatıma bugün kaydedildi.Haftasonu bol bol atış fırsatım oldu.Geri tepmesi neredeyse yok gibi belkide benim pozeyle kıyaslamam hata ama babamın vursan 92 a'sı phenomadan fazlaca tepiyor.24 gramdan 36 grama kadar çıktım atışlarda.Sadece 24 gramda boş kovanı tahliye edemiyor.Onun dışında sırasıyla 28-30-32-34-36 gr bir seri, yine aynı gramajlardan karışık olarak bir seri atışımda herhangi bir sıkıntı olmadı. Bana göre oldukça hızlı bir tüfek, 32-34 gram karışık 6 adet fişeği yaklaşık 1 saniye kadar bir sürede çıkartabiliyorum.Çalışıldığında bunu dahada kısaltmak mümkün.
Phenomanın şu meşhur primo şokları beni tatmin etmeye yettide arttı bile.Uygun mesafeye uygun şok ve saçmayla bana göre çok güzel pattern oluşturmakta.Hep bana göre, benim için gibi kelimeler kullanıyorum sonuçta herkesin tüfekten beklentisi farklıdır, kendi açımdan konuşuyorum.Gelelim pattern fotoğraflarına, atışlar metreyle ölçülüp fon kartonuna yapılmıştır.Profesyonelce değil kesinlikle.fikir vermesi açısından bir nebzede olsa yardımcı olabileceğini düşünüyorum.Merkezdeki dairenin çapı 12 cm.
ilk fotoğraf 36 metreden full şok ile 36 gram cheddite jk6 5 numaranın verdiği sonuç.Kağıt üzerinde toplam 177 adet saçma var ve ortadaki kırmızı bölgede 10 adet saçma var.
resim yülke2. foto yine 36 metre fişek gramaj ve numara aynı modıfıed yani 3 no şokla yapılan atış :toplam 148 isabet 9 adeti kırmızı bölge.
resim yuklemek3.fotoğraf fişek ve mesafe aynı şok Imroved Cylınder yani 4 numara:toplam 87 isabet 2 adeti kırmızı bölgede.
bmp resim yükleBurdan çıkardığım sonuca gelirsek 36 metre gibi bir mesafede 4 numara şok oldukça verimsiz olmakta .
Yine 36 metreden bu sefer 32 gram 7 numara full şokla yapılan atışta saçmaların 216 adeti kağıda isabet etmiş 13 adeti kırmızı bölgede
resim uploadMesafe aynı şok M-3 numara:199 adet kağıttaki saçma 12 tanesi kırmızı bölgede.
resim uploadBu atışı ise 18 metreden özellikle yaptım, yine şokun dağılımını gözlemlemek amacıyla fişek 30 gr 9 numara rotweill şok IC-4 numara.
çoklu resim uploadGelelim tek kurşun atışlarına.Sırasıyla 25-50 ve 75 metre olmak üzere 3erli atışlar yaptım.Şok IC- yani 4numara.Kurşun jet marka 30 gram.Ayrıca belirtmek isterimki ben bu kurşundan oldukça memnunum yaklaşık 80 metrede 2.5 litrelik kola şişesini tek atışta hiç sağ sol aşağı yukarı sapma yapmadan hakladım
Kaldıki bu mesafede arpacıktan kola şişesi görünmüyor bilirsiniz.
25 metre tek kurşun :
resim gönder50 metre tek kurşun :
resim upload servisleri75 metre tek kurşun: Burada belirtmek istediğim son dairenin dışında kalan kurşun deliği lambronun kurşunudur ve 3lü atışla bir alakası yoktur ölçülmemiş bir mesafeden(75 metreden uzak) desteksiz atılmıştır.
resİm yÜklemeNot:Atışların hepsi oturarak dizden destekli yapılmıştır.Elbette atış sehpasında atış yapmaya benzemez hatalarım oldu.
Tüfeğin sevmediğim kısmı ise aslında phenomaya özgü bir durum değil.Bildiğiniz üzere gazlı tüfeklerin temizlik derdi, Akdaş ak 212 isteme sebebim birazda bundan kaynaklıydı.Genel olarak şuanlık paylaşacaklarım bunlar, İlerleyen zamanlarda vakit buldukça tüfeğin parçalarını veyahut değişik atışları bu konu altında paylaşmaya çalışırım.Sürç-i lisan ettiysem affola.