Caner Bey kardeşim önceki sayfada ağız kapama için ince (~1,5mm) karton uygun olur diye yazmıştım. Hatta plastik kovan için mika kapaklar belki daha uygun olur. Denemekten zarar gelmez. Neyse de, bu denemelerde kapaklar kalın idilerse değiştirmeni tavsiye ederim.
MKE barutun bozulduğunu sanmıyorum ama diğer barut için kontrol kıstasları aynen geçerli. Yani kokusuna ve rengine bak. Sağlamsa kokusunda rahatsız edici bir şey hissetmezsin. Rengi de hangi renkse tamamı öyle olur, renklenme görülmez. Bende de eski MKE barut var. Hatta epey eski. Hatta kutusu biraz paslanmıştı, değiştirdim ama içinde bahsettiğim bozulmuş barut emareleri yoktu. Mamafih MKE barutları pis yanmalarıyla meşhurdur
Sünmüş naylon parçaları gibi, soba kurumu gibi kara kara şeyler ve hatta tam yanmamış ama biraz "kavrulmuş" barut tanelerine rastlayabilirsin
MKE için 1,70 barut fena değil bu havalar için ama bir de 1,80 dene istersen. Daha güzel yanar. Diğer barut bizim emektar MKE den daha iyi bir şeymiş galiba. Evet, bence de 1,70 daha iyi olabilir ama bir de 1,60 doldur, onu da görmüş olursun.
Biraz iyi biraz kötü haber; Böyle keçe tapalı, yuvarlak kıvırmalı dolular bol barut istemesi yanında, birazcık gramaj farklarına, hatalarına karşı toleranslıdır. Basıncı ekseri diğer plastik malzemeli yıldız kapamadan azdır, sakindir. Dağılımları ise biraz açık olur. 40 m bu şartlarda oldukça uzak mesafe. Ben olsam bu malzemeyle bıldırcın, çulluk fişekleri yapardım. Eğer plastik tapa bulursan barutu takriben 0,2 azaltarak uzak mesafe fişeği de yapılabilir ama gerçek ölçü vermiyorum. Deneyerek, azar azar yükselterek kararını bulman lazım. Eskiden bu iş böyleydi. Hala da aslında.
not: Barut kutularındaki ağırlıklar "oz" değil, "gram". Birimlere çok dikkat edin.