Merhaba alp kardeşim ben şuana kadar üç ırk köpek besledim ve köpek beslemeye 50 günlük erkek Setter ile balkonda başladim şimdi Setteri bir daha kapının önüne bağlama avına söyleyecek sözüm yok ama çok havlayan ve sürekli senin yaninda olmak isteyen. hatta gecenin 3-4 de havlamaya başliyordu.
Daha sonra bir tane 3 aylık Dişi Pointer aldım ve ohh dünya varmiş dedim inan hiç sesi çıkmiyor ne versen yiyor yemek seçmiyor ve şuanda hala bakıyorum ( tabi balkonda değil )
Ve en son Olarak Breton aldım 2.5 yaşinda inanin onunda hiç sesi soluğu çıkmıyor boyut olarak diğer köpeklere göre küçük ama setter ve pointerden çok hızlı bir köpek inan evde besleyecek Kesin breton beslerdim tabi ki günlük gezi şart Hatta şuanda bretonum Hamile doğum için eve getirmeyi duşunuyorum.
Musa bey uzun süre araştırdım konuyu; bulduğum sonuçlar şunlar:
1- Köpek ava göre seçilir. Neredeyse her ava uyum sağlayabilecek 2.5 ırk var:
1-German short haired pointer (Kurzhaar)
2-Pudelpointer
2.5-German wire haired pointer (Drahthaar)
Bunlardan pudel pointer evde bakılabilir. Ama avrupalı arkadaşlarımla temaslarım sonucu bu ırkı bulamayacağımın kanısına vardım. internette satanlar oluyor onların da istedikleri rakamlar 800-1000£ civarı ve tabiki gidip almanya veya ingiltereden alıp getirmen gerekir. Aslına bakarsan değer mi değer iki tane getirip üreteceksin. Tabi bizim muhafazakarlık tozuna bürünmüş 3. dünya ülkesi ülkemizde coğrafya için yeni olacak ırkı tanıtman çok zor iş... Diğer üç ırkı da da benden 500 milyon kere daha iyi tanır forumdaki üstatlarımız...
2- evde köpek beslenmez lafına kesinlikle karşıyım kendim çok besledim. Sadece evde beslenecek ırk ile dışarıda beslenecek ırk ayrı ieyler. bi afgan tazısını, slukiyi falan evde besleyemezsin. Eve beslenecek ve ayrıca ava götürülebilecek ırkla da ap ayrı dava konuları. evin şartlarına be besleyecek kişinin şartlarına bağlı. Kısaca bulduğum ırklar içinde bu işe en uygun (benim şartlar: zamanım yok. uzun süre aprtmanda yaşamak zorundayım. istediği kadar tararım chow chowumu taradığım gibi ama hergün yarım saatten fazla gezdiremem. yoğun iş temposu arasında arada da hiç gezdiremem seyahatlerde birilerinin yanına bırakmam gerekir. yazın haftasonlrını ya teknede ya da yazlığa bağlı geçirmesi gerekir falan filan. ev halkıyla iyi gçinmesi, onların seveceği kadar sevimli olması gerekir vs.) bunları işin içine kattığımda ve pudelpointer bulamayacağım kanısına vardıktan sonra:
1- Irish water spaniel (İrlanda su spanieli) (tartışılmaz en iyisi olduğunu yazıp çiziyorlar)
2- English Springer Spaniel
3- Poodle (standard/Miniature)
Bunların içinde ESS yani 2. flush ve aport yapar. poodle flush yapabilir ama çok iyi su aportçusu 1. çok çok iyi bir su aportçusu.
IWS (1) yine avrupalı arkadaşlarımla temaslarım sonucu bulunmayacak bir ırk olduğu anlaşıldı (800-1500£ internette arada satıcıları oluyor!) yine aynı dava getirip yetiştirmek tanıtmak lazım...
Poodle: apartmanda ses sorunu oluyormuş. Standard olanlar daha zeki ve daha çabuk öğrenmeye meyillilermiş ama evde yalnız kalınca kemirme kırma yramazlık yapma eğilimleri fazlaymış. Miniatür olanlar da avda çok başarılı değillermiş.
kaldı 2: ESS...
girişimlerim sonucu hem türkiyeden hem avrupadan buldum ırkı. türkiyede kayseride bir çift yetiştiriyorköpeklerini ve her sene yavrularını dağıtıyor. köpekler working line iki ESS. konultuk ama temmuza kadar dayanabilecek yavrular değildi. şubat başında dünyaya gelmişler. temmuzda 6-7 aylık olacaklar malesef uymadı. Yunanistandan bir arkadaşım vasıtasıyla temin edeceğiz hem de belki showline olur daha güzel köpekler olurlar...
Türkiyeden temine gelince:
Evet türkiyeden alacak olsam iki ırk düşünürdüm:
1- Kurzhaar
2- Bretton epangueli (Brittany)
Kurzhaarlardan en çok şikayet eve gelen misafirlere davranışları. herşeyini hallettik diyorlar arkadaşlar ancak bunu çözemedik dediler. gerçi çok da tanıdığım yok bu durumda ama bir kişi var o da onu dedi. Bretton için de evde yaramazlığından ve gezdirmeye çok ihtiyaç duyduğundan evde yalnız kalmadığından şikayetçiler...
cesar millanın ailenin bir üyesi adlı kitabı var d&r da indirimde şuan 13,60 tl onu alıp okumanı tavsiye ederim çok faydalı olur
Ali beyin de dediği gibi Cesar Millan bu davranışlara çözüm sunar. kitaplarında ve programında(köpeklere fısıldayan adam: Dog Whisperer; National Geographics) yapmaya çalıştığı, profesyonel hizmet verdiği şey de o. daima köpeğin enerjisini dengelemeye çalışır. Ancak hiç bir zaman köpeğin ırkından gelen huyunu değiştiremez. kontrol altına alır. örn. benim en çok sevdiğim ırk Border Collie (av köpeği değil ama ) onlar için ve diğer enerjik ırklar için uydurduğu çözüme haran kaldım ''koşu bandı''! çok güzel koşmalarını ve enerji atmalarını sağlıyor evin içinde...
Teşekkürler