Tolga Bey, öncelikle meslekdaşız sanırım.
Amerikan yivli tüfek kültürünüde benim gibi yakından takip ediyorsunuz gördüğüm kadarı ile. Yanlız anlatmak istediğimi tam anlatamadığımı düşünüyorum. CZ lerin o premium markalar kadar kaliteli olduğu gibi bir iddiam yok, kalite ayrı birşey, söylemek istediğim av cekirdeği ile atış yaptığınız sürece kimse CZ leri aşağılayamaz. Cekirdek kalitesi ulu buyuklerimiz lütfedip artarsa o zaman ne olur görmek lazım ki ben sahsen gördüm, o nedenle bunları söylüyorum. Ayrıca en az 4# 700 sendero konturunda orta-ağır kontura sahip değilseniz uzun menzilde tatmin edici bir performanstan bahsetmek pek olası değil. kim üretirse üretsin, sporter namlular ile kalibreye göre değişmekle beraber 10-15 atıştan sonra namluya el değdiremezsiniz ve sonrasında ister Blaser, ister Sauer, ister Steyr veya gündemde pek sık görülen en iyilerin hakkı zırhlı ağır konturlu bir Mercedes S klasse alın 400m'den sonra çekirdek gezmeye başlar:) atış hatasımı, atıcı mı, nefes mi, cekirdek mi, barut mu, kovan mı, bilemezsiniz...
CZ 527 223 rem ile 600m de 3 atışta 11 cm grup yaptık, sabahın 5 inde ruzgarsız havada, bipod ve arka torba ile. Gun wise'ımız yok bu arada bağlayıp atmadık. 300-308 kalibrelerde SSG 04 dahil hiçbir avusturya kırması-almandan şimdiye kadar aman aman aşağı kalmadığını gördüğüm Kahles 624i, Houge tam aluminyum yataklı kundak, 20MOA NF LA mount ve NF 6-bolt ring, 1.2 lb ayarlı timney MOA tetik yüklü sporter konturda 2100 USD MKE fiyatlı ( ki CZ den daha ucuz:)) Win M70 300WM'ümde ancak bu kadar bir grup yapabiliyoruz.
Sonuc olarak ne kadar fiyat, marka, model, bolt kalitesi, yataklama, aksesuar, dürbün, kundak, tetik, namlu vs.vs konusursak konusalım : sınav sonucunu sadece 700-800 metredeki hedef kagıdı belirler, sonucta attığınız cekirdektir esas ve amac olan, gerisi sadece teferruat.
SSG 04-08 atış hassasiyeti harika tüfekler, hayalimdeki modellerdendir. ama bu tutarlılıklarının coğu namlularının yanında ağırlıklarından, bipod ve butt spike yapılarından geliyor , ama bu hassasiyet MKE 7.62x51 ile değil, o nedenle POH hornady 168gr AMAX yüklü TAP kullanıyor. 308 av fişeği ile grupmanını bir görseniz o kadar şaşarsınızki o kaliteli tüfeklerin haline.
Çekirdek değiştirme konusu biraz muaallakta bir konu, lastik gibi heryere cekin gider. Eger yakalanırsanız savcı topu göğsünde yumuşatıp istediği yere şutu çeker: 6136 veya işte nereye isterse. Ayrıca sadece cekirdeği söküp yenisini takma ile iş bitmeyebilir, o işte çok faz nüanslar var. 0.02grain gibi...
Yinede yapmak isteyenlere okuduklarımdan bir not : Berger VLD cekirdekler aşırı derecede oturtma derinliği yani COAL bağımlıdır, rutin 0.001"-0.005" off the lands tekniği bunlarda herzaman işe yaramayabilir, ince ayar ister. O nedenle yuksek bc çekirdek alacaklar varsa twist rate uygunluğu dışında sadece secant ogive değil secant+tangent ogive 'a sahip berger hybrid veya AMAX gibi yuksek fragmentasyonlu VLD alırlarsa zaten topu topu 200 luk istihkaklarının yarısını boş yere ayar ve sıfırlama için harcamamış olurlar. Terminal performansı yüksek ve yuksek bc'li cekirdekler Hornady amax, nosler accubond +/- LR, ve berger hybrid hunting. Bunlarla hem atış hemde av yapılabilirmiş.
Bu arada Türkiye'de ideal çap konusunda nacizane fikrim av ve atıcılık için öncelikle 308, sonrasında 300WM, atıcılık içinde savaş vs cıkarsa 223 rem.
Bulabildiğiniz ve attığınız mermi derecesinde iyi atıcı olursunuz, o nedenle acayip çaplar bence gereksiz macera.
İyi günler, isabetli atışlar...