İ S T İ F A M E K T U B U
Sayın; Avcılık ve Yaban- Av Hayatı Koruma Konfederasyonu Yönetim Kuruluna
Mayıs 2014 tarihinden beri “Avcılık ve Yaban- Av Hayatı Koruma Konfederasyonu” (AYHAK), Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almaktan büyük onur duydum. Beni bu göreve layık gören ve oy birliğiyle seçilmemi sağlayan dokuz Federasyonun delegesi dostlarıma, görevim süresince desteklerini hep hissettiğim başta avcı dostlarım olmak üzere, tüm avcılık camiasına teşekkür ederim.
AYHAK’ın, geçen yıl Kasım ayında, Kütahya'da yapılan Yönetim Kurulu toplantısında; avcıların kabul etmediği “Yeni Avcılık Sistemi - Kotalı Avcılık Sisteminin” (AVBİS) ve sonucunda “Paralı Avcılığı” bizlere dayatan, tüm sözlü ve yazılı ikazlarımıza rağmen olumlu bir adım atmayan ve hatta avcıların bu durumdan memnun olduğunu ileri süren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne demokratik tepkimizi göstermek amacıyla, AYHAK olarak, bağlı federasyonlar başkanlarımızın ve Yönetim Kurulu üyelerimiz ile bir toplantı yapmış ve oy birliğiyle; “önümüzdeki av sezonu avcılık belgelerimizi dondurma”kararı almıştık.
Bu toplantıda federasyonların kendi bölgelerini örgütleyerek miting dahil, dilekçe kampanyası, avcılık pullarını almama gibi yeni Avlak – Kotalı avcılık sistemine karşı bir dizi eylem planı yapmıştık. Avcı Sivil Toplum Kuruluşları olarak bizler, “Türk Avcısının haklarının savunulması hususunda, her türlü yasal ve demokratik hakkımızı kullanacağımızı bir kez daha beyan ederiz'' diyerek ortak olarak karar aldığımız bildiride kararlılığımızı beyan etmiştik.
Yönetim Kurulu kararı olmasına rağmen belgelerimizi dondurma eylemimizde ve en son “İç Anadolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonu“ olarak, Ankara'da yaptığımız yaptığımız '' Yeni Avcılık sistemi ve Kotalı Avcılığa (AVBİS) Hayır'' eyleminde Konfederasyonumuza bağlı Federasyonlardan yeterli desteği görememenin üzüntüsünü yaşıyorum.
Bize verdikleri, “birlikte hareket etme, birlikte karar alma” sözlerine karşın, süreci tamamen kendi düşünceleri doğrultusunda yöneten, Federasyon Başkanlarımızı, Derneklerimizi ve camiamızı yanıltan Bakanlıktaki bürokratlara kırgın olduğumu da bu vesileyle ifade etmek isterim.
Göreve geldiğimden bugüne kadar yaşanan olumsuzlukları, dernekçilik ilkeleriyle bağdaşmayan uygulamaları, Konfederasyon Yönetim Kurulunda, özel görüşmelerimde defalarca gündeme getirdim. Ancak sorunların çözümü noktasında herhangi bir adım atılmadığını üzülerek görmüş bulundum. Konfederasyonun işleyişini, ilkelerini, Yönetim Kurulu kararlarını gündeme taşımayı, sormayı, sorgulamayı ve Konfederasyona daha fazla üye eklemek gayretlerim başta olmak üzere, yön vermeyi ve hepsinden önemlisi “Türkiye’de avcıların birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini” hedefleyen tüm girişimlerim, maalesef sonuç vermedi. Konfederasyon çatısı altında bile, aramızda takım ruhunu oluşturamadığımızı ve birlik-beraberlik içinde olamadığımıza inanıyorum.
Konfederasyonun itibarını korumak için verdiğim mücadele tavırsızlık ve suskunlukla izlenerek, yalnız bırakılmış ve tüm bu çabalarım adeta görmezden gelinmiştir. Avcılık camiamızın umudu olması gereken tek oluşumun Konfederasyonumuzun, avcılık ve yaban hayatımız ve özellikle son yıllarda uygulamaya konulan “Yeni Avlak ve Kotalık Avcılık Sistemi” (gelecekte paralı avcılık) ile ilgili önemli konularda, muallâk açıklamalar ve gündemi geçiştirme çabaları ile tavırsız, tepkisiz kalmaya kimsenin hakkı yoktur.
Yönetim anlayışları itibariyle ilkeler ve fikirler yerine insanlarla uğraşmayı adet edinen, yaranma kaygısı, bölge dayanışması duygularıyla yapılan girişimler, avcılık camiasına, Federasyonlarımıza ve Konfederasyona bir fayda getirmeyeceğine inanıyorum.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; yüzü avcıya dönük olmayan, gücünü derneklerden alamayan, bir yönetim anlayışına daha fazla ortak olmak istemediğim için Konfederasyon Yönetim Kurulu Başkanlığından ve üyeliğinden istifa ediyorum.
Açıkçası bu kararı aylar önce vermiştim. Bunu da yakın dostlarımla paylaşmıştım. Fakat onlar, bu zorlu süreçte görevi bırakmamam ve mümkün olduğunda sürdürmem konusunda ısrarlı olunca ertelemiştim. Fakat bugün artık bu kararı alma zamanının geldiğinden eminim.
Bu kararımın ardında herhangi bir spekülatif neden aramak çok yanlış olur. Konfederasyon Başkanı olarak bir tecrübe yaşadım, özveri ile çok çalıştım, görevimi hiçbir gün aksatmamaya, herkese ve her konuya zaman ayırmaya özen gösterdim. Konfederasyonumuzun ve Federasyonumuzun çalışmalarında, görevli gittiğim tüm gezilerde harcamaları cebimden karşıladım. Konfederasyona ve Federasyonumuza hiç bir zaman yük olmadım. Görevim gereği her zaman demokratik bir şekilde, Yönetim Kurulu kararlarını uygulamaya çalıştım ve şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştım.
İlkeler, makamdan her zaman daha üstündür. Ve başarı için olmazsa olmaz koşuldur. Benimde kendime göre bir hayat felsefem, inanışım, bir duruşum ve kırmızı çizgilerim ve bunlara uygun sürdürmeye çalıştığım bir davranış tarzım var. Açıkçası bundan da şikayetçi değilim. Bana kızanlar, küsenler ve bu tavrımı zamansız bulanlar olacaktır. Ancak benim için birinci öncelik; kendime olan saygımı ve inancımı kaybetmemektir.
Kamil Üçbaş olarak, geçtiğimiz son 25 yıldır “Türkiye avcılarının birliği ve beraberliğini sağlamaya çalışma” amacımı, şimdi de nerede ve hangi konumda olursam olayım , dergimiz Avdoğa vasıtasıyla ve bağlı olduğum derneğimde, avcılığımızın gelişmesi ve sürdürülebilir avcılığın yapılanması mücadelesinde emek vermeye ve ülkemizin yaban hayatına, geçmişte yaptığım gibi, her düzeyde katkıda bulunmaya devam edeceğim. Konfederasyona bağlı Federasyon Başkanlarımız ve Yönetim Kurulundaki üye arkadaşlarımızla birlikte, bu yolda başlattığımız çalışmaların devam ettirilmesi en büyük dileğimdir. Bu görevi üstlenecek yeni Başkan arkadaşıma şimdiden başarılar diliyorum.
Lütfen birlik ve beraberlik içinde olunuz, haklı nedenlere dayalı olarak yerine getirdiğiniz eylemlere sahip çıkınız. Kurumsal ve birlik-beraberlik içinde çalışma, gerçek bir takım olma ediminizden asla taviz vermeyiniz. Aranıza katılacak yeni arkadaşlara sevgi ve anlayışla yaklaşınız, hep daha iyisinin peşinde koşunuz ve bu bayrağı çok daha yükseklere taşıyınız.
Son söz; her aldığımız kararlarda beni yalnız bırakmayan İç Anadolu Avcılık ve Yaban Hayatı Federasyon üyesi Dernek Başkanlarıma ve değerli üyelerine teşekkür ediyorum. Ayrıca verdiğimiz mücadelede birlikte olduğumuz Federasyon Başkanlarına ve Dernek Başkanları ile eylemlerimize destek olan, ülke çapındaki tüm avcı dostlarıma teşekkürü bir borç biliyorum.
Saygılarımla.(13 Ekim 2014)
Kamil ÜÇBAŞ
Avcılık Yaban-Av Hayatı Koruma Konfederasyon Başkanı