Gönderen Konu: BİR KÖPEK NASIL PATLAR?  (Okunma sayısı 5612 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Oğuz BABAÇOĞLU

• Müdavim Üyemiz
BİR KÖPEK NASIL PATLAR?
« : 04 Ekim 2014, 00:50:11 »
Osman kardeşimizden aldığım yavru, yani pointer iti Cesi ile sezon başından beri bıldırcın avlarına gidiyor, keklik avı öncesi  hem kondisyon yüklemeye hem de fermalarını geliştirmeye çalışıyordum.
     Cesi daha önce hiç bıldırcın görmemişti. Sezon açılışında arkadaşlarla birlikte gittiğimiz avlarda atılan tüfeklerden sağa sola deli gibi koşan bir köpekten söz edebilirim, ancak av hususunda birkaç aporttan öte hiçbir kıpırtı yoktu.Bıldırcın avı tam bir hayal kırıklığıydı. Ancak yavru köpekte sabır en önemli mihenk taşıdır. En son Mehmet Abi dedi ki “Hoca köpeği yalnız götür.”
     Yalnız ava gitmek de hiç zevkli değildi.Sabah sabah çıktım meraya. Kendiliğinden kalkan iki bıldırcını indirdikten ve torbaya kattıktan sonra. Bir tanesinin mısır tarlasının kenarına konduğunu gördüm. Bu köpek için bir şans olabilirdi. Aylak aylak yürüyen Pointer iti Cesi birden çakıldı, adeta uzayıverdi. Köpeğin çaprazına yürüdüm. Bas kızım! Prink! Dan! Tek sıkıda mısır tarlasının içine düştü.aradım yok, bir de baktım eleman çakılı duruyor. Aldı geldi. Oymuş ara ara başka kuş yok. Gerisi gelmedi… :(

Köpeğin kuş görmesini sağlamak lazımdı kaç kez gittim ama gez gez kuş yok.

Anca bir iki tane… :( :( :(
       Derken göç gelmeye, tek tük de olsa atmaya başlamıştı.Cumartesi günü arkadaşlarla ava gitmeye karar verdik.Girdiğimiz ilk tarlada güzel kuş bulduk. Bizim Cesi’den tek ferma vardı, o da fareye.  Atılan tüfeklerden deliye dönen itim, kuşları alıp getirmek dışında bir icraat sergileyememişti. 11 bıldırcın vurduk.
Vurulan kuşlardan ikisi kanat kırığı.Peki kanat kırığını kim buldu dersiniz? Halil ağabeynin yeni eniği Şam Şeytanı Ateş… :) :) :)

Fotoğraf makinesine bir de poz verişi var Allah nazarlardan saklasın.

Bıldırcınlardan ikisi canlı, dikkat kardeşim... :) :) :)

E canlı dedik fotoda durduğu gibi durmaz bu meret… :) :) :)

(Günün gölgeli özçekimi)
       Hafta içi gitmekte kararlıydım. Dersler müsait oldukça Salı, Çarşamba sabah akşam gidecektim. Çünkü keklik açılmadan köpeği alıştırmak şarttı…
       Salı günü sabahı arkadaşlar bir yerde güzel bıldırcın vurmuşlar. Akşamına oraya gitmekti niyetim. Öğle arası Bayram Başkan’a uğradım. Köpeği Şila’nın durumunun kötü olduğunu söyledi. Hayvanın karnında olağanüstü bir şişkinlik vardı.  Şila avı itibariyle bir avcının ömrü hayatında nadir bulabileceği bir köpekti.“Ne duruyoruz? Köpeği götürelim o zaman…” dedim.  Salı akşamı bizim av işi yattı tabi, istikamet Burdur Veterinerlik fakültesi. Burdur’a gidip Hüseyin kardeşimize Şila’yı emanet ettik.  Geri döndük.

(Ameliyat öncesi Şila)
      Çarşamba sabahı ava gitmekti niyetim ama oğlan akşam demez mi “Baba kulağım ağrıyor, kulağımdaki tüp de düştü…” :( :( :( Bak şimdi olacak iş değil.Bizim av işi tekrar yattı. Sabah onu doktora götürdüm. Neyse ki bir sorun çıkmadı. Doktor durumun iyi olduğunu söyledi. Öğlen derse yetiştim. Ama okul çıkışı kararlıydım. Akşamüstü mutlaka ava gidecektim.
       Ekürim Ahmet’in söylediğine göre çeşme başında 3-5 bıldırcın vardı. Bir ikisini göstersem kardır, diye düşünüyordum. Gez dolaş bir şey yok. Ahmet’e telefon açtım. “Oğlum kuruttunuz mu burayı, bir tane bile yok.” Çeşme başında ısrar etti. Orayı mutlaka aramamı söyledi. Oraya varmak üzereydim ki bir bıldırcın setten kalkıp 50 mt ileriye kondu. Köpek görsün diye atmadım tabi. Köpek aylak aylak gezerken çakılıverdi. Fareye olmadığı kesindi. Lakin ilk kuşa dikkatli atıp mutlaka vurmak gerekiyordu. Çevrede insan olup olmadığını kontrol ettim. Ardından o heyecanlı komutu verdim. “Bas kızım!” Prink, prink, prink! Sürpriz 3 tane varmış. Dan! Biri aşağıda, Dun! İkincisi aşağıda. Yaralı olanı Pointer itim Cesi kaptı, ölü olanı ben aldım. Sev babam sev…
       Diğer bıldırcın da yakına kondu. Hızla yürürken fişek değiştirirken bir baktım köpek yine fermada. Bas kızım Prink! Dan , Dun! Bu kez yaralı gitti. Dere kenarına attı kendini. Köpek susamış, suyunu içti ardından kuşu ararken çakılıverdi fermaya. Bas kızım kalktı ama yaralı çok yavaş uçuyor. Dan! Düştü ama neyere? Dereye. Kokuyu alan Cesi kuşu kaptı getirdi. Sev babam sev... Zevkten dört köşeyiz.
       Çoban ağılına yakın bir yerde köpek tekrar fermaya çakıldı. Ağıla doğru kalmasın diye köpeğin tam karşısına geçtim. Yaklaşık 20- 30 sn bekledikten sonra “Bas kızım!” Prink! Her avcının içinde bulunmak istediği bir pozisyon. Bıldırcın bir balonladı. Tam geri. Dan! Düştü, al gel… Sev babam sev. Sevincimden uçuyorum.
      Hasılı 6 bıldırcınla günü kapattık.
      Başlangıçtaki soru çok önemli. Bir köpek nasıl patlar? Av açılalı 1 ay olmasına rağmen av yapmayan köpeğin arkasındaki sabır, köpeğin kanına ve yeteneğine olan inanç, sık sık ava götürmek. İşte işin sırrı burada. Bunları yerine getirir köpeğinize şans verirseniz. Elbet bir gün o köpek avda gerekli patlamayı yapar…
      Dedem Korkut gelir oldu. Boy boyladı soy soyladı ve günün anlam ve önemini belirten şu maniyi düzdü.

Avcı sabretmesini bilmeli
                                                     Köpeğine hep bir şans vermeli
                                                     Sabrın sonu selamettir, sonunda     
                                                     Patlamayı yaptı Pointer iti Cesi

(Fotoğraf makinesini yanıma almadığım için en anlamlı günü benim takozla çekmek durumunda kaldım…)
      Bu arada Şila’nın akıbetini de aktarayım.Yarını köpek ameliyata alındı. Meğer bir yıl önceki eşleşmeden kalan yavruları atamadığı için şişmiş kalmış. Ameliyata 26 kg giren köpek, rahmi alındıktan sonra ameliyattan 16 kg çıkmış. Köpeğin uyandı haberi gelince hepimizin hüznü sevince dönüştü. Nihayetinde köpek kurtulmuştu. Öyle sevindim ki anlatamam…  :) :) :)

Şila’yı kurtaran, başta Burdur veterinerlik fakültesi hocalarımız olmak üzere emeği geçen herkese ve de özellikle Hüseyin kardeşime teşekkür ediyoruz.
       Hepinizin Kurban Bayramı kutlu olsun. Ayrıca keklik avı açılışı sebebiyle tüm avcı arkadaşların verimli bir sezon geçirmelerini dilerim.Hepinize rastgele…
        Haftaya bir başka hikayede görüşmek ümidiyle şimdilik kalın sağlıcakla… ;)

« Son Düzenleme: 20 Ocak 2021, 16:15:31 Gönderen: Oğuz BABAÇOĞLU »

Çevrimdışı Uğur ŞENLİK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: BİR KÖPEK NASIL PATLAR?
« Yanıtla #1 : 04 Ekim 2014, 10:15:55 »
Paylaşım için teşekkürler hocam
 Bayramınızda mübarek olsun
Selamlar.
  • Akkar 512 çifte
  • Akkar Altay
  • Armsan 620
Uğur ŞENLİK
1969 zonguldak

Çevrimiçi Gökhan AKDOĞAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 04 Ekim 2014, 11:57:48 »
Sabir hocam sabir bu yil bende cekip durun sabrı insallah olacak bakalim erkek kopege ikiuc sans vercez bu gidisler
Eline saglik hayirli.bayramlar.
  • Ata NEO 12 Cal /66 Namlu
  • Deutsch Drahthaar - Tony
Gökhan AKDOĞAN
1988  / 0 RH (+)
Fethiye / MUĞLA

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

• *
« Yanıtla #3 : 04 Ekim 2014, 14:56:40 »
Abi eminim daha önce köpek eğitmişsinizdir. benim bi tane setterim var şuan 7 yaşında.2 aylıkken geldi, beraber büyüdük desem abartmış olmam.13 yaşındaki bir çocuğun köpek eğitmeye çalıştığını düşünün, artık ne kadar yapabiliyorsa :) Elimden geldiğince adam etmeye çalıştım dört dörtlükmü? kesinlikle değil aportu bile yok.Bana ferması yetiyorda artıyor bile.Aramızda öyle bir bağ kurulduki söylesem inanmazsınız, babamla av yapmıyor.Kim gelirse gelsin bensiz adımını atmaz.Ama koku alması olsun ferması olsun çok hoşuma gidiyor.2 tane köpeğin üzerinden atlayıp geçtiği kuşa ferma veriyor.Ha keza vurulan ama bulunamayan kuşuda onlardan önce buluyor.Ama şöylede bi sorunumuz varki yanımıza bi tane başka köpek olsun benim dibimden ayrılmıyor.Acayip derecede kıskanç. Münkün olduğunca kendi fermaya kokuya alıştıktan sonra başka köpeklerle beraber ava götürün.Sakın size akıl veriyomuş gibide olmayayım estağfurullah öyle bi amacım yok ki babam yaşındasınız tecrübelerinize, sabrınıza saygı duyarım. Şilayada geçmiş olsun :) Köpek deyip geçmemek lazım onlar bizim can dostlarımız.Hayırlı bayramlar.
  • Huğlu 104/A 12/71
  • Armsan Phenoma Carbo 12/66
  • İstanbul Silah Monza .308
1994/Bartın

Çevrimdışı Soner ÇAPANOĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 04 Ekim 2014, 20:57:08 »
Ğeçmiş  olsun Oguz abi  şila kuRtlmuş, çok sevindm. Sevincnize nacizane ortak olmak istedim bundan güzel hediye olmazdı heralde, iyi bayramlar CESİYE de tebrikler.
1983 soner çapanoğlu manisa+ YOZGAT

Çevrimdışı Adem YELEKİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2014, 13:53:28 »
oğuz bey o heyecanı sizin anlatımınızla sanki ben yaşadım o bıldırcınların kalkışı,düşüş,köpeğin ferması alıp gelmesi inanın o heyacanı içimde  hissettim teşekkürler güzel anlatımınıza .. rastgele....
Adem YELEKİN
1977 İkizce ORDU

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2014, 19:22:05 »
Hocam hem hayırlı olsun hem büyük geçmiş olsun  :) her iki köpek içinde sizin adınıza çok memnun oldum,Allah bizleri bu avdan ve sevdadan ayrı bırakmasın.Hayırlı bayramlar,rasgele.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Fatih DÖNMEZ

• *
  • Av partneri arıyorum.
« Yanıtla #7 : 05 Ekim 2014, 20:21:47 »
Aklım almıyor gerçekten... O köpeğin sahibi görme engelli falan mı ? Birde geçen seneden diyorsunuz içinde yavru kalmış İNSAF... av köpeği olabilir SADECE av için köpeği kullanıyor olabilir insan ama bu kadarına söylenecek tek laf var ''ÇÜŞ''.
1985 izmir

05545713993
Av ve trap organizasyonları düzenleyen olursa arayın çekinmeyin.

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 08 Ekim 2014, 09:05:56 »
Paylaşım için teşekkürler hocam
 Bayramınızda mübarek olsun
Selamlar.
Aleyküm selam, selamlar Denizli'den...
Sabir hocam sabir bu yil bende cekip durun sabrı insallah olacak bakalim erkek kopege ikiuc sans vercez bu gidisler
Eline saglik hayirli.bayramlar.
Erkek köpeği ava yatırmak zordur. sabır ister ama hele bir de av yapmaya başlarsa değmeyin avın keyfine...
Abi eminim daha önce köpek eğitmişsinizdir. benim bi tane setterim var şuan 7 yaşında.2 aylıkken geldi, beraber büyüdük desem abartmış olmam.13 yaşındaki bir çocuğun köpek eğitmeye çalıştığını düşünün, artık ne kadar yapabiliyorsa :) Elimden geldiğince adam etmeye çalıştım dört dörtlükmü? kesinlikle değil aportu bile yok.Bana ferması yetiyorda artıyor bile.Aramızda öyle bir bağ kurulduki söylesem inanmazsınız, babamla av yapmıyor.Kim gelirse gelsin bensiz adımını atmaz.Ama koku alması olsun ferması olsun çok hoşuma gidiyor.2 tane köpeğin üzerinden atlayıp geçtiği kuşa ferma veriyor.Ha keza vurulan ama bulunamayan kuşuda onlardan önce buluyor.Ama şöylede bi sorunumuz varki yanımıza bi tane başka köpek olsun benim dibimden ayrılmıyor.Acayip derecede kıskanç. Münkün olduğunca kendi fermaya kokuya alıştıktan sonra başka köpeklerle beraber ava götürün.Sakın size akıl veriyomuş gibide olmayayım estağfurullah öyle bi amacım yok ki babam yaşındasınız tecrübelerinize, sabrınıza saygı duyarım. Şilayada geçmiş olsun :) Köpek deyip geçmemek lazım onlar bizim can dostlarımız.Hayırlı bayramlar.
Yavru köpeğin en kötü tarafı hemen dağılıveren dikkati olsa gerek. Bunun içinde sık sık yalnız ava götürmek gerek. Lakin biz grup avlarına, o şamataya, muhabbete kadar çok alışmışız ki yalnız gitmek yavan geliyor. Sıkıntı köpekte değil biraz da biz de tabi... :)
Ğeçmiş  olsun Oguz abi  şila kuRtlmuş, çok sevindm. Sevincnize nacizane ortak olmak istedim bundan güzel hediye olmazdı heralde, iyi bayramlar CESİYE de tebrikler.
Valla veterinerlere kızıyoruz bazen o köpeği kurtaramadılar, bu köpeği kurtaramadılar diye ama yeri gelince de ölümün elinden alıyorlar. Onları tebrik etmek lazım. İyi ki varlar diyorum...
oğuz bey o heyecanı sizin anlatımınızla sanki ben yaşadım o bıldırcınların kalkışı,düşüş,köpeğin ferması alıp gelmesi inanın o heyacanı içimde  hissettim teşekkürler güzel anlatımınıza .. rastgele....
Teşekkür ederim. Yeni sezonda sizlere de kazasız belasız rastgele...
Hocam hem hayırlı olsun hem büyük geçmiş olsun  :) her iki köpek içinde sizin adınıza çok memnun oldum,Allah bizleri bu avdan ve sevdadan ayrı bırakmasın.Hayırlı bayramlar,rasgele.
Erol kardeş duanın son kısmına özellikle katılıyorum. Allah bu sevdadan bizleri ayrı bırakmasın... :) :) :)
Aklım almıyor gerçekten... O köpeğin sahibi görme engelli falan mı ? Birde geçen seneden diyorsunuz içinde yavru kalmış İNSAF... av köpeği olabilir SADECE av için köpeği kullanıyor olabilir insan ama bu kadarına söylenecek tek laf var ''ÇÜŞ''.
Hayır, aksine köpeğe çok iyi bakar. Kaç kere veterinere götürdü, kilolu dediler perhiz uyguladılar. Yani veteriner var, veteriner var... En sonunda ta Burdur'a götürdük beraber, bir kaç gün daha gecikseymişiz köpek ölecekti. Kurtuldu Allah'tan. İşte yiyecek ekmeği varmış. Ameliyat masrafları dahil 1000 Tl den fazla parası gitti, ama umrunda değil arkadaşın. Yeter ki köpek kurtulsun, dedi...

Çevrimiçi Gökhan AKDOĞAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 08 Ekim 2014, 10:32:03 »
Dogumdan sonra bi igne vuruluyormus annenin karninda kalan yavrulari atmasi icin Burak Kabakci bi programinda sormustu veterinere o ignenin ismini temin edilirse cok iyi olur.
  • Ata NEO 12 Cal /66 Namlu
  • Deutsch Drahthaar - Tony
Gökhan AKDOĞAN
1988  / 0 RH (+)
Fethiye / MUĞLA

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 14 Ekim 2014, 11:14:24 »
Dogumdan sonra bi igne vuruluyormus annenin karninda kalan yavrulari atmasi icin Burak Kabakci bi programinda sormustu veterinere o ignenin ismini temin edilirse cok iyi olur.
Valla o tür iğneler hormon iğneleri oluyor genelde. Köpeğin ölümüne bile sebebiyet verebiliyor. Yoz köpekle eşleşmeden ötürü kullanılıyor o iğneler. Köpeğin kokusunda müthiş bozulma oluyor. O yüzden tavsiye etmem...