Bu bilgileri başka bir forum sitesinden aldım.Bilgi amaçlı sizlerle paylaşmak istiyorum.Ayrıca bu konuda fikirlerinizi ve varsa teknik paylaşımlarınızı bekliyorum.
Namlu içi krom kaplamalı mı? Krom kaplamasız mı?
Aşağıda ki bilgiler forumumuzun da üyesi olan Sn. Sir Adams'a aittir. Kendisinin açtığı bu konuyu başka bir forumda gördüm, özelden ulaşarak aynı konuyu tt.com'da da paylaşmasını rica ettim. Kendisi bazı özel sebeplerden artık foruma girmediğini ama kaynağını belirterek tt.com'da paylaşabileceğimi söyledi. Ben de silahseverler bu önemli bilgilerden mahrum kalmasın diye onun adına burada paylaşıyorum.
------------------------------------------
İfade, kromlu namlu mu - kromsuz namlu mu olarak kullanılırsa yanlış oluyor. Zira , kaliteli krom kaplamasız namlu çelik alaşımları içerisinde zaten krom var (Chromium-Molybdenum).
Namlu içi krom kaplamalı namlular ile, namlu içi krom kaplamalı olmayan yivsiz tüfeklerin birbirlerine üstün ve zayıf oldukları yönler vardır.
"Krom Kaplama Olmayan Namlu Üretim Süreci", "Krom Kaplamalı Namlu Üretim Süreci"nden farkı yaygın yanlış bilindiği gibi aynı çeliğe sadece "krom kaplama atılması" değildir. "Krom Kaplama Olmayan Namlu Üretim Süreci", çok daha zor , çok daha pahalı bir süreçtir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, İtalyan firmalarının ağırlıkla tercih ettigi "Krom Kaplamalı Namlu Üretim Süreci", çok daha kolay, çok daha hızlı ve çok daha ucuz bir süreçtir.
Krom Kaplama Olmayan Namlu Üretim Süreci;
- Beher namlu üretim süresini arttırır.
- Beher namlu üretim maliyetini arttırır.
- Bu süreçte kullanılabilecek çelik çeşidi çok azdır, ancak çok üst kalite çeliklerle üretim yapılabilir, üst kalite chromium-molybdenum gibi...
- Bu süreçte kullanılan endüstriyel makineler çok daha pahalıdır.
- Üretim kapasitesini düşürür.
- Üretim kapasitesinin düşmesinin de üzerine, tüfek maliyeti ve fiyatları yükseldiği için, çok daha az satılacak tüfek adedinden dolayı, üreticinin gelirlerini düşürür.
- Namlu bakım ihtiyacını arttırır, her atış gününden sonra mutlaka namlu temizliği ve bakımına ihtiyacı vardır.
- Genel atış performansları nispeten daha yüksektir.
- Bu namlularla yapılan atışlarda "accuracy" (hassaslık) performansı daha yüksektir.
- Bu namlularla yapılan atışarda "pattern" (dağılım) performansı daha yüksektir.
Namlularını krom kaplama yapmayan firmalar;
- Holland & Holland,
- Westley Richards,
- Purdey & Sons,
- Merkel,
- Perazzi,
- Krieghoff,
- Browning (sadece üst serisi B25 krom kaplama değildir, 525, Cynergy gibi sıra tüfekleri krom kaplamadır, krom kaplama olmayan üst model olan B25'ler özel sipariş ile (Belgium Custom Shop) Belgium Herstal FN'de üretilirken, krom kaplama olan sıra modelleri 525, Citori, Cynergy gibi tüfekler Japonya Miroku tesislerinde üretiliyor.
Krom Kaplama Olan Namlu Üretim Süreci;
- Beher namlu üretim süresini düşürür, birim zamanda çok daha fazla namlu üretim bandından çıkar.
- Beher namlu üretim maliyetlerini çok aşağılara çeker.
- Bu süreçte kullanılabilecek çelik çeşidi çok fazladır, nispeten daha düşük kaliteli çelikler de rahatlıkla kullanılabilir.
- Bu süreçte kullanılabilecek endüstriyel makineler, özellikle uzak doğu ürünlerinin de piyasaya girmesiyle daha ucuzdur.
- Üretim kapasitesini çok yukarılara çeker.
- Üretim kapasitesinin çok yukarılara çıkmasıyla birlikte, tüfek maliyet ve satış fiyatları düştüğü için, çok daha fazla satılacak tüfek adedinden dolayı, üreticinin gelirlerini yükseltir.
- Namlu bakım ihtiyacını azaltır, özellikle pas ve korozyona karşı namlu iç mukavemetini arttırır.
- Genel atış performansları nispeten daha düşüktür.
- Bu namlularla yapılan atışlarda "accuracy" (hassaslık) performansı daha düşüktür.
- Bu namlularla yapılan atışlarda "pattern" (dağılım) performansı daha düşüktür.
- Namlularını krom kaplama yapan firmalar genel olarak, çok pahalı olmayan sıra tüfekleri üreten firmalardır;
- Perazzi hariç hemen hemen bütün İtalyan üreticiler,
- Tüm yerli (Türk) üretici firmalar vs?
Yüksek kalite standartlarındaki bir namlunun üretimi için, krom kaplamasız bir süreç, krom kaplamalı bir süreçten çok daha pahalı ve zor bir süreçtir. Kullanmanız gereken cihazlar daha yüksek teknoloji ürünü, daha pahalı makinelerdir. Örnegin, Merkel'in milimetrenin 15.000'de 1'i hassasiyetinde "honing" işlemini yaptığı makinesi, Türkiye'de hiç bir üreticimizde yok maalesef.
Çelik kalitesine güvenen ve yeterli derecede üst kalitede üretim süreçleri bulunan firmalar, krom kaplamaya ihtiyac duymazlar ancak bu maliyeti düşürmüyor aksine Euro üzerinden yaklaşık 2 katı arttırıyor!!! Bununla birlikte, üretim kapasitesini düşürüyor!!!
Kromlu namlu üretimini ağırlıklı olarak başlatanlar , İtalyan firmalardır.
Bununla birlikte, bir Holland&Holland'ın yanında, Beretta'nın kalitesini karşılaştırmak, biraz haksızlık olur. Kromlu üretim, seri üretim için daha uygundur, çünkü maliyeti daha düşüktür ve daha kolaydır, birim zamanda hatasız çıkarabileceğiniz ürün sayısı, krom kaplamasız prosese göre çok daha fazladır. Bu da daha çok kar daha çok gelir demek tabii ki.
Namlularını krom kaplamasız imal etmekte ısrar eden üreticilerin neden bu konuda ısrar ettiklerini tek tek her biriyle yazışarak sordum ve öğrendim. Elimde Holland & Holland'ın, Westley Richards'ın, Purdey and Sons'un, Krieghoff'un, Perazzi'nin , Merkel'in "yazılı" cevap ve açıklamaları var.
Merak eden, düzgün bir İngilizce ile sorduğu takdirde, yanıtını çok geçmeden alacaktır. Benim aldığım yanıtlarla, aynı cevapları bütün bu üreticilerden kendisi de alacaktır...
Hepsinin birleştiği nokta, krom kaplamasız namlunun, kromlu namluya göre, avı ele geçirmede (capture/ hunt down) yadsınamaz üstünlükleri olduğudur.
Her şeyden önce, çok daha kaliteli ve homojen bir pattern oluşturduğu için krom kaplamasız namlu, krom kaplamalı namluya göre 1-0 öne geçer.
Bunun bir çok sebebi olduğu gibi en önemli nedeni, kromun elastikiyeti nispeten daha düşük ve çok daha sert bir malzeme olmasından dolayı, atış esnasında , atıcının fark edemeyeceği kadar yüksek bir frekansta, titreşime uğramasıdır. Bu çok az şiddette ancak çok yüksek frekansta titreşim pattern'de, krom kaplamasız namluya göre, daha istikrarsız bir pattern oluşmasını sağlar. Bu konu çok daha uzar ama şimdilik bu sebebi bu kadar açıklamayı yeterli addediyorum.
Bakın aşağıdaki örnek, içi krom kaplı bir namluda sıkça karşılaşılabilecek, balistikte "patchiness" dediğimiz homojenliğin bozulmuş haline bir örnek.
Burada, bazı saçmalar, bir kaç tanesi bir araya gelerek birleşirken, küçük yuvarlaklarla işaret edilen noktalara hiç saçma gelmemiş olması, shotshell fişeklerde, özellikle krom kaplı namlularda rastlanan ve balistikte "patchiness" dediğimiz sorundur.
Kaynak;
Ballistics, Tehory and Design of Guns and Ammunition, Donald E. Carlucci
The Mysteries of Shotgun Patterns, George G. Oberfell, Charless E. Thompson
Krom kaplamanın tüketiciye avantajı, bakımdaki kolaylığı ve korozyon-paslanmaya karşı daha az bakımla gösterdiği mukavemettir.
Krom kaplamanın, üreticiye avantajı, birim tüfek başına üretim maliyetlerini düşürmesi, üretim kapasitesini arttırması ve toplamda gelirleri arttırmasıdır.
Aşağıya, bir krom kaplamasız namlu üretim örnek sürecini, bir de krom kaplamalı namlu üretim örnek sürecini (üreticiden üreticiye farklılık gösterir) koyuyorum.
Asağidaki krom kaplamasız namlu üretim süreci, biraz daha asağıdaki krom kaplamalı namlu üretim sürecinin maliyetinin Euro cinsinden yaklaşık 2 katıdır..
Aslına bakarsanız, namlu içi krom kaplama olmayan tüfekler, tamamiyle kromdan arındırılmış değiller, çelik alaşımının adlarına bakarsanız, zaten çelik alaşımının kendisi krom içeriyor, yeter ki alaşım üst kalitede olsun. (Chromium-Molybdenum , Chromium-Vanadium). Eğer alaşım ve krom kullanımı yeterli kalitede olursa, kromun kaplama şeklinde kullanımına hiç gerek kalmıyor. (24 ayar altına, altın kaplamayı düşünün, benzetme tamamen aynı degil ama aklınızda bir fikir oluşması için verdim bu örneği.)
Aşağıdaki linkte, çok yüksek kalitede ve sertlikte Merkel firmasının namlu çeliklerini görebilirsiniz;
Merkel firması, çok yüksek kalitede ve sertlikte özel namlu çeliklerini 4 ana süreçten geçiriyor ve bu süreçten geçen namlular çocuklara, torunlara hatta onların da çocuklarına da miras olarak kalıyor;
1) DEEP HOLE DRILLING, İlk Soğuk Delme Süreci ;
2) GRINDING, İlk Soğuk Taşlama Süreci;
3) HONING, Soğuk İnce Taşlama ve Soğuk Dövme Süreci;
4) ANNEALING, Firmanın Kendine Özel Sertlik Verme ve Çelik Üzerindeki Stresi Alma Süreci;
Bu alman firmasının tüfek genel üretim süreci.
Bir italyan firmasının ürettiği içi krom kaplamalı namlularının üretim sürecini görebiliriz.