Gönderen Konu: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!  (Okunma sayısı 10009 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 291
  • Thanked: 144 times
Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« : 20 Eylül 2014, 17:52:03 »
Bu bilgileri başka bir forum sitesinden aldım.Bilgi amaçlı sizlerle paylaşmak istiyorum.Ayrıca bu konuda fikirlerinizi ve varsa teknik paylaşımlarınızı bekliyorum.
Namlu içi krom kaplamalı mı? Krom kaplamasız mı?
Aşağıda ki bilgiler forumumuzun da üyesi olan Sn. Sir Adams'a aittir. Kendisinin açtığı bu konuyu başka bir forumda gördüm, özelden ulaşarak aynı konuyu tt.com'da da paylaşmasını rica ettim. Kendisi bazı özel sebeplerden artık foruma girmediğini ama kaynağını belirterek tt.com'da paylaşabileceğimi söyledi. Ben de silahseverler bu önemli bilgilerden mahrum kalmasın diye onun adına burada paylaşıyorum.

------------------------------------------

İfade, kromlu namlu mu - kromsuz namlu mu olarak kullanılırsa yanlış oluyor. Zira , kaliteli krom kaplamasız namlu çelik alaşımları içerisinde zaten krom var (Chromium-Molybdenum).

Namlu içi krom kaplamalı namlular ile, namlu içi krom kaplamalı olmayan yivsiz tüfeklerin birbirlerine üstün ve zayıf oldukları yönler vardır.

"Krom Kaplama Olmayan Namlu Üretim Süreci", "Krom Kaplamalı Namlu Üretim Süreci"nden farkı yaygın yanlış bilindiği gibi aynı çeliğe sadece "krom kaplama atılması" değildir. "Krom Kaplama Olmayan Namlu Üretim Süreci", çok daha zor , çok daha pahalı bir süreçtir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, İtalyan firmalarının ağırlıkla tercih ettigi "Krom Kaplamalı Namlu Üretim Süreci", çok daha kolay, çok daha hızlı ve çok daha ucuz bir süreçtir.


Krom Kaplama Olmayan Namlu Üretim Süreci;

- Beher namlu üretim süresini arttırır.
- Beher namlu üretim maliyetini arttırır.
- Bu süreçte kullanılabilecek çelik çeşidi çok azdır, ancak çok üst kalite çeliklerle üretim yapılabilir, üst kalite chromium-molybdenum gibi...
- Bu süreçte kullanılan endüstriyel makineler çok daha pahalıdır.
- Üretim kapasitesini düşürür.
- Üretim kapasitesinin düşmesinin de üzerine, tüfek maliyeti ve fiyatları yükseldiği için, çok daha az satılacak tüfek adedinden dolayı, üreticinin gelirlerini düşürür.
- Namlu bakım ihtiyacını arttırır, her atış gününden sonra mutlaka namlu temizliği ve bakımına ihtiyacı vardır.
- Genel atış performansları nispeten daha yüksektir.
- Bu namlularla yapılan atışlarda "accuracy" (hassaslık) performansı daha yüksektir.
- Bu namlularla yapılan atışarda "pattern" (dağılım) performansı daha yüksektir.

Namlularını krom kaplama yapmayan firmalar;
- Holland & Holland,
- Westley Richards,
- Purdey & Sons,
- Merkel,
- Perazzi,
- Krieghoff,
- Browning (sadece üst serisi B25 krom kaplama değildir, 525, Cynergy gibi sıra tüfekleri krom kaplamadır, krom kaplama olmayan üst model olan B25'ler özel sipariş ile (Belgium Custom Shop) Belgium Herstal FN'de üretilirken, krom kaplama olan sıra modelleri 525, Citori, Cynergy gibi tüfekler Japonya Miroku tesislerinde üretiliyor.


Krom Kaplama Olan Namlu Üretim Süreci;

- Beher namlu üretim süresini düşürür, birim zamanda çok daha fazla namlu üretim bandından çıkar.
- Beher namlu üretim maliyetlerini çok aşağılara çeker.
- Bu süreçte kullanılabilecek çelik çeşidi çok fazladır, nispeten daha düşük kaliteli çelikler de rahatlıkla kullanılabilir.
- Bu süreçte kullanılabilecek endüstriyel makineler, özellikle uzak doğu ürünlerinin de piyasaya girmesiyle daha ucuzdur.
- Üretim kapasitesini çok yukarılara çeker.
- Üretim kapasitesinin çok yukarılara çıkmasıyla birlikte, tüfek maliyet ve satış fiyatları düştüğü için, çok daha fazla satılacak tüfek adedinden dolayı, üreticinin gelirlerini yükseltir.
- Namlu bakım ihtiyacını azaltır, özellikle pas ve korozyona karşı namlu iç mukavemetini arttırır.
- Genel atış performansları nispeten daha düşüktür.
- Bu namlularla yapılan atışlarda "accuracy" (hassaslık) performansı daha düşüktür.
- Bu namlularla yapılan atışlarda "pattern" (dağılım) performansı daha düşüktür.
- Namlularını krom kaplama yapan firmalar genel olarak, çok pahalı olmayan sıra tüfekleri üreten firmalardır;
- Perazzi hariç hemen hemen bütün İtalyan üreticiler,
- Tüm yerli (Türk) üretici firmalar vs?


Yüksek kalite standartlarındaki bir namlunun üretimi için, krom kaplamasız bir süreç, krom kaplamalı bir süreçten çok daha pahalı ve zor bir süreçtir. Kullanmanız gereken cihazlar daha yüksek teknoloji ürünü, daha pahalı makinelerdir. Örnegin, Merkel'in milimetrenin 15.000'de 1'i hassasiyetinde "honing" işlemini yaptığı makinesi, Türkiye'de hiç bir üreticimizde yok maalesef.

Çelik kalitesine güvenen ve yeterli derecede üst kalitede üretim süreçleri bulunan firmalar, krom kaplamaya ihtiyac duymazlar ancak bu maliyeti düşürmüyor aksine Euro üzerinden yaklaşık 2 katı arttırıyor!!! Bununla birlikte, üretim kapasitesini düşürüyor!!!

Kromlu namlu üretimini ağırlıklı olarak başlatanlar , İtalyan firmalardır.

Bununla birlikte, bir Holland&Holland'ın yanında, Beretta'nın kalitesini karşılaştırmak, biraz haksızlık olur. Kromlu üretim, seri üretim için daha uygundur, çünkü maliyeti daha düşüktür ve daha kolaydır, birim zamanda hatasız çıkarabileceğiniz ürün sayısı, krom kaplamasız prosese göre çok daha fazladır. Bu da daha çok kar daha çok gelir demek tabii ki.

Namlularını krom kaplamasız imal etmekte ısrar eden üreticilerin neden bu konuda ısrar ettiklerini tek tek her biriyle yazışarak sordum ve öğrendim. Elimde Holland & Holland'ın, Westley Richards'ın, Purdey and Sons'un, Krieghoff'un, Perazzi'nin , Merkel'in "yazılı" cevap ve açıklamaları var.

Merak eden, düzgün bir İngilizce ile sorduğu takdirde, yanıtını çok geçmeden alacaktır. Benim aldığım yanıtlarla, aynı cevapları bütün bu üreticilerden kendisi de alacaktır...

Hepsinin birleştiği nokta, krom kaplamasız namlunun, kromlu namluya göre, avı ele geçirmede (capture/ hunt down) yadsınamaz üstünlükleri olduğudur.

Her şeyden önce, çok daha kaliteli ve homojen bir pattern oluşturduğu için krom kaplamasız namlu, krom kaplamalı namluya göre 1-0 öne geçer.

Bunun bir çok sebebi olduğu gibi en önemli nedeni, kromun elastikiyeti nispeten daha düşük ve çok daha sert bir malzeme olmasından dolayı, atış esnasında , atıcının fark edemeyeceği kadar yüksek bir frekansta, titreşime uğramasıdır. Bu çok az şiddette ancak çok yüksek frekansta titreşim pattern'de, krom kaplamasız namluya göre, daha istikrarsız bir pattern oluşmasını sağlar. Bu konu çok daha uzar ama şimdilik bu sebebi bu kadar açıklamayı yeterli addediyorum.

Bakın aşağıdaki örnek, içi krom kaplı bir namluda sıkça karşılaşılabilecek, balistikte "patchiness" dediğimiz homojenliğin bozulmuş haline bir örnek.



Burada, bazı saçmalar, bir kaç tanesi bir araya gelerek birleşirken, küçük yuvarlaklarla işaret edilen noktalara hiç saçma gelmemiş olması, shotshell fişeklerde, özellikle krom kaplı namlularda rastlanan ve balistikte "patchiness" dediğimiz sorundur.

Kaynak;
Ballistics, Tehory and Design of Guns and Ammunition, Donald E. Carlucci
The Mysteries of Shotgun Patterns, George G. Oberfell, Charless E. Thompson

Krom kaplamanın tüketiciye avantajı, bakımdaki kolaylığı ve korozyon-paslanmaya karşı daha az bakımla gösterdiği mukavemettir.

Krom kaplamanın, üreticiye avantajı, birim tüfek başına üretim maliyetlerini düşürmesi, üretim kapasitesini arttırması ve toplamda gelirleri arttırmasıdır.

Aşağıya, bir krom kaplamasız namlu üretim örnek sürecini, bir de krom kaplamalı namlu üretim örnek sürecini (üreticiden üreticiye farklılık gösterir) koyuyorum.

Asağidaki krom kaplamasız namlu üretim süreci, biraz daha asağıdaki krom kaplamalı namlu üretim sürecinin maliyetinin Euro cinsinden yaklaşık 2 katıdır..

Aslına bakarsanız, namlu içi krom kaplama olmayan tüfekler, tamamiyle kromdan arındırılmış değiller, çelik alaşımının adlarına bakarsanız, zaten çelik alaşımının kendisi krom içeriyor, yeter ki alaşım üst kalitede olsun. (Chromium-Molybdenum , Chromium-Vanadium). Eğer alaşım ve krom kullanımı yeterli kalitede olursa, kromun kaplama şeklinde kullanımına hiç gerek kalmıyor. (24 ayar altına, altın kaplamayı düşünün, benzetme tamamen aynı degil ama aklınızda bir fikir oluşması için verdim bu örneği.)

Aşağıdaki linkte, çok yüksek kalitede ve sertlikte Merkel firmasının namlu çeliklerini görebilirsiniz;



Merkel firması, çok yüksek kalitede ve sertlikte özel namlu çeliklerini 4 ana süreçten geçiriyor ve bu süreçten geçen namlular çocuklara, torunlara hatta onların da çocuklarına da miras olarak kalıyor;

1) DEEP HOLE DRILLING, İlk Soğuk Delme Süreci ;



2) GRINDING, İlk Soğuk Taşlama Süreci;



3) HONING, Soğuk İnce Taşlama ve Soğuk Dövme Süreci;





4) ANNEALING, Firmanın Kendine Özel Sertlik Verme ve Çelik Üzerindeki Stresi Alma Süreci;



Bu alman firmasının tüfek genel üretim süreci.



Bir italyan firmasının ürettiği içi krom kaplamalı namlularının üretim sürecini görebiliriz.

 
« Son Düzenleme: 20 Eylül 2014, 18:13:00 Gönderen: Kadri AĞRALI »
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir
 

Çevrimdışı Mehmet PİLGİR

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 230
  • Thanked: 159 times
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #1 : 20 Eylül 2014, 18:22:21 »
Kadri bey selamlar.
Bu konu daha öncede başka sitelerde gündeme gelmiş ve sayın İbrahim Aysu tarafından sizin verdiğiniz bilgiler ile nerdeyse birebir örtüşen bilgiler vardı.Zaten böyle olmasıda çok doğal çünkü doğru bir tanedir.Aşağıda yaklaşık 3 sene önce , İbrahim beyin aktardığı bilgiler üzerine nacizane kendi bilgilerimi doğrultusunda yazdığım bir yazıdan bir bölümü bulabilirsiniz.
Saygılarımla.

''Potasyum klorat içerikli kapsüller kromu yer bitirir ve krom kaplamanın tercih edilmesinin sebebi asla sadece bu kapsüller değildir.Öncelikle üretim prosesinin daha ucuz ve kolay olması(aynen mobil choke olayında olduğu gibi),kullanıcı açısındandan da daha az zahmetli bakım gerektirmesidir.
Her şeyden önce bilinmesi gereken şey krom kaplamasız bir namlu ile krom kaplamalı namlu aynı çelik değildir.Yani bir namluyu krom kaplamadan piyasaya sürünce, o namlunun grupman ve balistik kalitesi artmış olmuyor.
Kromsuz namlu çeliğinin stresinin alınması(veya kendi kendisine işlemesinin durması) yaklaşık 12 aylık bir süreçtir.Şaşırmayın sakın.METALURJİ devi isveç,almanya,belçika gibi ülkelerde halen daha çok hassas torna tezgahları yarı mamul halinde iken yani imalat aşamasının başında açık havada tam 12-24 ay arasında bekletilir.bu bekleme sırasında metal maruz kaldığı tüm dış etmenler sebebi ile yaşayacağı bütün şekil değişikliklerini yaşar(molekül yapısı değil sadece dış formu) ve bu değişim doygunluğuna ermiş  yani STRESİ alınmış metal işlenmeye alınır.
Sıvı nitrojende namluyu soğutmakla (-273 santigrat) bennelli bu işi ''CRİO'' namlularda yapmaya çalışsada hiçbir zaman 12 ay bekletilmiş bir namlu kalitesine ulaşamaz.

Yani sonuç olarak;KROM KAPLAMASIZ BİR NAMLU YAPMAK İÇİN SADECE KROM KAPLAMAMAK YETMİYOR.........

Bugün stoklarında olmayan ölçü ve balistikte bir krom kaplamasız silah sipariş ettiğinizde en az 12 ay beklemenizin sebebi talebin çok fazla olması değil,istediğiniz özel ölçülerdeki(boy,şok,ağırlık v.s.)namlu çeliğinin 12 ay (ortalama)sürecek olan stresini alma prosesidir.(kaynak:istanbul bayrampaşada oturan ve halen daha yılın 6 ayı belçikada yaşıyan BROWNİNG CUSTOM SHOP emeklisi ABDULLAH bey)''
  • 12 kalibre 2 patlar superpose
  • 12 kalibre 2 patlar klasik çifte
  • 20 kalibre 2 patlar superpose
  • 12 kalibre çok patlar
  • setter ve pointer
Mehmet PİLGİR
1966-İstanbul  ( ASLEN İZMİR KARŞIYAKA)
 

Emrah CANDAN

  • Ziyaretçi
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #2 : 20 Eylül 2014, 18:23:56 »
.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2014, 11:45:28 Gönderen: Emrah CANDAN »
 

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 899
  • Thanked: 214 times
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #3 : 20 Eylül 2014, 18:58:49 »
12 aydan daha fazla bekletilen çeliklerde var. Aynı işlemi kışın kars
Yazında gaziantepte bekletme bilsek  belki daha iyi sonuçlar alırız.
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır
 

Çevrimdışı Tevfik GÜN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1024
  • Thanked: 2194 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #4 : 20 Eylül 2014, 19:50:07 »
Peki bu videoda kullanılan tüfek ve mühimmatla konunun bir alakası varmıdır bilmiyorum ama aynı abinin 130 yarda trap atışları var ben durumu çözemedim bir türlü. Tüfek mi? fişek mi? atıcı mı? 6.21 deki atış enteresan.


1978 Eğirdir-Isparta
 

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 554
  • Thanked: 76 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #5 : 20 Eylül 2014, 20:43:06 »
12 aydan daha fazla bekletilen çeliklerde var. Aynı işlemi kışın kars
Yazında gaziantepte bekletme bilsek  belki daha iyi sonuçlar alırız.
serkan bey ham demirin sertleşmesi için belli bir sıcaklıkta bekletilmesimi lazım bir arkadaş var girsan da staj yapmış tüfek namluları aslında çok yumuşakken işlem görür delinir sonra onun gerektiği mesela 1000 derecede 2 gün bekletilir namlu sertliği yakalanır filan bir şeyler diyordu mesela normal bir demiri iyice ısıtıp nar gibi olana kadar sonra suya sokuyorlar bu işlem soğuması içinmi yoksa demire sertlik mi verir
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul
 

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 899
  • Thanked: 214 times
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #6 : 20 Eylül 2014, 23:04:22 »
Yavuz Bey ısıl işlemden çok anlamam ama bildiğim bir kaç mevzusu vardır. Bahsettiğiniz gibi demire sertlik verile bilir nar gibi kızartıp motor veya bor yağının içine atarsanız yine sertlik alır.Bazı çelikler ısıtılıp tuza yatırılır yine sertlik alır.1000 derece de çeliğin 2 gün beklemesi sertlikten ziyade tavlama sıcaklığında stresini almak için yapılıyordur diye düşünüyorum.
Gelelim namlu sertliğine belki ben bilmiyorumdur ama en kısa tüfek namlusunu bile  işledikten sonra çarpıtmadan sertlik verecek ısıl işlem firması  memlekette ya sayılıdır ya da yoktur . sertlik verilip 0.1-0.2 pay bırakıp işlenip ısıl işlemden kaynaklı çarpılmalar giderile bilir.
Bir çok firma 4140 dolu malzemeden namlu işleyip içine sert krom kaplıyolar bu işlem kromsuz namlu için gerçekten kolay kalıyor.
27-32 rockwell sertlikte ıslahlı 4140 malzeme kolay buluna bilen ve hesaplı bir malzeme bunu delip krom kaplamak seri üretimde mantıklı.
Kromsuz namluya gelince nasipse böyle bir planımız var 630 kalite paslanmazçelikten  bir namlu yaptırıp iç honlamasını kendim yapıp kaplama yapmadan bir namlu üretmeyi düşünüyorum. Yaparsamda bir fix birde mobil şoklusunu yapmayı düşünüyorum.
Belki bir b-25 olmaz ama en azından kendi tasarımımız olur kanısındayım.630 malzemenin ham sertliği 32-34 rockwell geliyor ki sertlik vermeye gerek kalmıyor.
Çok sert bir namlunun sünekliği azalacağından kırılganlığıda artacaktır bunuda belirtmek lazım.Şuan ki üretimler mantıklı malzemenin iç yapısı yumuşak dış ve iç cidarları krom kaplı olduğundan basınca dayanaımı fazladır.Diye düşünüyorum.
Yanlışlarımız var sa da peşinen özürdiler bilenlerden düzeltmesini arz ederim.
Saygılarımla...
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #7 : 21 Eylül 2014, 00:15:36 »
Metalurji bilgisi, tecrübesi isteyen bir konu. Başlı başına bir meslek. Sırf üstünkörü bilgi için vikipedi'ye bakılmasını öneririm. O bile ne derin konu olduğunu anlamaya yetiyor :)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

Çevrimdışı Mustafa GÜRHAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 656
  • Thanked: 143 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #8 : 21 Eylül 2014, 09:51:20 »
 Evet bu konuçok derin.

- Holland & Holland,
- Westley Richards,
- Purdey & Sons,
- Merkel,
- Perazzi,
- Krieghoff,    gibi markaların hem çok uzun ömürlü hemde çok pahalı olma sebebi detay kalitesi.

 Çelik başka, ıslah başka. İşin içinde bilim teknik metalurji ne ararsan var. Avcılığın son nokta silahları...
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir
 

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 899
  • Thanked: 214 times
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #9 : 21 Eylül 2014, 10:13:38 »
Bu mevzuyla alakalı memlekette bir akademik çalışma deney vs .. malesef olmadığından yani silahların yapımı ve yapım teknikleriyle alakalı ..Bu çalışmları testleri yapmış   firmaların adını daha çok sağa sola yazar dururuz gibi me geliyor. Nasıl bir durumdaysak üreticisinden tüketicisine profundan pratisyenine hepsi işin kolayından para kazanma durumunu araştırmakla meşgul. En azından benim gördüğüm.
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır
 

Çevrimdışı Çağrı ECE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 729
  • Thanked: 207 times
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #10 : 21 Eylül 2014, 11:46:25 »
Peki bu videoda kullanılan tüfek ve mühimmatla konunun bir alakası varmıdır bilmiyorum ama aynı abinin 130 yarda trap atışları var ben durumu çözemedim bir türlü. Tüfek mi? fişek mi? atıcı mı? 6.21 deki atış enteresan.




bu adamın kendi sitesi var orda  kazandığı  kupalara bakarsak tüfekle fişekle pek ilgili değil :D

http://georgedigweed.com/
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR
 

Çevrimdışı Tevfik GÜN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1024
  • Thanked: 2194 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #11 : 21 Eylül 2014, 19:51:17 »
Yazdıklarınızda haklı olduğunuzu düşünüyorum Çağrı bey. Nette yaptığım küçük bir araştırmada fişeğin barutu bp f2 barutu keçe tapa saçması çelik sanırım,tüfek perazzi 76 cm namlu bütün bunlar normal de lakin atışlar sıradışı, uzak mesafe atışı yapan üstadlar yazsa da bilgilensek iyi olur aslında.
1978 Eğirdir-Isparta
 

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 554
  • Thanked: 76 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #12 : 21 Eylül 2014, 23:35:16 »
Yavuz Bey ısıl işlemden çok anlamam ama bildiğim bir kaç mevzusu vardır. Bahsettiğiniz gibi demire sertlik verile bilir nar gibi kızartıp motor veya bor yağının içine atarsanız yine sertlik alır.Bazı çelikler ısıtılıp tuza yatırılır yine sertlik alır.1000 derece de çeliğin 2 gün beklemesi sertlikten ziyade tavlama sıcaklığında stresini almak için yapılıyordur diye düşünüyorum.
Gelelim namlu sertliğine belki ben bilmiyorumdur ama en kısa tüfek namlusunu bile  işledikten sonra çarpıtmadan sertlik verecek ısıl işlem firması  memlekette ya sayılıdır ya da yoktur . sertlik verilip 0.1-0.2 pay bırakıp işlenip ısıl işlemden kaynaklı çarpılmalar giderile bilir.
Bir çok firma 4140 dolu malzemeden namlu işleyip içine sert krom kaplıyolar bu işlem kromsuz namlu için gerçekten kolay kalıyor.
27-32 rockwell sertlikte ıslahlı 4140 malzeme kolay buluna bilen ve hesaplı bir malzeme bunu delip krom kaplamak seri üretimde mantıklı.
Kromsuz namluya gelince nasipse böyle bir planımız var 630 kalite paslanmazçelikten  bir namlu yaptırıp iç honlamasını kendim yapıp kaplama yapmadan bir namlu üretmeyi düşünüyorum. Yaparsamda bir fix birde mobil şoklusunu yapmayı düşünüyorum.
Belki bir b-25 olmaz ama en azından kendi tasarımımız olur kanısındayım.630 malzemenin ham sertliği 32-34 rockwell geliyor ki sertlik vermeye gerek kalmıyor.
Çok sert bir namlunun sünekliği azalacağından kırılganlığıda artacaktır bunuda belirtmek lazım.Şuan ki üretimler mantıklı malzemenin iç yapısı yumuşak dış ve iç cidarları krom kaplı olduğundan basınca dayanaımı fazladır.Diye düşünüyorum.
Yanlışlarımız var sa da peşinen özürdiler bilenlerden düzeltmesini arz ederim.
Saygılarımla...
teşekkür ederim serkan bey verdiğiniz bilgiler için inşaallah namlu işinde başarılı olursunuz ben kesin alırım aslında dıştan şoklu olsa gerektiği zaman şok takılır gerektiği zaman uzatma yada alev gizleyen takılabilir birde çalik gövde ve tetik gurubu yapabilirseniz  2000-2500 tl den satarsanız kimse başka tüfek almaz başarılar dilerim. aslında biraz zamanım birazda aletim olsa bende goğalgaz borusundan gövde yapmayı düşünüyorum ama ne kadar başarılı olurum bilemiyorum
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul
 

Çevrimdışı Tarkan ÖZHENDEKCİ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 969
  • Thanked: 31 times
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #13 : 22 Eylül 2014, 08:43:50 »
12 ay bekletildiğini bilmiyordum, çok enteresan geldi. Demek ki metalin çalışmasının durmasını bekliyorlar. Böylece bütün mevsim şartlarını görmüş oluyor malzeme.
  • Yıldız Elegant A3T
  • Akdaş AG 212S
  • Hatsan Escort
  • Öncü Tek Kırma
  • Kızılcık Dalından Sapan
1977 - BOLU - İstanbul
 

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 554
  • Thanked: 76 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kromsuz namlu ile kromlu namlu arasındaki fark !!
« Yanıtla #14 : 23 Eylül 2014, 23:16:36 »
12 ay bekletildiğini bilmiyordum, çok enteresan geldi. Demek ki metalin çalışmasının durmasını bekliyorlar. Böylece bütün mevsim şartlarını görmüş oluyor malzeme.
yerli firmalar bekletmezlerde 12 ay yabancı firmaları bilmem şu anki namlular demir su borusu gibi aşırı başınç durumunda genleşme yapıyor su borusuda aynı dr mehmet şahmaran atış yaptı su borusu ile fişeğin patladığı kısım şişti yeterince etli olmadığı için 4140 filan hikaye yivli tüfek namluların da niye öyle sorun olmuyor bizim köyde birisinde bir tüfek vardı markası sarsılmazdı sanırsam tam emin değilim 90 yılların tüfeği namlu ucunda kapak takılı kapağın 2 cm gerinsinde bir bombe  yani şişlik var tam yuvarlak özel yapılmış gibi duruyor o öylemidir yoksa şişme sonucumu öyle olmuştur hiç öyle namlu görmedimde
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2014, 23:21:39 Gönderen: Yavuz YILDIZ »
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul