Gönderen Konu: Türkiyedeki avlanma şartları, limitleri nelerdir ?  (Okunma sayısı 4578 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Selamlar abiler,kardeşler.

Merak ettiğim en önemli konulardan biridir. Televizyondan yaban tv burdanda sizlerle konuştuğumuz kadarı dahilinde bilgimiz mevcut. Bazen forumda tartışmalar falan oluyor dahil olduğumda yanlış birşey söylemekten çekiniyorum bilmeden.. Yani benim şu konularla ilgili bir takım sorularım olacak.. Kısaca cevaplarsanız sevinirim..

1- Avbis sistemi avcının ava gitmeden önce mera seçtiği ve kotayla avlandığı bir sistem olduğu doğrumu ?
2- Bıldırcın,ördek cinsleri,tahtalı,üveyik,tavşan limitleri ve sezonları ne zamandan ne zamana kadardır ?
3- Denetim konusundan çoğu kişi muzdarip. Denetimler rutin yapılıyormu ? Cezai yaptırımları nelerdir ?

Bu sorularım aklıma takılan en büyükleri :) Allah kısmet ederse bende ileriki bir zamanda Türkiyede yaşamayı düşünüyorum ve bu sistemden haberdar olmak istiyorum... Şimdiden teşekkürler...

Selamlar....
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimiçi Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
Ynt: Türkiyedeki avlanma şartları, limitleri nelerdir ?
« Yanıtla #1 : 14 Eylül 2014, 14:23:13 »
Enes merhaba forumun ana sayfasında en başta var 2014-2015 MAK kararları okumak için tıklayın diyor orayı incelersen bütün soruların cevabı orda var.Selamlar.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 14 Eylül 2014, 14:30:18 »
Sağolasın erol abide bu sanırım sadece 2. sorumun cevabı :)
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 14 Eylül 2014, 16:26:11 »
1- Avbis sistemi avcının ava gitmeden önce mera seçtiği ve kotayla avlandığı bir sistem olduğu doğrumu ?

evet doğru gitmek istediğin meraya rezervasyon yapıyosun printer den çıktı alıp cebinde bulunduruyosun yalnız bu genel avlak ve devlet avlağı için geçerli zaten sistem kota dolduysa rezervasyon yapmana  müsade etmiyor.
işte linki   http://www.milliparklar.gov.tr/AnaSayfa/avbisgiris.aspx?sflang=tr

2- Bıldırcın,ördek cinsleri,tahtalı,üveyik,tavşan limitleri ve sezonları ne zamandan ne zamana kadardır ?

bu uzun olacağından 2014-2015 mak kararlarına bakabilirsin net ne anlaşılır biçimde açıklıyor.
işte linki    http://bolge1.ormansu.gov.tr/1bolge/Files/20140528M1-3.pdf

3- Denetim konusundan çoğu kişi muzdarip. Denetimler rutin yapılıyormu ? Cezai yaptırımları nelerdir ?

evet belgeli legal (yasal) avcıya soluk aldırmıyorlar ve genelde köylülerin ihbarı ile denetime çıkıyorlar buda av günlerine denk geliyor(cumartesi-pazar-çarşamba.** sadece bıdırcın-üveyik ve domuz için salı**). yerel avcı (köylü) neredeyse denetlenmiyor çünkü etrefta ihbar edecek kimse olmadığını iyi biliyor.
cezaları merak ediyorsan buda uzun olacağından link veriyorum.

işte linki    http://www.ormansu.gov.tr/osb/Libraries/Dok%C3%BCmanlar/4915_say%C4%B1l%C4%B1_Kara_Avc%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1_Kanunu_2.sflb.ashx

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA
STOEGER MODEL 2000 DELUXE 71

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 14 Eylül 2014, 17:13:37 »
1. Bu sistem aşırı derece SAÇMA !!! Ne yani internetim yoksa ne yapacağım ben ? Hem ne demek ya mera seçeceğim şakamı bu  :D belki ben son anda fikir değiştirip farklı yere gideceğim ?!? Kesinlikle buna inat olarak kaçak avlanmanın önünü açıyorlar. "Saygıdeğer yetkililer" bunu bir düşünsün derim...

2. Bıldırcın ve üveğin limiti hadi gene neyse dedimde tahtalıda 3 ne ya ? Türkiyede tahtalı popülasyonu düşükmü ? Bizde tahtalıda limit yok sadece vicdani limit var  :)

3. Peki bu denetimleri jandarma mı yapıyor ?
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 14 Eylül 2014, 17:20:38 »
1. Bu sistem aşırı derece SAÇMA !!! Ne yani internetim yoksa ne yapacağım ben ? Hem ne demek ya mera seçeceğim şakamı bu  :D belki ben son anda fikir değiştirip farklı yere gideceğim ?!? Kesinlikle buna inat olarak kaçak avlanmanın önünü açıyorlar. "Saygıdeğer yetkililer" bunu bir düşünsün derim...

2. Bıldırcın ve üveğin limiti hadi gene neyse dedimde tahtalıda 3 ne ya ? Türkiyede tahtalı popülasyonu düşükmü ? Bizde tahtalıda limit yok sadece vicdani limit var  :)

3. Peki bu denetimleri jandarma mı yapıyor ?

işine gelirse diyor Devlet-i Aliyye
jandarmada yapıyor
dkmp koruma memurlarıda

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 14 Eylül 2014, 17:26:57 »
haa bu arada internetin yoksa bulunduğun ilin dkmp genel müdürlüğüne gidiyosun onlar rezervasyon yapıyor.:)

***belki ben son anda fikir değiştirip farklı yere gideceğim ?!? Kesinlikle buna inat olarak kaçak avlanmanın önünü açıyorlar***

amaç bağcıyı dövmek olduğundan bu böyle.
benim ülkemde kuralları öyle bir koyarlarki hata yapmamak için kılı kırka yarasın ama mutlaka yaparsın.
legalede verir ayarı illegalede
kazanan herşekilde devletimin (sözde)hazinesi oluyoya sonunda sıkıntı yok :)

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 14 Eylül 2014, 17:28:41 »
Gerçekten şaşıyorum abi  :) Allah size kolaylık versin en kısa zamanda bu şeylerin düzelmesini nasip etsin...
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 14 Eylül 2014, 17:45:40 »
bak şimdi maddeye bak hadi gelde ihlal etme :)
özellikle kırmızıya boyadıgım yerlere dikkat et ben her ava gittiğimde (ördek hariç) e maddesini ihlal ediyorumdur ,  buna uymak çok zor yavv :)
cezasıda yanılmıyorsam 350 tl
devlet baba bu isterse öyle bir öperki sana anlatamam.

(2) İl, ilçe, belde, köy vb meskûn yerlerde ve bu maddenin 1. fıkrasının (ç), (d), (e) ve
(f)’de sayılan sahalar ile özel avlak sınırlarına 300 m mesafe içinde avlanmak, kılıfında
olmadan açıkta tüfek ve köpekle dolaşmak yasaktır
.

ç) Arboretumlarda (Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir. Böyle bahçeler bilimsel araştırma ve gözlemler için kullanılmakla birlikte, çeşitli canlı ağaç türlerinin derlemini (koleksiyonunu) barındıran birer müzedir. Bunun dışında, bir botanik bahçesinde bulunan ve ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış olan bölüm de "arboretum" olarak anılabilir.)

d) Orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanlarında, şehir ormanlarında,

e) Karayolları Genel Müdürlüğü haritasında belirtilen yollarda,

f) Orman içi göletler ile il özel idareleri, büyük şehir belediyeleri ve DSİ tarafından yapılan
göletlerde (
Manisa Gölmarmara ve DenizliIşıklı Gölleri hariç),

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 14 Eylül 2014, 17:53:13 »
bak birde bu var ama cezai yaptırımı yok anladığım kadarıyla anlaşmazlık durumunda orman kanunu (allah sana sen ona)devreye giriyor :)

g) Etrafı hendek veya herhangi bir şekilde çevrilen yerlerde, ekili alanlarda, yoncalık, çayırlık, muhafaza işareti konmuş çayırlık, bağ, bahçe ve fidanlıklarda sahibinin rızası olmadan, avlanmak yasaktır.

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 14 Eylül 2014, 18:00:11 »
İyide sormak lazım yaw siz nerde avlanıyorsunuz?  :D haritaya bakıyorum açık olan yerler bu kadar ve avcı nüfusu bu kadar iken sağlıklı ve sürdürülebilr avcılık yapmak bence mümkün değil abi..  Özel avlak meseleside iyimiş hani :) paran yoksa 300 metre yaklaşma sakın demek bu heralde....
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 14 Eylül 2014, 18:05:20 »
300 m   kuralı sadece özel avlağa has bir durum değil ç,d,e,f   maddelerindeki yerler içinde geçerli.
bırak o sahada av yapmayı 300m yaklaşma anlamına geliyor.

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA

Çevrimiçi Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #12 : 14 Eylül 2014, 19:41:51 »
Yani işin özeti şuki,deveye sormuşlar boynun neden eğri diye devede demiş nerem doğru ki !!!   ;)  Atalarımız büyük adammış vesselam öyle sözler söylenmişki al nereye koyarsan koy  :)
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 14 Eylül 2014, 20:04:24 »
Yani işin özeti şuki,deveye sormuşlar boynun neden eğri diye devede demiş nerem doğru ki !!!   ;)  Atalarımız büyük adammış vesselam öyle sözler söylenmişki al nereye koyarsan koy  :)

Aynen !! :)
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 14 Eylül 2014, 20:14:51 »
Ama işin özü cidden bu kanunları ve kuralları belirleyen kişilerin eline tüfek alıpta dağda gezmedikleri kesin  :) avcı avcının halinden anlar, başkaları bize katil gözüyle bile bakıyorlar... Bütün bunlar bu yüzden.. Hiç kimse darılıp gücenmesin ama Erol abi sen hemşehrimsin az çok bilirsin belki. Bu son avrupa parlamentosu seçimlerine Yunanistan avcıları Parti bile kurup seçimlere girdi... Tüm ülke genelinde avcılarda bir birlik söz konusu... Türkiyede ise herkes nerden kassın diye bakıyor... Benim işim oluyorsa sorun yok kafasında herkes... Ben bu son kurallar konulduğunda Türkiyedeki avcılardan birlik olup bu kurallara karşı boykot başlatacaklarını düşünüyordum fakat hiç bir hamle dahi olmadı... Yazık... Böyle giderse kalan şeylerde kaybolacak gibi duruyor...

Βakιn abilerim Yunanistan 10 milyonluk bir ülke ve tamı tamına 220bin yasal avcı mevcut. Varın gerisini siz düşünün.
Elbette kaçak avla mücadele edilsin kanunlar uygulansın eyvallah ama öncelikle yasal avcıları bile kaçağa itecek şeylerden vazgeçilmedikçe öyle uyduruk mücadele lafıyla olmaz bu işler...
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #15 : 14 Eylül 2014, 22:19:20 »
Birde şu var devekuşu na şu yükü taşı demişler kuşum demiş. O zaman uç
demişler deveyim demiş. Kanunlar açık ve net olmalı herkes kafasına gore isine geldiği
gibi yorumlamamalı . Malum gecen senelerde ki takoz muhabbeti gibi yüzlerce mevzu var .
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Sabahattin KARAHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 15 Eylül 2014, 00:34:52 »
Birde şu var devekuşu na şu yükü taşı demişler kuşum demiş. O zaman uç
demişler deveyim demiş. Kanunlar açık ve net olmalı herkes kafasına gore isine geldiği
gibi yorumlamamalı . Malum gecen senelerde ki takoz muhabbeti gibi yüzlerce mevzu var .
Serkan beye aynen katılıyorum işin komik yanı fişek haznesini iki tane alacak kadar sınırlandırmayı anlayamayacak kadar aciz orman görevlileride cabası .Gürkan beyin dediği gibi legal avcıya göz açtırmıyorlar şikayet edende köylü ondan sonra meydan onlara kalıyor istedikleri gibi avlanıyorlar ondan sonra neymiş av popilasyonu yok oluyormuş .önümüzdeki sezon belgemi dondurmayı düşünüyor bohçacılar kervanına katılmam ihtimal dahilinde çünkü hem vergimi verecem pulumu yatıracam ondan sonra sanki çevre ormanın resmi avcıya garezi varmış gibi sürekli nefeslerini ensemizde hissediyoruz saçmalığın tam daniskası
  • YILDIZ A71 YEDEK NAMLULU
  • YILDIZ SPZ ME 66
Sabahattin KARAHAN 1974 VAN
İnsanları tanışırken değil,tartışırken tanırsınız.
Çünkü, öfke saklanan kişiliği ortaya çıkarır.