Hamdi kardesim. Yazdim AMA yazilarin nereyi gitdigine bilmiyorum,Kimi siliniyor Kimi ne oldugu belli olmuyor, bir sürü yazim oldu.
Senin icin yazacagim...
Bu beyez görünümIü giri renkli domuz. Cok cok nadir görülen domuz türüdür,
Elli yillik domuz avcilari bu giri domuzu bir kac defe ya görür yada göremez. Veya bir iki tane avlama sansi olur,olmaz..
Gercekten bu giri renkli domuz oldukca iri olur ve azilari diyer domuzlari göre azilari oldukca iri azilari sayip olurlar,
Eskiden atlarin göysüne nazar amasli bu domuz azisina takarlardi. Ortasinda ufak yuvarlak cep aynasi Île süslenmis sekilde atlarin dösüne asarlardi, atin önünden baktiginda cok hos bir görüntü verirdi, domuz azisi ata. Nazar amasli takilirdi atlari,domuz azisi nazardan koruduguna inanirlardi...
Onun icin bazi iyi at sayipleri domuz azilarina yüksek para verirlerdi domuz avcilarina iyi bir domuz azisi getirin avciya...
Bu giri renkli domuzun diyer domuzlari göre azisi iri uzun böyük oldugundan usta avcilar bilirdi, azisi icin pesine düserlerdi,bu cok nadir bulunan giri görünümlü domuzun,
Surda görmüsler surda olabilir gibi böyük titizlikle ararlardi bu böyük giri renkli domuzu.
Türkiyede yasayan diyer siyah renkli siyah koyu kahfe renkli domuzlardan oldukca iri olurlar bu giri renkli domuzlar.
Ve disleri azilarida diyer renkli türleri göre azilari uzun iri olur..
Onun icin AZ nadir görülen bu giri renkli domuzlar. Cok cok avciya az avlama sansi olur,bu domuzu...avliyan avci gercekten iyi bir domuz furdum diyebilir..avci, gercekten. Bu domuzu avliyan avci sanslidir,
Birdaha bögle domuz avlama ve görme sansi yoktur diyebiliriz.
Ben esliden bir sene önce kacirdim avlayamadim birsene sonra avladim, kacirdigim domuzu, birdaha ögle giri ve böyük ve iri disleri olan domuz gòrmedim, onca domuz görmemize ramen.cok nadir bulunan bir giri domuzdur..
Bu domuzu hic sürülerle görmedik hep tek gezen bir domuzdur... Cok usta domuz avcilari bu domuzu bassederler.
Özel bir domuz deyebiliriz, bu domuza...
Neden giridir,bu domuzlar. Neden azdir,bu domuzlar,sorusuna gelince.. ya bu tür yaslandikca bu giri rengi aliyor.iyice ireliyor ve azilarida iri oluyor,,
Yada domuzun dovurdugu erkek yavrularindan bazi yavrular zamamla bu rengi özelligi aliyor,
Bu tip domuzun cok AZ olmasi ve AZ görülmesi mantigi buna isaret ediyor..
Eski avcilardan benim ögrendigim ise, ilk doguran yaban domuzu,12, yavru yaptigidir..her sene birer eksik yavru azaltarak yavru yaptigidir dumuzlarin,
Geri sayim gibi,12,11,10,9,8,7,6,5,4,3,2,1, bunun gibi disi domuz yaslandikca dogurdugu yavru sayisida azaldigidir. Eski usta coban avcilarin gözlemlerinden,
Burda yasli disi domuzun en son dogurdugu 1,tek yavru olma ihtimalide yüksek bu giri böyük domuz,
Neden tek yavru bol süt iciyor iyi besleniyor domuz ondan böyük iri olmasi ve cok nadir bulunmasi görülmesi nedeni bu olabilir.yasli disi domuzun dogurdugu son yavru. Olma ihtimali.böyük olmasi,AZ bulunmasi domuzun.
Yasli disi Domuzun dogurmayi birakacagi andan sonra dogurdugu son tek yavru cok sert güclü bir domuz oldugu eski avcilar söglerdi,
Adida bu son domuz yavrusunun gön domuzu gecer ismi eski avcilar arasinda adi domuzun.
Cok nadir görülen bir domuzdur, kolay kolay hemen furulamadigidir iyi kursunu olmuyan bir tüfekle avlanilamadigi anlatilirdi bizleri, sert son derece ve güclü bir domuz olmasi disi domuzun son dogurdugu yavru,
Disi domuz son dogurdugu tek yavrudan sonra artik yavru yapmadigi söglenir...
Bu domuzlarin bögle bilgisi vardir avcilar arasinda...