Ziyacim canak kaleyi gezdim ingilizlerin orsin adiyla anilan ünlü savas zirlisina batiran top, 276, kilo,topu atan top,276,kilo,mermiyi kadirip topu koyan hasan covus , 40, ton agirligi oldugu söglenen ,
Toplarin oldugu yeri vardim, zamaninda 40,tonluk o toplari orayi insan katir gücüyle katanalarla tasindigi sögleniyor,
Ve savasin kaderine denistiren o toplar. Topragin üstünde cürümeyi birakilmis,
Basina bir rehber koymuslar amac belli para kazanmak.
Toplar hakkinda ordaki olan unsurlarin hakkinda hic bilgisi yok.,rehberin,
Diyer bazi rehberleri uzaktan dinledim,
Yaptiklari isin hic önemimde Deyillerdi,
Oturdum topun yanina basladim sormayi rehberi,insanlar geliyor bakip gidiyorlar, geldilermi gördülermi tamam, Canakkaleyi gördük gezdik okadar.
Bu toplar neden topragin üstünde duruyor, neden orcinel haline yakin topu kurmadiniz dedim rehberi, demesinmi rehber bana bu toplar 200,ton bu toplari kaldiracak vinci getiremiyoruz burayi diye,toplari kuramiyoruz demesinmi bana, peh peh....
Zamaninda Adamlarin katirlarla insan gücü Île getirip kurdugu toplar...
Eeeeeee bu Adam 276, kiloluk topu kaldirip dört bes basamakli,halk dilinde yedi basamakli top bilinen, top mermisine kaldirip merdivenlerden cikarip vede her merdiveni cikarken yörümesi gerekir insanin yörürken 276, kilo top mermisinin bir ayagin bir bacagin üstünde tasimasi gerekir insanin.276, kiloluk topu, merdivenlerde,ondan sonra namluya sürüp topu ates etmesi gerekir bir insanin nasil yapmis bunu,diye sordum, ben biliyorumda, farkindayimda,
Ordaki rehberi sordum bu Adam nasil yapmis bunu diye sordum, bizim ordaki rehberi, sögle bir kac dakika düsündü bekledim suhur varmi bizim rehberde diye baktim asil amacim buydu..
Ìman gücü olsa gerek dedi,baska sekilde kaldiramaz dedi,
Üc kisi subayi dövuyor. Belindeki tabancayi göstermelik tasiyor.halk korumayi calisiyor...su nerde bu Nerde diye.
Seni o bu devlet korumaz, orda,,sen orda kendine korumasina ögreneceksin.
Orda baska milletin askeri olsa nasil furuyor bak, bir rus bir amerikali olsaydi,