Gönderen Konu: 16 kalibre fişek doldurmak  (Okunma sayısı 4827 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
16 kalibre fişek doldurmak
« : 03 Eylül 2014, 12:55:48 »
Arkadaşlar 16 kalibre cheddite boş kovan aldım, ancak ceylan marka keçe tapalar çok zor girdi kovana, allah göstermesinde tüfekmi parçalanır omuzmu parçalanır artık bilmiyorum?16 Kalibre fişeği şu şekilde yaptım; 1.50 mke tip 1 barut, 1 adet ceylan tapa üstüne 2 mm kalınlığında küçük parça yine ceylan tapa , onun üstüne 1.70 yığma  saçma üstünede metelik koyarak yıldız kıvırma yaptım.Şimşek marka makinanın ayarını bulmak için 3 kişi 5 saat uğraştık, saçmanın boşluğunu almak için üste metelik koyduk ve ondan sonra yıldız kıvırma yaptık, metelik koymaz isek ince saçma yıldız kıvırmanın ortasından tek tek dökülüyor. FİŞEĞİN  YAPIMI HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZ?
  • Stoeger 2000
1973
memleket fethiye-iş burdur

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: 16 kalibre fişek doldurmak
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2014, 13:10:40 »
Arkadaşlar bu akşam deneme yapıcam, yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2014, 14:13:48 »
1. Keçe kovana zor girdiğinde bazen tüfeğe de zor girebilir. Mesela karton kovanlarda girmiyor. Bu durumda  keçeyi masada biraz ezerek yuvarlıyorum. El alıştıkça daha kolay ve güzel yapılıyor.

2. Atış yapılmış kovanlar daha kolay dolduruluyor. Makinanın ayarlanması da daha kolay oluyor. Hem yeni kovanla, hem makina ayarlarına yabancıyken ayarlamak zahmetlidir.

3. İriliğine göre ölçeğe aldığınız saçma ağırlığı değişir. İriler daha hafif çeker. Ağırlığı bilmeden de düzgün fişek ayarlamak vakit alır. Piyasada 0,1 g hassas cep terazileri bol ve ucuz. Saçma tartmak için yeterli. Bu arada barut da tartayım deseniz asgari 0,01 g hassasiyetlisi gerekir.

Bence 16 lık tüfeğe 28 gram saçma yeter. Hatta 26-27 gram daha iyi.

4. Saçma üstüne metelik koymak iyi değil. Çok dengesiz dağılımlar olabiliyor. Konsa bile defter sayfası kalınlığından fazla olmamalı. Defter sayfasını bir arkadaşım önerdi, bizzat denemedim ama karton işinin yaş olduğuna bizzat şahitim.

5. Saçma gramajını bilmediğimiz için barutun az mı çok mu geleceğini söyleyemiyorum.

Size bir öneri; Hazır 16 lık fişekleri kesin. Saçmalarını bir ölçeğe koyup ölçün. Bu o saçma numarası için ölçeğiniz olsun. Mesela boş kovanlardan birine dökün, saçma hizasından kovanı kesip ölçek yapın, üzerine de keçe kalemle saçma no ve gramı yazın. Kestiğiniz fişeklerin gramını, tapasını değiştirebilirsiniz, bu da mümkün. Yeteri kadar da 16 lık hazır fişeklerin atılmışlarından temin edin bence.

Şimdilik şunu da ekleyip keseyim, kıvırdıktan sonra ağızda delik oluyorsa, son aşama presinin üst tarafındaki uzun civatayı birazcık yukarı kaldırmanız icap eder. Atılmış fişekleri yeniden doldursanız bu ayarları yapmak da kolaylaşır aslında.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2014, 16:26:12 »
Volkan bey çok sağolun, önerilerilerinizin hepsini değerlendireceğim
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Şükrü TEKELİ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 01 Ekim 2014, 12:03:32 »
1.50 barut 1.70 yığma saçma keçe tapa bizim pederin kullandığı standart fişekdir. ancak bizim peder bir keçe tapa birazda ekleme yapar kartın kapakla yuvarlak kıvırma yapar. abartısız her avda da bu dolusunu kullanır. (ördeğe gitmez)
10 numara saçmayla tavşanı devirdiğini gözlerimle gördüm
ancak bizdeki ölçeği ben tarttım
1.50 ölçdüğümüz hassas terazide 1.40 geldi
saçmaysa tam 28 gram ( 9 numara saçma için)
keçe tapa için bence ideal dolu olmuş
  • Yıldız spz m
  • Armsan phenoma
  • Fias 16 cal.
1977 - Burdur - Kocaeli

Çevrimdışı Yücel YUMAK

• *
« Yanıtla #5 : 01 Ekim 2014, 14:32:52 »
Merhaba.İlk tüfeğim 16 no çiftedir.Otomatik tüfeğim olmasına rağmen hala 16 yı kullanırım.Eskiden fişeklerimi hep kendim doldururdum.Tabi o zamanlar böyle hazır fişekler nerde.Hala malzemelerim dolabımda durur.Neyse ben 1.70 barut 1.90 saçma koyardım.Ama gece ördeğin kanat sesine ateş ederdim.Ördek çaput gibi cansız düşerdi.10 no saçmayla tavşan,7 no saçmayla tilkiyi cansız düşürürdü.Şimdi hazır fişeklerden aynı randımanı alamıyorum ne yazıkki.Denemeni tavsiye ederim.Rastgele
Yücel YUMAK
1966 AMASYA

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Çevrimdışı Şükrü TEKELİ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 01 Ekim 2014, 14:38:56 »
bende bir haftadır kendim yapmaya başladım. bugün farklı gramajlarla denemeler yaptım. çok hoşuma gitti. elimde şu an tüm teçhizat var. power tapadan keçe tapaya, yıldız kıvırmadan yuvarlak kıvırmaya kadar. 1,30 keçe tapa 9 numara yıldız kıvırma ve 1.40 power tapa mika kapak yuvarlak kıvırmayı denedim. hedefde çok hoşuma gitti. uçarda da denedikden sonra deneyimlerimi paylaşıcam.
  • Yıldız spz m
  • Armsan phenoma
  • Fias 16 cal.
1977 - Burdur - Kocaeli

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 01 Ekim 2014, 14:53:17 »
İyi günler arkadaşlar,nasip olursa bayram tatilinde fırsat bulabilirsem B&p mb36, nitrokemia rex32, S4 ve d20 barutları kullanarak 28 gr 6 no saçma ile hazırlanmış fişeklerin pattern ve penetrasyon denemelerini  huğlu 16 ga 104 A ile yapacağım.Bayramdan sonra paylaşırım inşallah.
1978 Eğirdir-Isparta

Çevrimdışı Şükrü TEKELİ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 01 Ekim 2014, 15:10:50 »
İyi günler arkadaşlar,nasip olursa bayram tatilinde fırsat bulabilirsem B&p mb36, nitrokemia rex32, S4 ve d20 barutları kullanarak 28 gr 6 no saçma ile hazırlanmış fişeklerin pattern ve penetrasyon denemelerini  huğlu 16 ga 104 A ile yapacağım.Bayramdan sonra paylaşırım inşallah.
bu barut mevzusu benim kafayı çok karıştırıyo. MKE nin iki çeşit barutu varmış. sanırım ördek için tipII diğer avlar için tipI idealmiş. ben bunları kullanarak devam etmeyi planlıyorum. pederin izinden devam  :D
deneme sonuçlarınızı bekliyorum. bu iş avlanmakdan daha keyifli hale geldi çünkü
  • Yıldız spz m
  • Armsan phenoma
  • Fias 16 cal.
1977 - Burdur - Kocaeli

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #9 : 01 Ekim 2014, 18:35:35 »
Arkadaşlar, buradaki çoğu insan gibi bende dedemden babamdan fişek doldurmasını gördüm. Dedemin İspanyol 16 ga çiftesi duruyor daha. ama av için vermiyor.

Saçma dolumu bende yaptım. özellikle tahtalı için magnum fişekler doldurdum. ama şuanki rakam ile 1 tl ye yakın malıyeti var. uğraşmak cabası. geçenyıl hazır fişek aldım. Domuz kurşununu ise kendim dolduruyorum. Kurşun kalıpları imal ediyorum zaten. her çapta (18,40mm - 18,20mm - 17,60mm - 17,10mm - 16,80mm - 15,70mm - 14,75mm - 12,75mm) domuz kurşun kalıplarım mevcut. geçenyıl 500adet kadar misket domuz kurşunu doldurdum. bu sene daha sezonu açmadım. bayramdan sonra inşallah başlarız ava.

12 ga misket domuz kurşunu dolduran arkadaşlara şöyle bir tavsiyem var. 18,30 mm çapındaki misket domuz kurşunu 35 gr geliyor. bu ağırlıkta yaz dolusu için çok fazla ve sonbahardaki avlarda adamı çok yoruyor, hatta eşşek tepmişe çeviriyor. bende çareyi şu şekilde buldum. 17,60 mm misket kurşun kalıbı yaptım. 29,5 gr gelen bu kurşunu pover tapa ile 1,50 gr barut koyarak dolduruyorum. hem daha hafif oluyor, sıcak havalarda yormuyor. hemde kurşun pover tapa içinde olduğu için namluya temas etmiyor, namluda sıvanma yapmıyor. hava çok soğuk olmadığı sürece bu doluyu domuzda kullanıyorum.
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 01 Ekim 2014, 20:12:59 »
Şükrü TEKELİ bey; Mke yeşil barut tip 1 üzerinde keklik resmi var, av bayisi bu barut mke nin tutulan barutu dedi. MKE  tip 1 barutundan   tavşan fişeği yapacağım RANDIMAN ALABİLİRMİYİM? Geçenlerde 40 metre mesafede kendi doldurduğum keçe tapa 8 no fişekle  yaf marka 9 numara fişeği  büyük yağ tenekesinde denedim iki fişeğin saçmalarıda aynı ölçüde etki yapmış tenekeye ama teneke delinmemiş.
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 01 Ekim 2014, 20:15:50 »
Yücel YUMAK abi; 1.70 barut çok değilmi?benim 16 kalibre tüfek 1952 model tüfeği parçalamayalım sonra?
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Şükrü TEKELİ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 01 Ekim 2014, 22:41:03 »
Şükrü TEKELİ bey; Mke yeşil barut tip 1 üzerinde keklik resmi var, av bayisi bu barut mke nin tutulan barutu dedi. MKE  tip 1 barutundan   tavşan fişeği yapacağım RANDIMAN ALABİLİRMİYİM? Geçenlerde 40 metre mesafede kendi doldurduğum keçe tapa 8 no fişekle  yaf marka 9 numara fişeği  büyük yağ tenekesinde denedim iki fişeğin saçmalarıda aynı ölçüde etki yapmış tenekeye ama teneke delinmemiş.
babamdan aldığım barut kırmızı, sanırım tip II . sanki tip II daha mantıklı. ama ustalara sormak lazım. benim anladığım kadarıyla tip II nin uygulaya bildiği kuvvet daha fazla. buda kış avlarında cazibe sağlıyo
  • Yıldız spz m
  • Armsan phenoma
  • Fias 16 cal.
1977 - Burdur - Kocaeli

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #13 : 02 Ekim 2014, 21:28:43 »
kış avında ağır gramajlar için (35gr ve üzeri) TEKNA BARUT alın derim. Tüfeğiniz sağlam ise...
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"