Ocak ayında almıştım.Şimdiye dek 150 fişek attım.Demekki yay hala sert.Attığım 24gr poligonda kullanılan standart skeet fişeği.Galiba meca idi.Zaten benim için 28- 34 gr arası çalışması önemli.Fişek çıkarmama sorunu nuksederse demekki fişek yatağı ince bir perda istiyor.
Bu arada nanlu iç çapları 18.3 ile 18.57 arasında değişiyormuş.Bilgin olsun.
Anladım Atınç Bey..150 fişekle olacak iş değil..ben aldı alalı 2000 fişek attım gibi..iki üç kere fişek stoğumu doldurdum boşalttım..dediğim gibi tüfeğin dolu dolu bir sezon geçirmesi lazım..ördek,domuz,keklik,üveyik,tahtalı..ağır gramaj kullanın bol bol..ben aldığım ilk gün 10 paket fişeği dağda havaya sıkmıştım
her ava gidişimdede 5,6 paket fişek harcamışımdır..zaten ördeğe gittimmi bir sırt çantası fişek götürüyordum 34,36gr 15,20 paket olur çantada..bişey bulamayınca ya da vuramayınca kafam atar başlarım fişekleri boşa atmaya..bir stoeger'in sevdiği fişeği bulayım ya da yay alışsın diye bir kaç benelli parasını fişeğe yatırdım..halada öyleyim..
bu
Ice Berg'in görünen yüzü daha bunun gibi bi kaç yerinde daha var evin..her kıyıda köşede bir kaç paket fişek..geçen sezon 3,4 kez boşalttım stoğu yeniden tamamladım..ördek sezonuna varmadanda bitmiş olur yine...alıştı 24 grama ama nasıl alıştı birde bana sorun
dediğiniz gibi yerli firmaların işi tamemen Allah'ım sen rastgetir..bir benelli alsanız tüfek,mekanizma yayı ve mekanizma alıştırılmış vaziyette gelir..alır almaz başlarsınız 24gr atmaya..stoeger için değil tüm firmalar için geçerli bu..yerliyse kinetiği geçtim,gazlı bile atmaz 24gr 28 gramları ilk aldığınızda..zamanlada atmayanları var tabi..hatta zamanla sorun yumağı olanlarıda.
stoeger 24 grama alışır giderde o zamana kadar epey para harcanır..32 gramın üstüne çıkınca namludan çıkan saçmanın nereye gittiğini bulamadım hala..ister 2 metre önündeki kuşa atın ister 20 metre önündeki..kinetiği gazlısı yok..avruppasıda aynı,yerliside..otomatikse 32 gramdan sonrasıyla av yapmak imkansız..hele yeni üretilen tüm silahlar..pozeler çifteler..28 gram olur gider anlarım üveyikte bide yakın kalkan kekliklerde..kışın ne yapıcak bu insanlar ördeğe 28 grammı sıkacak diye düşünen bir firma yok daha..18.3 iç çap nedir ? yakında 17'ye düşürürler..18.3,,18.4 diye çıkardıkları tüfeklerin içinde vardır zaten bi kaç tane 17 iç çaplı
+0.1 - 0.1 sapma payı olur giderde +17 - 19 gibi farklarda olmaz ki..aynı şeyi ağırlıklardada yaşıyoruz..adam tüfeğin ağırlığını yazmış ürettiği +3.250 - 3.500 o kadar standart değilmiş yani..çoğu özel siparişle çifte veya poze yaptıran avcılar namlu iç çapını özellikle 18.5 yaptırıyorlar..28 gramda atacak 36 gramda..fişek seçmeyecek..benim bir pozem var 103D 24 GRAMLADA AV YAPILIYOR YAZ,KIŞ,40 GRAMLADA...numara olarak en sevdiği numaralar,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 numara
99 model tüfek..
bide dolma fişeğide çok sever..kendi yaptığım fişekleri.kısacası dünyanın en berbat fişeğini al gel kuşa at ..kuş havada takla atar bohça gibi düşer yere..bazen avda tüfeğim sıkı seçiyor diyen arkadaşlarla dalga geçerim beğenmediğiniz fişekleri bana verin diye..öyle olmalı silah..
ama yeni ürettikleri pozelere bakın Huğlunun , içler acısı..standartlar ötesi..yok daha öyle bir imalat..namlu iç çapını bilen yok daha..ustalarıda dahil.. eski pozeleri 18.4 genelde..benim poze bana 18.5 gibi geliyor..ağır gramaj iri saçmayıda çok seviyor hafif gramaj ince saçmayıda..uzun bi yazı oldu ama otomatik işi masraftan başka bişey değil..pozeyle gittimmi sadece fişekliği takıp gidiyorum belime..otomatikle gittimmi fişeklikten hariç yeleğin arkasınada karışık 3,4 paket fişek atıp gidiyorum..acaba hangisini sever hangisiyle randıman alır diye..şok kutusunuda eksik etmiyoruz o kadar ağırlığın içinde..vuramayınca acaba şu fişeğimi atsaydım acaba bu şokumu taksaydım deli eder adamı..
POZE 1/2 Sabit şok benim..ama 34,36 gram fişekleri ister alt gözle ister üst gözle atın randıman alırsınız..iş şokta bitmiyor çünkü..şokun gerisi namlunun geri kalan kısmı önemli..otomatikle özellikle kinetik sistemlerle ağır gramaj atarken 4 şok veya 5 şok takın diye tavsiyelerde bulunuyorlar hep..iyi güzelde onu kullanan bilir..namlunun gerisi daracık şoku 5 taksanız ne olucak..istersen 105 şok tak..yine savurtuyor yine savurtuyor..şoka gelinceye dek gireceği kadar strese giriyor saçmalar namlu içinde...tüfekte bol bol saçmalıyor tabi..otomatiği domuz avında tercih ediyorum sadece..tek kurşun ve şevrotinler saf kurşundan ve ağır olduğu için savurtamıyor mecburen hedefe gidiyor atınca
mobil şokuda çifte ve pozelerde asla tercih etmiyorum..her zaman şu soru oluyor insanın aklında vuramadıkca..acaba diğer şokumu taksaydım..şok anahtarının şekli şemali değişip gidiyor her tarafından parça atıyor şok söküp takmaktan..bunları kolay kolay yazmazlar mobil şoklu silah kullanan arkadaşlar
ama %99 eminim ki genelde avı unutup şok söküp takmakla şok değiştirmekle geçiriyorlardır av gününün büyük bir kısmını.