gazlı otomatikler gaz kaybına yol açtığından atılan saçmanın av üzerinde etkisi pozeye göre çok daha az derler..merak ettim böyle bir kronograf'la her iki tüfekle ateş edilse hem otomatik hemde poze..namlu çıkış hızları ölçülse ve yıllardır tartışılan bu konu gerçekmi değilmi ispatlansa..birde kinetik bir tüfek olsa otomatik..stoeger gibi ata gibi.3 tüfeğinde namlu çıkış hızlarını ölçmek lazım..eğer gazlı otoyla pozeninki aynıysa gaz kaybı olmuyor demektir..av üzerinde etkisiz olmasının nedenini başka şeylerde arabiliriz o zaman..fişek,şok uyumsuzluğu ya da namlu kalitesi vs gibi.
ben stoegerle üveyiklere 28gr saga yada Rc attığımda kuşun tüylerini hallaç pamuğu gibi attırıyor..7,8 tane saçma isabet ettiği oluyor bazen..bazı vurduğum kuşların hemen canı çıkmıyor..hiç kanatmıyor kuşu..kuş olduğu yere düşüp debelenip duruyor özellikle sezon başında..evde yoluyoruz kuşu saçmaların hepsi delmiş öbür tarafından çıkmış gitmiş ...28gram fişeğin çok hızlı olduğuna tüfeğinde saçmayı hızlı gönderdiğine kanaat getirdim pozemde olmaz böyle şeyler..gramajı biraz daha arttırıp daha yavaş bir fişek atayım dedim.aynı av esnasında aynı tüfekle stoegerle yani 32gr mirage attım. kuşdan çok fazla tüy çıkmıyor bu sefer..ama bohça gibi düşüyor..sanırsın dünden ölmüş..
sıcak havalarda 28gr rc yada 28gr saga gibi fişeklerle delip geçiyor kuşu..aynı fişekleri kışın atıyorum cansız düşüyor...103D S.Pozeyle avlandım stoegerden önce 13,14 yıl hiç böyle tüy savrulmaz kuşları delmezdi tüfek..hep içinde kalırdı saçmalar katır kutur ağzına geçer zaten yerken..
mesafeleri aynı , hatta pozenin ful şokla kuş vurduğum mesafelerden stoegerle 3 şokla vuruyorum bıldırcın avı hariç 3 şoku sökmem üstünden..hafif gramaj fişeklerle ve sezon başında stoeger daha etkili..
ama kışın hava soğudumu özellikle ördekte 34grama geçince poze çok daha yıkıcı.34gr bugatti,36gr akuila,34gr RC , 30.5GR MİRAGE,32GR MİRAGE ,34gr jk6 cheddite gibi fişeklerle avın kemiklerini kırıyor...sezon başında hayran kaldığımız saçmaları çok hızlı gönderen , avı delen stoeger kışın saç baş yolduruyor.sapıtıyor resmen...fişek beğendiremiyorsun 34gram fişekten başka fişek yoksa yanınızda özellikle ördek avında kuş vurmayı unutun ..
ördek avında ,uzak yakın atışlarda , hele bide hava soğuksa kesinlikle S.Poze ve ağır gramaj fişek...ağır gramajın namlu çıkış hızı düşük olabilir ama ava çarptımıydı kemiklerini kırar kuşun..tecrübeyle sabittir.