Gönderen Konu: Tek kurşun havada döner mi?  (Okunma sayısı 18582 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mert PASTIRMACI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Tek kurşun havada döner mi?
« Yanıtla #25 : 20 Ağustos 2014, 02:01:26 »
Pardon özür diliyorum yanlış bir görsele bakmışım.Elimdeki remingtonlarıda kesmeye kıyamadığım için bakamadım.Yerlilerin en kötü yanı bir kurşunlar aşırı sert ikincide barut konusunda yabancı fişekler kadar iyi değil.

10 tane özkursan attım sıfır namludan kazıdığım kurşuna hayret ettim.Namludan çıkmayanları saymıyorum bile remington atıp temizleyeceğim onlarıda harbiyle çıkmadı çünkü.

Şahsi fikrim yiv falan bir yana beğenmediğimiz türk üretimi tüfekler için bile şuanki yerli fişekler çok adi kalıyor.Sıfırı 600 lira olan namlumun halini görünce kendi kurşunumu kendim dökmeye karar verdim.
1992-İstanbul Yenisahra E-5 Gedik Silah Av Ve Outdoor Mağazası

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #26 : 21 Ağustos 2014, 03:26:38 »
döktüğünde kurşunda sıvanacak. :)
sen hazır misket at. yerliler arasında en az sıvama yapan o.
birde sen kıyamıyorsundur şimdi tüfeğine aslında sıvanmaları temizlemek çok kolay.
harbinin ucuna setteki tel olan ucu takıyorsun bir girişiyorsun
1 dk. sürmüyor pırıl pırıl.
ben bulaşık teli kullanıyorum harbinin bir ucuna bulaşık teli sarılı 3 sefer itip çekme ile pırıl pırıl oluyor
ama namluya zararı varmı bilemem. diğer harbi yanında satılan bakır teller namluya hiçbirşey yapmaz.
onu biliyorum.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı Emrah DOĞAN

• *
« Yanıtla #27 : 21 Ağustos 2014, 08:47:13 »
Evet arkadaşlar dönüyor.Ama nasıl dönmek....? Hedef kağıdında çift vuruş yapmış gibi oluyor.Marka vermek istemiyorum.Ama Firma yetkilileri bile test etti belirli metrajlarda onlarda gördü.Kurşun yarışmalarında hedef okuyucularını şaşırtacak kadar.Kurşuna geçmeli tapalar kurşunu aşırı derece takla atmasına neden oluyor
  • Baikal mp 155 max5
  • Albatros alr 19
  • İmpala Plus max 5
  • Ata Neo 12 Ekstra Combo
  • Franchi First Class
Emrah DOGAN
1983 MANİSA/SOMA

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #28 : 21 Ağustos 2014, 08:53:23 »
Evet arkadaşlar dönüyor.Ama nasıl dönmek....? Hedef kağıdında çift vuruş yapmış gibi oluyor.Marka vermek istemiyorum.Ama Firma yetkilileri bile test etti belirli metrajlarda onlarda gördü.Kurşun yarışmalarında hedef okuyucularını şaşırtacak kadar.Kurşuna geçmeli tapalar kurşunu aşırı derece takla atmasına neden oluyor
sn.DOĞAN
Bizim insanımız gözü ile görüp ,, kalbi mutmain olmadıktan sonra inanmaz ,, internet ortamında buldukları bilimselliği ve doğruluğu tartışılacak videolara bakıp sayfalar dolusu yorum yazar..
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #29 : 21 Ağustos 2014, 13:02:01 »
:) ben dönmüyor demiyorum ki fırıl fırıl dönmüyor (he fırıl fırıl dönme bence başka şekilde oluyor
onu yazının devamına yazacam) takla ata ata gitmiyor diyorum.
elbet takla atmaya başlayacak. ama kaç metrede önemli olan o

benim kendimce testlerimde sanki 40 metreye kadar düz gidiyor
45 metre gibi 5-10 derece eğiliyor. ama 80 metreye kadar tam bir takla atmıyor.

yani namludan çıktıktan sonra takla ata ata fırıl fırıl dönerek gitmiyor.

benim kanımca namlu çıkışından sonra çekirdek ucu dairesel hareketin merkezi
olmak kaydıyla arka tapa büyüyen bir yuvarlak çizmeye başlıyor. yani
yalpa arkadan geliyor. ancak 90 metre gibi ya 90 derece yada 270 dereceye
eğiliyor kurşun ama daha 100 gibi metrelere gelmeden tam bir taklayı tamamlamıyor
yani takla ata ata gitmiyor. hedef kağıdında 70-80 metre gibi mesafelerde görülen
yanlamasına tapa ile beraber kurun şekli daha tam bir turunu tamamlamamış tapa ile kurşunun şekli

yeni yan yatmaya başlamış yada yeni takla atmaya başlamış fakat daha tam bir tur takla
atmamış kurşun.

benim bildiğim kadarıyla takla : bir eksende nesnenin kendisi çevresinde 1 tam tur hareketidir.
360 derece olmadan takla olmaz. 90 derece eğilmesi yada 180 derece tam ters dönmesi (kurşunda bu hiç olmuyor
mesela takla hareketi tam olsa belli bir mesafede kumda tapa önde kurşun ters şekilde tapanın arkasında
kumdan çıkarılması gederkir ancak yüzlerce atışıma rağmen ben böyle hedefe ters tapa önde kurşun arkada girmiş
hiç kurşun görmedim.

geçerliliği olmamakla beraber buda çekirdek ucu merkez olmak kaydıyla tapanın arkada büyüyen dairesel
hareket (pervane gibi) yaptığı savımı biraz ispatlıyor. ama bu konuda kesin bende böyledir diyemem.
hep yan görünüş var.  ama ters dönmüş şekilde bulunmuş kumda kurşun yok. hep kurşunlar düz kumda
ama kağıtta yan görünüş var o zaman elbet bir atışta kuma tapa önde kurşun arkada girmesi gerekirki
kurşunun öyle bulunması gerekir eğer takla atıyorsa hareketin devamında ama bu şekilde bulunmuş kurşun yok.
hep kum havuzlarında kurşun düz durmakta. buda ilk çarpmada kurşun kütlenin ağırlıkla öne doğru yan duran tapayı
düzeltme eğiliminden kaynaklanıyor. kağıtta yüzey sert olmadığı için çok rahat tapada çarpmadan etkilenmeden
normal hareketine devam ediyor. tabi bunu bilemem o kadar detaylı incelemeden bu böyledir diyemem.

şu an tek diyebildiğim. benim için tek doğru tek kurşun 100 metre gibi mesafeler dolmadan takla ata ata gitmez.
eğer merkezcil hareket yapmıyorsa takla atıyorsa dahi anca bu mesafelerde daha 1 taklası olur yada bu mesafelere yakın bir
mesafede tam bir tur taklası olur. ama benim gönlüm kıçtan büyüyen bir dönme hareketi yaptığından yana eğer böyle bir
hareket yapıyorsa buda takla atması çok daha geç başlar demektir.

bakın önceki sayfada tank atışında dönmeyen kurşun kaç metrede daha 5-10 derece eğilmeye başlıyor.
tamam bu hareketin devamı tabiki tam bir takla (ben demiyorum ki takla atmaz yivli tüfekten çıkan mermi bile dairesel hareketin gücü bittiğinde takla atmaya başlar diyorum ama bu belki km lerce uzakta oluyor bizim için av tüfeğinde
hadi taş çatlasın 150 metre önemli bunu konuşursa attığımız kurşun bu metrelerin az daha önündeki (100 mete gibi) hedefe takla ata ata çarpma öncesinde gelerek sonrada çarpışma olmaz diyorum. kıçta büyüyen dairesel hareketin heleki devamı bambaşka bununda nedeni kıçındaki geçmeli plastik tapa.

yani kağıt üzerindeki yan yatık görünüş tamam takla ata ata gidiyormuş gibi görünmesini sağlıyor ama
ilk görünüş hipotezi ortaya atarken yanıltmaca olabilir. o sadece ilk 100 metre gibi mesafelerde ya bir eğilme hareketi
yada kıç tarafın büyümüş dönme hareketi. ilk görüntüye güvenmemek gerekiyor. güneşte dünya çevresinde dönüyormuş
gibi görünüyor ve binlerce yıl böyle inanıldı bu görüntü yüzünden. son 150 senedir hee dedik dönen dünyaymış. e ne oldu dünya bu yüzden insanlar astı engizisyon onlarca bu yüzden giyotinle kafa aldı. ne gerek varmış. yakın tarih osmanlıda bile var.
"dönen güneş değil dünya prehh prehh kellen uçurula :)" tabi doğruyu söyleyen 1 akıllının yanlışı bilen binlerce kişi arasında
deli yaftası yemesi bam başka.

beni yanlış anlamayın sakın. aldığım eğitimden tecrubelerimden, ben gözümle görsem bile inanmam. gözüm görecek
kulağım duyacak burnum koklayacak ellerim dokunacak beynim hepsini sentezleyecek bir beyin doğrusu oluşacak bu doğruda araştırılacak teknik gözlemlenecek deneylerle doğruluğu kanıtlanırsa ben inanırım.
« Son Düzenleme: 21 Ağustos 2014, 14:01:40 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #30 : 22 Ağustos 2014, 10:14:09 »
Bu iş muamma olmaya başladı hipotezler,,varsayımlar ile bir yere varmak mümkün değil

<<ben gözümle görsem bile inanmam. gözüm görecek
kulağım duyacak burnum koklayacak ellerim dokunacak beynim hepsini sentezleyecek bir beyin doğrusu oluşacak bu doğruda araştırılacak teknik gözlemlenecek deneylerle doğruluğu kanıtlanırsa ben inanırım.>>

SN.TUNÇ BEY o deneyleri yapacak gözlemleyip belgelendirecek teknolojik donanımınız varsa deneyip görebilirsiniz..
eğer yoksa siz inandığınız tezlerinizi varsayımlarınızı savunmaya devam ediniz....

<<Evet arkadaşlar dönüyor.Ama nasıl dönmek....? Hedef kağıdında çift vuruş yapmış gibi oluyor.Marka vermek istemiyorum.Ama Firma yetkilileri bile test etti belirli metrajlarda onlarda gördü.Kurşun yarışmalarında hedef okuyucularını şaşırtacak kadar.Kurşuna geçmeli tapalar kurşunu aşırı derece takla atmasına neden oluyor>>
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #31 : 22 Ağustos 2014, 15:59:26 »
bunu derken kastım görünen sadece bir sonuç.
havada uçarken görmek gerekiyor.
yavaşlatılmış kamera ile.

bende kağıt üzerinde görmüyorum demiyorum ki tapa ile kurşunun yanlamasına
silüyetini bende görüyorum. ama olay kurşun oraya gelene kadar 10-15 takla atmıştamı
gelmiş yoksam daha takla hareketinde yarım taklamı atmış.

benim inanmadığım nokta bu takla ata ata gelmişde hedefe çarpmış kısmı.
hocam yivsiz tank atışı videosuna bakarsan hareketin devamında eğriliyor kurşun
ama kaç metrede bence rahat bir havada eğrilmeden 40 metre gidiyor. sonra eğriliyor.
hareketin devamı takla onda zaten hemfikiriz. şimdi ben tank mermisin 80 yada 100. metresine
yani mermi 90 derece döndüğü zamanki mesafesine bir kağıt koysam oradada yan kesit
bir silüyet belirecek bu demek değilki takla ata ata geldi. daha 360 derece taklanın 90. derecesi bu.
daha takla atmadı. işte benim ilgilendiğim nokta bu slug mühimmat nerede kullanılıyor domuz avında
domuz kaç metrede avlanıyor 0-100 metre arası. yoksa 500 metre ilerideki bir hedefe tabiki takla ata
ata gidecektir. ben diyorum ki ben topraktan sudan 50 metreye kadar hiç yan ezilmiş yada ters ezilmiş
bir kurşun çıkarmadım. hepsi ezilmesi gerektiği gibi düz ezilmiş. takla ata ata gelse abidik gubidik ezilmeler
gözlemlenir. yani gördüğünüz yan durmuş tapa ile kurşunun kağıttaki silüyeti takla hareketinin
başlangıcı olduğunu gösteriyor diyorum. sizin gördüğünüz bir sonuç ama bu sonuçtan bu noktaya
takla ata ata geldi kağıdada takla atarken (misal 15. taklasında) girdi sonucu çıkmaz.
ben yavaşlatılmış çekimle havada uçuşunu görmeden bu mühimmat 50-60-70 metredeki kağıda
10larca taklalar atarak gelmiştir diyemem sizde diyemezsiniz.
ben arkadan dairesel hareket yaptığına inanıyorum dedim ama bu kesinlikle böyledir demedim.
bazı şeyler bunu kanıtlıyor dedim. ve yine dedimki takla atacak elbet yivli tüfek mühimmatı bile belli mesafede
takla atmaya başlıyor dedim. ama bu mesafe onun kullanım mesafesi içinde değil. bununda aynı şekilde
olduğunu savunuyorum dedim. genelde hedeftan sapma 50 metre sonrasında başlıyor. bu mesafe 360 derece
taklanın 10-90arası derecesine filan denk geliyor dedim. 3üncü 5inci yada 15inci taklanın 90. derecesine denk gelmiyor dedim.
sizin gördüğünüz aynı zamanda benimde gördüğüm merak etmeyin ben sizden farklı bir durum gözlemlemiyorum
he siz 45-50 metrelerde gözlemlemişsiniz ben 70 metreden önce gözlemlemedim ama sonuçta bir yerde gazete kağıdında
yan duran tapalı tek kurşunu gördüm. ama bunu görmem demek buraya takla ata ata geldi demek değildir diyorum.
bunu isterseniz 5 metreden başlayarak 1 er metre ara ile uzaklaşan gazete kağıtlarına atışlarla deneyelim.
kurşunun size av mesafesi içinde hedefine taklalar atarak gelip hayvanın içine takla atarak girdiğini veya girmediğini kanıtlamış oluruz. 5 metreden 70-80 metreye 70 tane fişek 70 yaprak gazete kağıdı gerekir başkada birşey gerekmez.

kurşunun ivmesi namlu çıkışında bitmeseydi geriye doğru takla atarak hareketine başlardı ancak ivme namlu ucunda bitiyor
ve kurşun yavaşlama eğilimine giriyor. yani bu aşamadan sonra kurşunun havadaki şeklini düzlemini kurşunun fiziksel yapısı
ağırlık merkezi ortam şartları (rüzgar,nem,yağmur,basınç.....) ve hava sürtünmesi gibi etmenler belirliyor.
şimdi eğer teorikle pratik birbirini tutsaydı zaten kurşunları damlacık modeli ile yaparlardı çünkü havada en kararlı yol alan en aerodinamik model damlacık modelidir. teorikle pratiğin birbirini tutmadığı durumların bende farkındayım zaten hayatımın
bir 10 senesinde bunlarla çok uğraştım. bilmin zaten amaçlarından biri budur. teorik hesapları pratik olanlarla pekiştirmek
tam uyum yoksa araya düzeltme faktörü veya bir katsayı koymak. ama bu katsayı ölçülebilir en küçük birimden itibaren
denenerek bakılır ki bazen kritik değerlerde olabileceği düşünülür. ve katsayı belirlenir. sadece bir sonuca göre bu belirlenemez.

ben size bir örnek vereyim bir kap su alın buzluğunuza koyun her 3 dakikada 1 içine termometre atın suyun sıcaklığını
ölçün. şimdi normalde dondurucu -18 dereceye kadar suyu hep soğutmaya çalışacak değilmi sizde burada suyu sürekli soğuttuğunuzu sanan kişisiniz. ama su bakalım soğumak isteyecekmi :)
ben size ölçümlerinizi söyliyim 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-0 derecede su ölçümleri alacaksınız. sonra su ısınmaya başlayacak
1-2-3-4 evet siz soğuttuğunuz halde 4 dereceye kadar ısınacak sonra tekrar 4-3-2-1-0 derece su ölçümü alacaksınız
sonra -1, -2, ..... artık buz. yine katı hali sıvı halinin üstünde yüzen dibine batmayan tek bileşik su. suyun bu 2 özelliği sayesinde
buzulların altında milyarlarca yaşamlar barınıyor. yani teorikle pratik arasındaki elbet farklar olacak bende bunların farkındayım.
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2014, 16:31:14 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #32 : 22 Ağustos 2014, 16:05:36 »
tek kurşun takla atacaksa niye züber palla extra kurşunlar var ,belki düşmeye yakın takla atabilir sadece
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #33 : 22 Ağustos 2014, 17:43:28 »
Dönme fiili,

1. Namlu ekseni doğrultusunda spin

2. Takla atma

durumlarına göre farklı yorumlanır. Yivsiz namludan çıkan kurşunlar spin atmaz. Takla atar mı; Atabilir. Fakat bu yavaşlamayla ilgili olmaz. Takla atacaksa, ne zaman şartlar uyarsa o zaman atar. Şartlar nedir? Mermiyi karşılayan hava direnci merminin sivri ucunun tam karşısına değil, dışına uygulanabilir veya namludan çıktığı anda arkasında namludan çıkıp serbest kalan gazlar merminin arkasından iterken dengesizleştirebilir. Belki yan rüzgar varsa o da takla atmasına sebep olabilir. İşin aslı bir mermi dönmeden gidiyorsa, ne kadar süratliyse dengesini kaybetmesi o kadar kolay olur. Tabi bu, namludan çıkar çıkmaz yazı-tura atılmış bozuk para gibi döneceği anlamına gelmiyor.

Kısacası, dönmeden çıkan mermi şartlara bağlı olarak takla atabilir veya atmaz. Fakat atmaması onun istikrarlı kabul etmeye yetmez.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #34 : 22 Ağustos 2014, 19:23:53 »
Dönme fiili,

1. Namlu ekseni doğrultusunda spin

2. Takla atma

durumlarına göre farklı yorumlanır. Yivsiz namludan çıkan kurşunlar spin atmaz. Takla atar mı; Atabilir. Fakat bu yavaşlamayla ilgili olmaz. Takla atacaksa, ne zaman şartlar uyarsa o zaman atar. Şartlar nedir? Mermiyi karşılayan hava direnci merminin sivri ucunun tam karşısına değil, dışına uygulanabilir veya namludan çıktığı anda arkasında namludan çıkıp serbest kalan gazlar merminin arkasından iterken dengesizleştirebilir. Belki yan rüzgar varsa o da takla atmasına sebep olabilir. İşin aslı bir mermi dönmeden gidiyorsa, ne kadar süratliyse dengesini kaybetmesi o kadar kolay olur. Tabi bu, namludan çıkar çıkmaz yazı-tura atılmış bozuk para gibi döneceği anlamına gelmiyor.

Kısacası, dönmeden çıkan mermi şartlara bağlı olarak takla atabilir veya atmaz. Fakat atmaması onun istikrarlı kabul etmeye yetmez.
VOLKAN BEY
Gayet güzel özetlemişsiniz..
bende konunun başından beri gözlemlerimi aktarmaya çalışıyorum..
ve 50 mt atışlarında her 10 atıştan 4-5 adetinin takla attığını veya atmış gibi tapa ile birlikte hedef tahtalarına yan vurduğunu
80 mt atışlarında ise her 10 atıştan 6-7 adetinin bu şekilde bir yüzde verdiğini söylüyorum..
markadan markaya ,, modelden modele değişmekle birlikte ,, aynı marka ve model fişeklerde bile  aynı fişek kutusunda dahi fişekten fişeğe değiştiğini belki binlerce kurşun atışında bir fiil gözlemlediğimi anlatmak istiyorum..
özetleyecek olursak tapa ile birlikte birbirine yapışık akuple kurşunlar genelde hedefe düzgün bir şekilde gitmiyor..fakat tapa ile kurşunun birbirinden bağımsız olduğu kurşunlar ise daha stabil bir atış performansı veriyor..
benim bu güne kadarki gözlemlerim bu yönde ... SELAMLAR...
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #35 : 22 Ağustos 2014, 20:18:30 »
KADİR BEY
dönmekte ne olur resmen TAKLA ATA ATA GİDER ???

bunda aten hemfikiriz kocaman bir remington federal winchester slug örnekleri var önümüzde.
benim hemfikir olmadığım hakan beyin bu sözü.
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2014, 20:20:50 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #36 : 23 Ağustos 2014, 15:10:42 »
bunda aten hemfikiriz kocaman bir remington federal winchester slug örnekleri var önümüzde.
benim hemfikir olmadığım hakan beyin bu sözü.
TUNÇ BEY
<<SAP İLE SAMANI KARIŞTIRMAMAK LAZIM>>
Burada remington federal,,winchester slug kurşunlardan değil ,,  normal tek kurşunlardan bahsediyoruz
ayrıca takla ata ata gider derken  kurşun namludan çıkar çıkmaz hedefine gidene kadar sürekli takla atar demek istemedikki
veya öyle bir anlam çıkarmamak lazım diye düşünüyorum..
konumuz tek kurşunların takla atıp atmadığı ise
EVET TEK KURŞUNLAR 50 MT İÇERİSİNDE %35-50
80MT İÇERİSİNDEDE %50-65 ORANINDA TAKLA ATAR
AMA BİR KEZ ,, AMA BİRKAÇ KEZ BUNU İSPAT ETMEMİZ GEREKLİ TEKNOLOJİK DONANIMA SAHİP OLMADIĞIMIZ İÇİN MÜMKÜN DEĞİL....
NETİCE İTİBARI İLE TEK KURŞUNLAR TAKLA ATAARRRRRR.....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #37 : 23 Ağustos 2014, 16:41:07 »
o zaman birbirimizi yanlış anlamışız. diğer arkadaşlar baya bir çıkarımda
bulunacaklar bu konuşmalardan. onlara yaradı yani :)
bu konuya yorum yapmıyım artık. atarsa atar atmazsa atmaz vurdumu
yıkıyormu yıkıyor ister ok gibi gitsin ister parende ata ata işimizi gördüğü
sürece sorun yok diyim konuyu kendi tarafımda size karşı kapatayım.
başkalarına yorum yapayım :)
hakkınızı helal edin :) benden yana gani gani.

diğer arkadaşlar içinde şunu söylemek isterim.  burada o kadar karşılıklı
yorumlar yaptık gözlemlerden bahsettik ancak ben açıkça itiraf edeyim
ezilen amerikan kanallı tipi kurşun olmadıkça yerli kanallıların hiçbir espirisini
göremiyorum. bu yüzden misket kurşun kullanmayı tercih ederim
ister dönsün ister dönmesin mke barutu ile en iyi sıkı misketten çıkıyor.

buna çoğu avcı arkadaşımında katılacağına inanıyorum.
1978 Bursa

Çevrimdışı Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #38 : 23 Ağustos 2014, 17:17:33 »
Arkadaşlar, misket kursun dışındaki kursunları çoğu hedefe giderken takla atıyor. Malum markanın kama kurşununu test eden Sitemiz üyelerinden Kolağasıoğlu'nun youtube de videosu var. orada izlerseniz yavaşlamış çekimde kurşunun takla attığını görürsünüz. orada mesafede var ama şuan hatırlamıyorum.
misket kurşunda hedefe giderken takla atar, ama küre olduğu için hava ile etkileşimi her yüzeyinde aynı olduğu için hedefe gitme doğrultusunu etkilemez.

videoyu bulamadım. ama çoğumuz izlemişizdir...
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #39 : 23 Ağustos 2014, 17:21:11 »
bu yüzden misket kurşun kullanmayı tercih ederim

misket kurşun konusuna katılıyorum, lakin düzeltmek istediğim bir konu var.
en iyi sıkı MKE barutu ile değil TEKNA barut(ve benzerleri) ile oluyor. MKE barutu, 35 gr tek kurşunun liginde değil.
olmaz mı? olur. ama en iyi sıkı olmaz...
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2014, 19:23:55 Gönderen: Abdullah ORUÇ »
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #40 : 23 Ağustos 2014, 18:07:12 »
o zaman birbirimizi yanlış anlamışız. diğer arkadaşlar baya bir çıkarımda
bulunacaklar bu konuşmalardan. onlara yaradı yani :)
bu konuya yorum yapmıyım artık. atarsa atar atmazsa atmaz vurdumu
yıkıyormu yıkıyor ister ok gibi gitsin ister parende ata ata işimizi gördüğü
sürece sorun yok diyim konuyu kendi tarafımda size karşı kapatayım.
başkalarına yorum yapayım :)
hakkınızı helal edin :) benden yana gani gani.

diğer arkadaşlar içinde şunu söylemek isterim.  burada o kadar karşılıklı
yorumlar yaptık gözlemlerden bahsettik ancak ben açıkça itiraf edeyim
ezilen amerikan kanallı tipi kurşun olmadıkça yerli kanallıların hiçbir espirisini
göremiyorum. bu yüzden misket kurşun kullanmayı tercih ederim

+10

Hakan AKMAN

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #41 : 23 Ağustos 2014, 18:07:50 »
Arkadaşlar, misket kursun dışındaki kursunları çoğu hedefe giderken takla atıyor. Malum markanın kama kurşununu test eden Sitemiz üyelerinden Kolağasıoğlu'nun youtube de videosu var. orada izlerseniz yavaşlamış çekimde kurşunun takla attığını görürsünüz. orada mesafede var ama şuan hatırlamıyorum.
misket kurşunda hedefe giderken takla atar, ama küre olduğu için hava ile etkileşimi her yüzeyinde aynı olduğu için hedefe gitme doğrultusunu etkilemez.

videoyu bulamadım. ama çoğumuz izlemişizdir...
+10
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #42 : 23 Ağustos 2014, 19:22:58 »
mke barutu ile en iyi sıkı misketten oluyor.
sterling barutu ilede en iyi sıkı misketten oluyor.
tekna barutu ilede en iyi sıkı misketten oluyormuş.

o zaman biz arkasına makul bulunabilecek barutlar arasında
nasıl barut bulabiliyorsak bulalım
önüne misket koysak daha iyi oluyor diyebilirmiyiz.
1978 Bursa

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #43 : 23 Ağustos 2014, 21:50:46 »
MKE barutları 32 g saçma doluları için imal edilmiş. Bunun haricinde her kullanım idealden uzak. Domuz kurşunu 28 g olursa bu barut yine güzel olursa da, 32 g ve üzeri kurşunlar için daha iyi barutlar var. Tecna, A0, A1SP benzeri şeyler. Gerçi hep Nobel Sport saydım ama zorunluluktan. Maxam, Cheddite firmalarının muadil barutları da bulunsa aynı işi görür.

Misketler 12 lik olunca 34 g veya o civar oluyor. O yüzden 36 g saçmalı fişeklerdeki baruttan olmalı.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #44 : 24 Ağustos 2014, 13:39:03 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 09:02:11 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #45 : 24 Ağustos 2014, 21:42:50 »
yaw nasıl buluyorsunuz o barutlardan.
burada bir mke barutu var birde ara sıra tekna ve starling barut geliyor ama
gelip bitmesi bir oluyor.
1978 Bursa

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #46 : 24 Ağustos 2014, 21:49:41 »

1995 model LAZER marka,,, gazlı 70mm yataklı 61cm kaval namlu tüfekle 80adet civarı arka arkaya hedef atışı yapıldı sarsıntı aşırı tepme veya basınçtan kaynaklı tüfege hasar tespit edilmedi..... ÖNEMLİ NOT 206V BARUTU 28GR dolumlar içindir.....

Bu baruttan kiloluk falan varsa ben de almak isterim Hüseyin Bey; önce bunu diyeyim.

Sonraki husus, yazdığınız fişeğin barut hakkı bana biraz tehlikeli göründü :) Tufan Avcı (Buğra Av) forumda 206 S getirdiğini yazmış. 32 g ve üzeri kurşunlar için A1 ve D20 den daha uygun. Yanına orta kuvvet kapsül de bulunabilse onunla 36 g da rahatlıkla doldurulurdu.

Mümkün olsa doldurduğumuz fişeklerin basınç, hız testlerini yaptırabilsek. Avrupa ülkelerinde doldurdukları fişekleri böyle testler için belli firmalara gönderiyorlar. Biri, aşağıda göreceğiniz gibi, Gualandi firması. Teste sokulan fişekler için aşağıdaki gibi sertifikalar çıkarıyorlar. Şartlar, sonuçlar, uyarılar vs bilgiler test yaptıran kişiye gönderiliyor, bildiriliyor.

jpg upload

bu barut Nobel Sport'un 32 g fişekleri için üretilmiş.  Üreticinin sitesinde kuvvetli bir kapsülle en fazla 1,50 falan kullanın diye göstermiş. Şimdi yukarıdaki iki teste dikkat dersek, birinde 1,50 diğerinde 1,55 kullanılmış. Kapsül de farklı ama daha zayıf bir kapsüle rağmen ortalama basınç her tüfek için uygun olmayacak düzeyde. Daha da irdeleyebiliriz ama burada altı çizilmesi gereken iki yer var;

1. Bu 32 g barutu ve yine 32 g saçma ile kullanıldığı halde, sadece 0,05 g fazla barut nedeniyle ortalama basınçtaki artış,

2. Aynı fişeklerden 5 tane doldurulduğu halde aralarındaki basınç farkları.

Yukarıdaki testleri 32 değil 33 gramla bile aynen tekrarlasak şüphesiz basınçlar daha da yükselecekti. Kısacası, ihtyatlı doldurmamız lazım.
1968

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #47 : 25 Ağustos 2014, 10:19:55 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 09:02:32 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Fuat ARANMAZ

• *
« Yanıtla #48 : 25 Ağustos 2014, 14:14:19 »
volkan bey
şuan için bendede kalmadı...  bir arkadaşa 3kg vermiştim onda kaldıysa size gönderelim....

206V DOLUMUNA GELİNCE  TEST EDİLMİŞ FİŞEKTİR  ^-^

70mm kovan

UEE maxam kapsül

1,70 206V barutu

18,65 genişlikte B&P  bior tapa

34gr misket kurşun

kıvrıldıgı sonnoktayakadar  kıvırma kapama  yapıldıgında

3 fişek ortalaması    900 bar civarı basınç,,,,,, 450m/sn çıkış hızı

fişekleri test etmek için hız ölçer ve bar ölçüm cihazı alayım dedim.....  hız ölçeri biraz zahmetle yurt dışından 600 tl gibi bir maliyete gelebiliyor....  ama bar basıncını ölçecek alete ulaşılmıyor hızı ölçtük bar belirsiz bir işe yaramıyor.....  tehlike hangi boyutta kalıyor belirsiz....

fabrikaları arıyorum olumsuz yanıt alıyoruz.... allah razı olsun bir firma birdefaya mahsus bir takım fişekleri test etti ve yukarıda sizin fotolarını yüklediğiniz gibi belgeli sonucunu gönderdiler.....

kısmet olup malzemeleri tamamlarsam fişek dolduran arkadaşlarada bu konuda yardımcı olurum ^-^ herkes ne yediğini bilir kafası rahat olur ;)

S.A. Bana göre kurşunda  son nokta ( PROF.)  Hüseyin Bey
  • P.Beretta A 303 -12 cal - 81cm
  • Hatsan Escort Supreme 12 Cal. Cantilever Sol Slug 61cm
  • Fias & Cesa 1800 Favorit 12 Cal - 71cm O/U
1976 ANKARA - MEMUR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #49 : 25 Ağustos 2014, 16:55:42 »
Test edildiyse fevkalade. Bunları bildikten sonra ne ala. 900 bar magnum tüfekler için kabul edilebilir sınırda.

Hız ölçüm aleti yurt dışında 100 dolar kadar. Onu üzerine fazla bindirmeden getirmenin bir yolu olsa bir parça faydası olurdu. Şimdi yazmasam da olur ama basınç değerlerini bilmeden faydası sınırlı diye düşünüyorum. Öte yandan basınç ölçer dediğimiz şey biz amatörlerin yanına yanaşabileceği şey değil. Sadece fişek üreticilerine muhakkak gerekli diye biliyorum. Modern cihazlar piezoelectric tranducer dedikleri, alamet bir cihaz. Daha eski teknoloji Crusher'lar (kroşe) ki, genelde lead crusher kullanılırdı; bunların seyyar ve tüfeğe benzer modelleri vardı. Bunların da pratik olmayan yanları olduğu için şimdilerde hiç kullanılmıyorlar diye biliyorum. Zaten bulunması da çok zor. Resmen antika şeyler.

C.I.P ve SAAMI basınç ve diğer bazı ölçümler, hesaplamalarla ilgili şartlar koymuşlar. Tam tamına örtüşmüyorlar ama büsbütün de farklı değiller. Aklın yolu bir dedikleri şey olabilir. İşte bunlara göre test basıncı ve servis basıncı farklı kavramlar. Test basıncı demek de açıklama gerektiriyor aslında ama kısaca bildiğimiz azami basınç testi servis basıncının 1,25-1,30 katı kadar azami basınç yapan fişeklerle yapılıyor. Servis basıncı kullanıcının asla geçmemesi gereken ortalama basınçtır. Bizde ekseri 1200 bar test basıncını temel kabul eder ve 1,3 katı kuralını uygularsak, servis basıncı 900 bar olur. Yani 1200 bar test edilmiş tüfeğe 900 bardan fazla basınç yapan fişek konulmaması gerekir. Tabi bunu CIP ve SAAMI için yazdım. Ülkemizde TS870'in güncel şartları ne, kesin bilmiyorum.

Bu oldukça teknik ayrıntılarla dolu bir konu. TS870'i tam bilmeden bir şey iddia edemem ama ülkemizde fişek ve tüfeklerin test işi bir muamma.
1968