ben fırıl fırıl dönme yaratır demiyorum kurşunu havada dik tutar dik durma eğiliminde olan kurşun istede istemesede çevresinde
100 metrede hiç olmazsa 1 tur yarım tur atacaktır diyorum.
önemli olan fonksiyonu ise kurşunu dik tutmasıdır diyorum. her tip şok ile atış imkanı sunması da bir nedenidir ama tek nedeni değildir diyorum. ezilmesi miskete nazaran daha kolaydır diyorum. dez avantajı havada güç kaybıdır diyorum.
kurşunun gücünün belli kısmını kaybedene kadar dik olarak hedefine gitmesini sağlayan asıl etmen ise kadeh şeklindeki
arka tarafının arkasında yarattığı şok dalgasıdır. Başlı başına bu kanallar değildir. kanallar sadece yardımcıdır. şok dalgasının
fiziksel şeklini oluşturmaya yardımcı olur. bu foster tipi kurşunda böyledir. brennekenin üst modelidir. brenneke tipi kurşunda
ilk yapılışta kanallar şoklu tüfeklerle atma kolaylığı için olsada günümüz brennekelerde aynı şekilde kurşunun havada olduğu sürede arkasında yarattığı şok dalgasının kurşunu havada dik tuttuğu bilindiği için değişiklikler yapılmış bu şok dalgasını maksimum faydada yönlendirecek şekillendirecek şekilde uyarlanmıştır diyorum.
Yüksek hızla havada ilerleyen nesnelerin arkasında yarattığı şok dalgasının şekli nesnenin biçimi (ağırlık merkezinden yüzey şekline aerodinamiğine kadar birçok etmen ) ile orantılır. nesneden nesneye hızdan hıza hava yoğunluğuna durumuna göre değişir. Burada bizim terbiye edebileceğimiz etmenler kurşunun şekli ve hızıdır. Zaten bu tarzda bilimsel çalışan firmalar bellidir ulaştıkları son noktada bellidir.
göğüslerini gere gerede ulaştıkları son noktayı grafiksel olarak ürün paketlerinin üzerine basmaktadırlar.
Bence bizim burada karşılıklı olarak savlarda bulunmamızın tek nedeni başlangıç açıklamalarımızı kısa kestirip atmamız kafalarımızdaki asıl düşünceleri bilememiz ve çeşitler arasında sınıflandırma yapmamamızdır.
Misal araba dediğin 280 km ile gidermi meselesi gibi.
Biri der gitmez olurmu gider
biri der benim arabam bunun yarı hızına zor ulaşıyor.
biri der yaw bu hızın üstüne çıkabilecek yığınla araba sayarım
diğeri der alamadıktan sonra bana faydası yok.
başkası der bu hıza ulaşıyor ama güvenlimi
öbürü der bı hız zaten yasal değil.
kimi der ben çıktım kadranın resmini çektim yolliyim
diğeri der senin kadran bozuk
öbürü der güzel arabaymış iyi günlerde kazasız belasız kullanın.
sonuç teşekkür ederim
foruma bi daha yazan olmaz.
bence önemli olan teknolojinin geldiği son noktaya göre cevap verip gerisini başka şekilde açıklamak. Bunu kimse en başta yapmadı.
http://www.giantbomb.com/explosive-shotgun-shells/3055-1307/bakın buda tek kurşun teknolojinin son noktalarından biri