bunu derken kastım görünen sadece bir sonuç.
havada uçarken görmek gerekiyor.
yavaşlatılmış kamera ile.
bende kağıt üzerinde görmüyorum demiyorum ki tapa ile kurşunun yanlamasına
silüyetini bende görüyorum. ama olay kurşun oraya gelene kadar 10-15 takla atmıştamı
gelmiş yoksam daha takla hareketinde yarım taklamı atmış.
benim inanmadığım nokta bu takla ata ata gelmişde hedefe çarpmış kısmı.
hocam yivsiz tank atışı videosuna bakarsan hareketin devamında eğriliyor kurşun
ama kaç metrede bence rahat bir havada eğrilmeden 40 metre gidiyor. sonra eğriliyor.
hareketin devamı takla onda zaten hemfikiriz. şimdi ben tank mermisin 80 yada 100. metresine
yani mermi 90 derece döndüğü zamanki mesafesine bir kağıt koysam oradada yan kesit
bir silüyet belirecek bu demek değilki takla ata ata geldi. daha 360 derece taklanın 90. derecesi bu.
daha takla atmadı. işte benim ilgilendiğim nokta bu slug mühimmat nerede kullanılıyor domuz avında
domuz kaç metrede avlanıyor 0-100 metre arası. yoksa 500 metre ilerideki bir hedefe tabiki takla ata
ata gidecektir. ben diyorum ki ben topraktan sudan 50 metreye kadar hiç yan ezilmiş yada ters ezilmiş
bir kurşun çıkarmadım. hepsi ezilmesi gerektiği gibi düz ezilmiş. takla ata ata gelse abidik gubidik ezilmeler
gözlemlenir. yani gördüğünüz yan durmuş tapa ile kurşunun kağıttaki silüyeti takla hareketinin
başlangıcı olduğunu gösteriyor diyorum. sizin gördüğünüz bir sonuç ama bu sonuçtan bu noktaya
takla ata ata geldi kağıdada takla atarken (misal 15. taklasında) girdi sonucu çıkmaz.
ben yavaşlatılmış çekimle havada uçuşunu görmeden bu mühimmat 50-60-70 metredeki kağıda
10larca taklalar atarak gelmiştir diyemem sizde diyemezsiniz.
ben arkadan dairesel hareket yaptığına inanıyorum dedim ama bu kesinlikle böyledir demedim.
bazı şeyler bunu kanıtlıyor dedim. ve yine dedimki takla atacak elbet yivli tüfek mühimmatı bile belli mesafede
takla atmaya başlıyor dedim. ama bu mesafe onun kullanım mesafesi içinde değil. bununda aynı şekilde
olduğunu savunuyorum dedim. genelde hedeftan sapma 50 metre sonrasında başlıyor. bu mesafe 360 derece
taklanın 10-90arası derecesine filan denk geliyor dedim. 3üncü 5inci yada 15inci taklanın 90. derecesine denk gelmiyor dedim.
sizin gördüğünüz aynı zamanda benimde gördüğüm merak etmeyin ben sizden farklı bir durum gözlemlemiyorum
he siz 45-50 metrelerde gözlemlemişsiniz ben 70 metreden önce gözlemlemedim ama sonuçta bir yerde gazete kağıdında
yan duran tapalı tek kurşunu gördüm. ama bunu görmem demek buraya takla ata ata geldi demek değildir diyorum.
bunu isterseniz 5 metreden başlayarak 1 er metre ara ile uzaklaşan gazete kağıtlarına atışlarla deneyelim.
kurşunun size av mesafesi içinde hedefine taklalar atarak gelip hayvanın içine takla atarak girdiğini veya girmediğini kanıtlamış oluruz. 5 metreden 70-80 metreye 70 tane fişek 70 yaprak gazete kağıdı gerekir başkada birşey gerekmez.
kurşunun ivmesi namlu çıkışında bitmeseydi geriye doğru takla atarak hareketine başlardı ancak ivme namlu ucunda bitiyor
ve kurşun yavaşlama eğilimine giriyor. yani bu aşamadan sonra kurşunun havadaki şeklini düzlemini kurşunun fiziksel yapısı
ağırlık merkezi ortam şartları (rüzgar,nem,yağmur,basınç.....) ve hava sürtünmesi gibi etmenler belirliyor.
şimdi eğer teorikle pratik birbirini tutsaydı zaten kurşunları damlacık modeli ile yaparlardı çünkü havada en kararlı yol alan en aerodinamik model damlacık modelidir. teorikle pratiğin birbirini tutmadığı durumların bende farkındayım zaten hayatımın
bir 10 senesinde bunlarla çok uğraştım. bilmin zaten amaçlarından biri budur. teorik hesapları pratik olanlarla pekiştirmek
tam uyum yoksa araya düzeltme faktörü veya bir katsayı koymak. ama bu katsayı ölçülebilir en küçük birimden itibaren
denenerek bakılır ki bazen kritik değerlerde olabileceği düşünülür. ve katsayı belirlenir. sadece bir sonuca göre bu belirlenemez.
ben size bir örnek vereyim bir kap su alın buzluğunuza koyun her 3 dakikada 1 içine termometre atın suyun sıcaklığını
ölçün. şimdi normalde dondurucu -18 dereceye kadar suyu hep soğutmaya çalışacak değilmi sizde burada suyu sürekli soğuttuğunuzu sanan kişisiniz. ama su bakalım soğumak isteyecekmi
ben size ölçümlerinizi söyliyim 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-0 derecede su ölçümleri alacaksınız. sonra su ısınmaya başlayacak
1-2-3-4 evet siz soğuttuğunuz halde 4 dereceye kadar ısınacak sonra tekrar 4-3-2-1-0 derece su ölçümü alacaksınız
sonra -1, -2, ..... artık buz. yine katı hali sıvı halinin üstünde yüzen dibine batmayan tek bileşik su. suyun bu 2 özelliği sayesinde
buzulların altında milyarlarca yaşamlar barınıyor. yani teorikle pratik arasındaki elbet farklar olacak bende bunların farkındayım.