Çulluk avında yaklaşık 25 m civarlarındaki mesafelerden 9-10 no 28,30 gr fişeklerle defalarca tahtalı avladım.Benim 3 şok ve 6,7 no fişek tercihi klasik ve evrensel kabul gören bir yaklaşımdır.Yoksa avın merasına, iklim şartlarına, mesafeye vs. göre çok çeşitli seçeneklerle tahtalı avı yapılabilir.Herkesin tüfeği ve tüfeğin sevdiği fişek farklı olduğu için cevaplar da çok farklı olacaktır.Örneğin benim ağırlıklı kullandığım tüfek hava sıcaklığı 5 derecenin üstündeyse 30,5 gr mirage 6,7 saçma kullanıyorum.Sıcaklık 4 derecenin altına düşerse mirage 32 kullanıyorum.Bende de var 36,40 gr fişekler ama bu fişeklerle maalesef sonuç hüsran oluyor.Ağır gramajlı kaliteli markalarla illa ki iyi sonuç alırım düşüncesi yanlış bir düşünce.Kullandığınız tüfek hangi fişek ve şokla iyi sonuç veriyorsa o.Bazı tüfekler 40,50 gr fişekle çok iyi av yaparken, bazıları da kar yağarken bile 28,30 gr ile av yapar.Benim edindiğim tecrübe budur.Tüfeğinizin iç çapı darsa düşük gramaj ince saçma kullanın,18,5 ve üzerindeyse daha ağır gramajlı fişekler kullanın, tabi geniş şok ile.Yerli tüfeklerimiz ise ezici bir çoğunlukla dar iç çaplı tüfeklerdir, düşük gramaj ve ince saçma tercih edilmelidir.Soğuk havalarda ise az gramajı artırmak gerekir.4,5 şok kullanılacaksa saçmayı 2 gr daha artırmak gerekir.Çünkü geniş şoklar biraz daha basınç ister.