Gönderen Konu: Otomatik tüfeklerde icra yayı  (Okunma sayısı 9471 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
Otomatik tüfeklerde icra yayı
« : 25 Haziran 2014, 10:15:34 »
Ustalarım, benim merak ettiğim bir konu var.
Gazlı ya da kinetik sistem yerli otomatik tüfeklerde icra yayının dipçikte ya da el kundağı içinde olmasının; silahta tutukluk yapma, ağırlık dengesi, atış konforu, arızaya düşme gibi ya da daha başka konularda avantaj ve/veya dezavantajları var mıdır ? Varsa nelerdir ? Tüfek alırken hangisi tercih edilmelidir?
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2014, 10:23:34 Gönderen: Emrah CANDAN »

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
Ynt: Otomatik tüfeklerde icra yayı
« Yanıtla #1 : 25 Haziran 2014, 10:23:10 »
 O0

Çevrimdışı Akif ARSLAN

• *
« Yanıtla #2 : 25 Haziran 2014, 11:25:53 »
Bence dipçikte olmasının dek dezavantajı temizlik sorunu. Sulak avlarda su falan kaçarsa yayı temizlemek için dipçiği sökmek gerekiyor. Zahmetli oluyor.
Akif ARSLAN
1980 KARAMAN

Çevrimdışı Mehmet YAŞA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 25 Haziran 2014, 12:25:19 »
sevgılı emrah tum bu soruların cevabı m3000 nın ıcınde saklı alacaksın bı md3000 bakacaksın rahatına:):):)
Mehmet yaşa
1980-İPSALA / EDİRNE

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 25 Haziran 2014, 12:30:45 »
sevgılı emrah tum bu soruların cevabı m3000 nın ıcınde saklı alacaksın bı md3000 bakacaksın rahatına:):):)
iç parça sağlamlığı ve işçiliği açısından akdaş, namlu yıkıcılığı ve avrupai havasından ötürü stoeger m3000. ikisinde de icra yayı el kundağında. araştırlamalarımda son aşama artık birini seçmek durumundayım...

Çevrimdışı Mehmet YAŞA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 25 Haziran 2014, 12:37:45 »
iç parça sağlamlığı ve işçiliği açısından akdaş, namlu yıkıcılığı ve avrupai havasından ötürü stoeger m3000. ikisinde de icra yayı el kundağında. araştırlamalarımda son aşama artık birini seçmek durumundayım...
evet dogrudur ama stogerın de iç aksamı ve işçiliği çok saglam tabıkı en önemlı özellıgı namlusu... bende tercıh ederken öncelık namlusu ve ördek -kaz tüfeği olduğu için ıcın tercıh etmıstım.....saygılar....
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2014, 12:38:51 Gönderen: Mehmet YAŞA »
Mehmet yaşa
1980-İPSALA / EDİRNE

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
« Yanıtla #6 : 25 Haziran 2014, 12:41:05 »
Emrah kardeşim, ben de ikisi arasında kaldım.
Stoegerin sentetik olması, Akdaşın uzatma şoklarının olmaması, benim açımdan devantajları.
Akdaşın görünüşü daha hoş, ama av performansının Stoeger kadar olup olmayacağı belirsiz.

Asıl soruna gelince bana göre icra yayının dipçikte olması kirlenme riskini ortadan kaldırır. Buda benim gibi fazla detaylı tüfek temizliğini sevmeyenler için avantaj.
Bence asıl önemlisi tüfeğin denge noktası. Bu konunun iyi irdelenmesi lazım.
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 25 Haziran 2014, 12:53:23 »
Stoegerin sentetik olması, Akdaşın uzatma şoklarının olmaması, benim açımdan devantajları.
Akdaşın görünüşü daha hoş, ama av performansının Stoeger kadar olup olmayacağı belirsiz.

Asıl soruna gelince bana göre icra yayının dipçikte olması kirlenme riskini ortadan kaldırır. Buda benim gibi fazla detaylı tüfek temizliğini sevmeyenler için avantaj.
Alkan abi bir şey daha sorabilir miyim? cahilce bir soru olursa bağışlayın sırf merakımdan soruyorum.. bu icra yayı diyelim ki el kudağında. aynı gazlı tüfeklerdeki piston değişimi gibi hafif gramajlar için yumuşak yay, biraz daha ağır fişekler için hani mekanizma daha az sarsıntı yapar diye sert yay kullanma gibi bir durum olabilir mi ? aynı boy ve özellikte yazlık 24-28-30 gr için yumuşak yay, 32 gr ve üstü için biraz daha sert bir yay nasıl olur? 

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 25 Haziran 2014, 12:56:22 »
evet dogrudur ama stogerın de iç aksamı ve işçiliği çok saglam tabıkı en önemlı özellıgı namlusu... bende tercıh ederken öncelık namlusu ve ördek -kaz tüfeği olduğu için ıcın tercıh etmıstım.....saygılar....
şöyle ikisini de elime alıp bakabilsem karar vermekte bukadar zorlanmazdım. ama akdaş 2,9 stoeger 3,3 ağırlığında. ve ben geçit avı için arıyorum. bu açıdan bakarsakta stoeger 1 adım daha öne geçiyor. çünkü bek yerinde soğukta günlük en az 2-3 saat 40-45 metrelere 34 hatta belki 36 gr fişek atacak bu tüfek. oyüzden oturaklı tüfek olursa beni yormaz...

Çevrimdışı Mehmet YAŞA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 25 Haziran 2014, 13:13:40 »
şöyle ikisini de elime alıp bakabilsem karar vermekte bukadar zorlanmazdım. ama akdaş 2,9 stoeger 3,3 ağırlığında. ve ben geçit avı için arıyorum. bu açıdan bakarsakta stoeger 1 adım daha öne geçiyor. çünkü bek yerinde soğukta günlük en az 2-3 saat 40-45 metrelere 34 hatta belki 36 gr fişek atacak bu tüfek. oyüzden oturaklı tüfek olursa beni yormaz...
bencede eger oyle bır ımkanın varsa ıkısınıde elınde al bı ıncele dıpcık uzunlugu tetık cekme mesafesı saglamlıgı vs .inceledıkten sonra zaten sende bır fıkır olusacaktır...ama eger gecıt avı ve ucar avcısıysan ördek kaz avı yapacaksan karar belli.....ama son karar yınede senın... hayırlısı olur ınsallah saygılar...
Mehmet yaşa
1980-İPSALA / EDİRNE

Çevrimdışı Ömer AKDAŞ

• Free Üye
  • *
  • Yeminli Mütercim Tercüman AKDAŞ SİLAH
    • Akdaş Silah
« Yanıtla #10 : 26 Haziran 2014, 14:34:16 »

Merhaba Alkan Bey,

Akdaş'ta artık hem süperpoze hem de yarı otomatikler için uzatma şok mevcut. Ancak ekstradan talep etmeniz gerekiyor.

Konudaki diğer katılımcılara cevaben:

İcra yayının dipçikte olmasının dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz.
-Öncelikle sizlerin de bahsettiği gibi ulaşması zordur ve temizlik/bakım açısından zahmetlidir.
-Dipçikten yaylı tüfeklerde boğaz diyebileceğimiz kabza ile kasa arasındaki kısım bariz daha kabadır.
-Dipçik kısmında çatlama riski mevcuttur.
-Mekanizma arkasındaki kuyruk şeklinde ekstradan bağlantı parçası vardır.

Akdaş'ın kabza kısmının ne kadar ince ve zarif olduğuna dikkat edelim.

Yay önde ise açı ayar pullarını söküp takmak haricinde dipçik kısmını sökmeye gerek kalmaz.
İcra yayı önde olan tüfeklerin el kundağı daha kabadır genel olarak - tabii Akdaş ürünleri gibi istisnalar da vardır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar...

Herkese selamlar...

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
« Yanıtla #11 : 26 Haziran 2014, 15:02:26 »
Merhaba Alkan Bey,

Akdaş'ta artık hem süperpoze hem de yarı otomatikler için uzatma şok mevcut. Ancak ekstradan talep etmeniz gerekiyor.

Merhabalar Ömer Bey;
Öncelikle açıklamalar için teşekkürler...
Ruhsatımda 4 tüfek kayıtlı olmasına rağmen, şu günlerde yine tüfek alma sevdası depreşti. Dün Fabrika Pazarlamanızdan İsmail Beyi aradım. Kendisinden AK 212 ile ilgili biraz bilgi aldım. Sanırım ben ne demek istdeiğimi tam ifade edemedim ki İsmail Bey, "AK 212 lerde namlu uzatmalarının olmadığını" söyledi. Hatta ben bu durumu oldukça yadırgadım, 5 ve 10 cm uzatmaları diğer firmaların yapıp sattığını, Akdaş firmasının da rahatlıkla yapabileceğini belirttim. İsmail Beyden Sadık Usta'ya bu konunun bir avcı talebi olarak iletilmesini rica etmiştim.
Sonuç olarak benim açımdan sizin ifadeniz esastır. Bilgilendirme için tekrar teşekkürler...
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Çevrimdışı Caner COŞAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 26 Haziran 2014, 21:36:27 »
Emrah bey kardeşim bende dipçikten yaylı kral escordu kullanıyorum benim için 3 artısı 2 de eksisi var bu sistemin artıları şu icra yayı dipçikte olduğu için magazin borusu üstünde mekanizma alt maşa ray uzantısı yok piston ara parçası yok oring contası yok buda tüfeğin parça saysını azaltıyor  temizliği çok kolay eksilerine gelince icra yayı dipçikte oldugundanmıdır gaz odasının diğer tüfeklere göre %50 daha küçük olmasındanmıdır geri tepme çok bu tüfekte diğer eksi ise icra yayı kısmının temizliği dipçikte gömülü olduğu için bu kısmı temizleyemiyorum temizlemek için dipçiği omuz pedi kısmından sökmek gerekiyor
1985
BURSA