Erol Bey bohçayı açtımsa bile işte örneklerini verdim. Kayıp var. Yalnız düzeltme yapayım yukarıda yazdığım yivlideki kayıp 5 değil 6 m/s imiş. Yanlış hatırlamışım. Şurada
http://www.thehighroad.org/archive/index.php/t-379393.htmlYugo SKS yivlinin bir özelliği, istenirse gaz deliklerini bloke edip kullanılabilmesiymiş. Buradaki adam delikleri kapalı ve açık olarak, her durum için 10'ar atış ortalamasını, azami-asgarisini, standart sapmasını falan yazmış.
Yugo SKS
Wolf 122 HP, green laquer
Distance - 10 ft
ProChrono Digital
Port Open Port Closed
------------- -------------
Avg. 2422.2 2442.5
Max 2469 2468
Min 2355 2389
SD 38.4 29.0
ES 114 80
Bu da yivsiz av tüfeği için ölçülen bir sonuç;
http://www.shotgunworld.com/bbs/viewtopic.php?f=3&t=66752&start=0"to solve an argument, i witnessed a test where a gas gun was shot over a chrono to establish a baseline average, then lead shot was driven into the gas ports to seal off any gas losses. the sealed off barrel did produce a 3 fps higher average velocity, but the highest velocity recorded came from the open ported tests. it is a non-issue
"burada adamın biri şahit olduğu deneyden bahsediyor. Gaz deliklerini saçmayla tıkayarak ve bir de tıkamadan kronografla aldıkları ölçüm saonuçlarının ortalamalarının farkını 3 fps (yaklaşık 1 m/s) ve delikleri tıkalı olan lehine görmüş. İlginç olansa, tekrarlanan ölçümlerin arasında "en yüksek hız"
delikleri açık olan durumda ölçülmüş.
Bunlarda namlular, şoklar her şey aynı. Tek fark deliklerin açık-kapalı olması. Buraya kadar gazlıda hız kaybı olduğunu görüyoruz ama kalan yorumu size bırakıyorum.
Evet Hakan Bey. Aralarındaki fark fişekten fişeğe hız farklarından bile az bir miktar. Bu arada o 1 m/s veya 5 m/s de önemsenmesin. İlk 2,5 m mesafede, namludan itibaren ortalama 30 m/s hız kaybı olur fişeklerde. Orta hızdaki fişekler için vasati değeri yazdım.
Tuncay Bey haklı. Bu kayıpları basınç olarak ölçmenin imkanı yok. Gereği de yok. Çünkü neticede böyle deneyler sayesinde hız farklarını ölçüp değerlendirmek pratik ve yeterli. Yine de her tüfekte kesin böyle olur demiyorum ama bulabildiğim diğer veriler de yukarıdakilere benziyor.