Bence güç kaybı falan yok.Biz Arthemis çifte ,Armsan A612L ve Ata neo ile aynı mesafeden 32 gr RC 6 no ile tenekeye attık en fazla armsan en az arthemis çifte deldi.Bizde şaşırdık ama olan bu.
Otomatik tüfeklerde olan şudur: Tüfek içinde fişek patlar,barut yanar gaz çıkar,Gaz fişeğin içinde har noktaya basınç uygular,Fişeğin yan duvarları namlu tarafından kavrandığı için basınç namlu doğrultusunda en zayıf yerden yani fişeğin ucundan boşalmaya başlar.Bu sırada bizim istediğimiz mekanizmanın kurulmasıdır.Her iki sistem tüfekte de mekanizma kurulur.Gazlı tüfekte mekanizmayı gaz basıncı kurarken kinetik tüfekte melekler kurmamaktadır.Kinetik tüfekte de mekanizmayı kurmak için aynı miktarda güç gerekmektedir.Videoya baktığımızda mekanizmanın sonradan kurulduğu bariz bir şekilde belli oluyor.
Ben matematikçiyim Fizikçi değilim ama dilimin döndüğü kadar anlatayım.
Diyelim ki iki tüfek var birinin namlusu 65 cm diğeri de 65 cm
Tüfeklerden biri gazlı biri kinetik.Videodan gördük ki saçmalar çıkana kadar mekanizma sabit duruyor.O zaman ben derim ki Gazlı tüfeğin haznesine de 2cm lik bir namlu uzunluğu kadar gaz dolsun.O zaman benim gazlı tüfeğimin gazı 67 cm namluya sıkıştı
kinetik tüfeğimin gazı da 65 cm namluya sıkıştı.Fiziksel olarak baktığımızda 67 cm namlu daha geniş olduğundan basınç daha çok dağılacaktır ve saçma yavaş itilecektir.Ama iş öyle olmuyor.
O zaman benim gazlı tüfeğimin namlusu 2 cm kısa olursa 63+2 65 olur ve ikisi de aynı olmuş olur
( bu 2 cm olayı atılmış bir rakamdır.istenirse gaz haznesinin hacminin kac cm lik bir namlu parçasına eşit olduğu hesaplanabilir. iki olmazda belki 3 dür. Herneyse
vay efendim gaz kaçağı oluyormuş.Saçma namluyu terkettikten sonra ister tüfek gaz kaçırsın ister tüfeği atan kişi
Bişey ifade etmez.
Fizikte momentum denen birşey var.
fişek patladığında gaz iki tarafa da basınç uygulayınca,saçmayı hedefe tüfeği de bize doğru iter.
mesela tüfek 3 kg olsun atılan saçma 30 gr olsun (tapa dahil)
iki tarafa da itme eşit olacağından.
Diyelim ki fişek saçmayı 400 m/s ile atıyorsa tüfeği de 4m/s hızla geri iter.
30gr x400=3000 gr X 4
tüfeğimiz 1.5 kilo olsa 8m/s ile geri itilir ve tüfek daha hızlı teper.Ama insanda uyguladığı darbe aynıdır.Çünkü 8 m/s ile itse de bu sefer tüfek hafiftir.
Yapılan icraata bakacaksın.Koskoca beretta gazlı tüfek yapıyor.Bu adamlar manyak mı ? Dünyanın mühendisi çalışıyor.Bizde yok gazlıda canlı düşüyor.Yok saçma yakmıyor
Attığınız sacma ne kadar pürüzlüyse etkisi de o kadar çok olur.Attığınız fişeğin kurşun oranı ne kadar yuksekse pürüzlenme olasılığı o kadar yuksek ve avı alma olasılıgı o kadar yuksek olur.Fişeklerin saçmalarını çıkarın ezmeden iki taş arasında pürüzlendirin. Tekrar doldurun.Ava atın.Bak bakalim av bacağını çekebilecekmi