Gönderen Konu: Gazlı yarı otomatiklerde basınç kaybı var mıdır?  (Okunma sayısı 28316 defa)

0 Üye ve 12 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Buna benzer bir videoyu birkaç sene önce de paylaşmıştım ama o upuzun tartışma komple silinmiş. Ya kaza oldu ya da tartışma uzadı diye silinmiştir. Bir konuda tekrar paylaşmak istedim. Aradığımızda el altında bulunsun.

Bu videodaki Mossberg 930 model gazlı y. otomatik.

4. ve 36.  saniyelerde en net görebiliyoruz. Tapa namludan birkaç metre uzaklaştıktan sonra sürgü geriye hareket etmeye başlıyor.

Burada namluda gaz odasına giren gaz miktarı pistonun önü ile gaz contası arasındaki hacim kadar. Tahminim 1-2 cm^3 (sanimetreküp) ya vardır, ya yoktur. Kalanı (nerdeyse tamamı) namlu içinde.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: Mert PASTIRMACI

Çevrimdışı Fatih ERKAN

• *
Ynt: Gazlı yarı otomatiklerde basınç kaybı var mıdır?
« Yanıtla #1 : 20 Haziran 2014, 00:01:54 »
Mekanizma geç kuruluyor olabilir ama tapa daha namlu içinde itilirken gazın bir kısmı gaz odasına dolmaz mı? Dolayısıyla gazın sıkıştığı alanın hacmi artmış olur.

Yani az da olsa -saçma hala namlu içindeyken- basınç kaybı olmaz mı?
1990
Elazığ - Sofya

Çevrimdışı Ziya ÇOBANOĞULLARI

• Müdavim Üyemiz
  • Avın başı rasgele sonu nasiptir.
« Yanıtla #2 : 20 Haziran 2014, 00:06:07 »
Otomatikte bence güç kaybı oluyor.
Pompalı ve kırma tüfeklerde Allah ne verdiyse ileri.
Aynı marka ve gram fişeklerin otomatik veya poze ile avda ne yaptığını iyi biliyorum..
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2014, 14:13:10 Gönderen: Ziya ÇOBANOĞULLARI »
  • Belçika Piper Çakmaklı Çifte(Constantinople-Lazaro Gabay)
  • Çifsan Çsp 555 Süperpoze
  • Sarsılmaz Concorde Yarı otomatik
  • Luigi Franchi Black Magic Yarı otomatik
  • Pietro Beretta S56E
  • Savaşcı Pointer's Altar
Ziya ÇOBANOĞULLARI      A rh +
02.06.1972 Bergama/İZMİR
İkamet : Çandarlı

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 20 Haziran 2014, 00:25:25 »
cepten girdiğim için videoya bakamadım. Ama birkaç yıl önce yaptığım çok basit bir testi paylaşmak istiyorum.
BP 34 gr 4 no 2 adet fişek. 30 metre mesafe. 5 litrelik pet şişe. Sarsılmaz concord gazlı tüfek ve huğlu süperpoze. Pet şişeye farklı açılardan 2 atış. Gazlı tüfeğin saçmaları şişenin içinde kaldı. Pozenin saçmaları 2 taraflı delip geçti.
Ben işin balistiğinden ince hesabından tekniğinden ne fazla anlarım ne de kafa yorarım. Burdan şu sonucu çıkardım : gazlı tüfeğin güç kaybı var..
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2014, 08:51:14 Gönderen: Emrah CANDAN »

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 20 Haziran 2014, 00:29:34 »
[bOtomatikte bence güç kaybı oluyor.
Pompalı ve kırma tüfeklerde Allah ne verdiyse ileri.
Aynı marka ve gram fişeklerin otomatik veya poze ile avda ne yaptığını iyi biliyorum..

][/b]

fazla kurcalamayalım bence ziya abi ,  eşeledikçe  , çıkar yani :)

• SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #5 : 20 Haziran 2014, 00:51:43 »
Erkan Bey namlu haricinde bir de gaz odasına giriyor. Gaz odasının tamamı değil. Gazlının namlusunu ayırdıktan sonra pistonu oraya taktığınızda (varsa) gaz contasıyla pistonun önündeki boşluk kadar bölüme giriyor. O kadar hacim farkından fazlası namlular arasındaki küçük çap farklarında bile vardır.

Arkadaşlar burada basınç kaybı gaz deliklerinden dolayı oluyor diyorsanız bunu bu videoya göre izah etmenizi istiyorum. Videoyu izlediğimde namlu dışında kalan gazın hacmini ve yerini yukarıda açıkladım. Aslında o hacmin sözünü bile etmeye değmez ama hepsi namluda dememek için olanı yazdım.

Araştırmacı, dikkatli avcı ve atıcıların elindeki silahların etkinliği konusunda gözlem ve kanıları vardır, saygı duyarım. Bunu ben de gözlüyorum. Fakat bunu namlu deliklerinden kaçan gazla izah etmek, bu videoya göre, mümkün değil. Eğer eden varsa bunu adım adım açıklamasını ve videodaki örnekle bağdaştırmasını isterim.

Bir ilave daha; elimde gazlılarda deliklerden dolayı kayıp olmadığıyla ilgili birden fazla belge var ve videoda izlenenle de uyum içerisinde. Özeti, namludan namluya veya diğer değişkenlere göre hız farkları oluyor, olmuyor demiyorum ama gaz deliklerine bağlayamıyorum. Yine de son sözü söylemek arzusunda değilim. Ben ortaya bir döküman koydum ve dileyen de kendininkini koyar ve yeri gelirse tartışırız veya öyle bırakırız, herkes kendi ölçüsüne göre kararını verir. Esas maksadım sıkca sorulanlardan olan bir konuya döküman ekleyerek, tabi sizlerin de görüşlerini, dökümanlarını derleyerek bu konuda bilgilenmek isteyen yeni, genç avcıların aydınlanmalarına yardımcı olmak. Yani ümit ederim...
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 20 Haziran 2014, 01:31:16 »
anlaşılan senin canın sıkılmış Volkan Abi   ;D
Bu konu iyi reyting yapar   :)
Delinin biri kuyuya bir taş atmış 40 akıllı çıkaramamış gibi bir şey bu.  :D
Ucu açık tartışmalı bir mevzu bu   :)
Ama yine de söyleyim ;  otomatik orası burası oynayan kıçı başı oynak bir şeydir.    ;D
Poze çifte tek kırma adamdır Efedir erkektir orası burası oynamaz .   8)
Halep ordaysa arşın burda hem kırması hem de otomatiği olanlar 25-30 metreye teneke dikip aynı fişeği atsınlar sonucu anlar.
Çok ince hesaba aklım ermez    O0
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2014, 14:52:32 Gönderen: Ziya ÇOBANOĞULLARI »
  • Pietro Beretta S56E
02.06.1972 Bergama/İZMİR

Çevrimdışı Selman OKTAR

• *
« Yanıtla #7 : 20 Haziran 2014, 02:40:27 »
Bence güç kaybı falan yok.Biz Arthemis çifte ,Armsan  A612L ve Ata neo ile aynı mesafeden 32 gr RC 6 no ile tenekeye attık en fazla armsan en az arthemis çifte deldi.Bizde şaşırdık ama olan bu.
Otomatik tüfeklerde olan şudur: Tüfek içinde fişek patlar,barut yanar gaz çıkar,Gaz fişeğin içinde har noktaya basınç uygular,Fişeğin yan duvarları namlu tarafından kavrandığı için basınç namlu doğrultusunda en zayıf yerden yani fişeğin ucundan boşalmaya başlar.Bu sırada bizim istediğimiz mekanizmanın kurulmasıdır.Her iki sistem tüfekte de mekanizma kurulur.Gazlı tüfekte mekanizmayı gaz basıncı kurarken kinetik tüfekte melekler kurmamaktadır.Kinetik tüfekte de mekanizmayı kurmak için aynı miktarda güç gerekmektedir.Videoya baktığımızda mekanizmanın sonradan kurulduğu bariz bir şekilde belli oluyor.

Ben matematikçiyim Fizikçi değilim ama dilimin döndüğü kadar anlatayım.
Diyelim ki iki tüfek var birinin namlusu 65 cm  diğeri de 65  cm
Tüfeklerden biri gazlı biri kinetik.Videodan gördük ki saçmalar çıkana kadar mekanizma sabit duruyor.O zaman ben derim ki Gazlı tüfeğin haznesine de 2cm lik bir namlu uzunluğu kadar gaz dolsun.O zaman benim gazlı tüfeğimin gazı 67 cm namluya sıkıştı
kinetik tüfeğimin gazı da 65 cm namluya sıkıştı.Fiziksel olarak baktığımızda 67 cm namlu daha geniş olduğundan basınç daha çok dağılacaktır ve saçma yavaş itilecektir.Ama iş öyle olmuyor.

O zaman benim gazlı tüfeğimin namlusu 2 cm kısa olursa 63+2 65 olur ve ikisi de aynı olmuş olur :)  ( bu 2 cm olayı atılmış bir rakamdır.istenirse gaz haznesinin hacminin kac cm lik bir namlu parçasına eşit olduğu hesaplanabilir. iki olmazda belki 3 dür. Herneyse
 vay efendim gaz kaçağı oluyormuş.Saçma namluyu terkettikten sonra ister tüfek gaz kaçırsın ister tüfeği atan kişi :)
Bişey ifade etmez.

Fizikte momentum denen birşey var.

fişek patladığında gaz iki tarafa da basınç uygulayınca,saçmayı hedefe tüfeği de bize doğru iter.
mesela tüfek 3 kg olsun atılan saçma 30 gr olsun (tapa dahil)
iki tarafa da itme eşit olacağından.

Diyelim ki fişek saçmayı 400 m/s ile atıyorsa  tüfeği de 4m/s hızla geri iter.

30gr x400=3000 gr X 4

tüfeğimiz 1.5 kilo olsa 8m/s ile geri itilir ve tüfek daha hızlı teper.Ama insanda uyguladığı darbe aynıdır.Çünkü 8 m/s ile itse de bu sefer tüfek hafiftir.

Yapılan icraata bakacaksın.Koskoca beretta  gazlı tüfek yapıyor.Bu adamlar manyak mı ? Dünyanın mühendisi çalışıyor.Bizde yok gazlıda canlı düşüyor.Yok saçma yakmıyor :) Attığınız sacma ne kadar pürüzlüyse etkisi de o kadar çok olur.Attığınız fişeğin kurşun oranı ne kadar yuksekse pürüzlenme olasılığı o kadar yuksek ve avı alma olasılıgı o kadar yuksek olur.Fişeklerin saçmalarını çıkarın ezmeden iki taş arasında pürüzlendirin. Tekrar doldurun.Ava atın.Bak bakalim av bacağını çekebilecekmi  :)
Selman OKTAR
1984 ISPARTA

The following users thanked this post: Mert PASTIRMACI

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 20 Haziran 2014, 10:23:15 »
adamda ikide bir pistın deyip duruyor, :D yeni yaptırdığım gaz deliksiz namlu ile çifte ve poze ye ihtiyaç olmayacak hem etkili olacak hemde ejecktör selektör çift tetik tek tetik gibi sorunlar olmayacak ve gerektiği zaman ikiden fazla fişek koyabileceğiz
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 20 Haziran 2014, 10:46:44 »
otomatik arkadaşın dediği gibi "dötü başı oynak bir alet". fıtratı gereği parça çok, arıza riski fazla. eğer otomatik kullanıyorsak mümkünse italyan bir tüfek almak lazım . pintilik etmeyip olabilecek en kaliteli fişeğin, en kalitelisini kullanmak durumundayız.

hangi mevsim hangi gramaj,
hangi ava hangi saçma kalınlığı, hangi şok, 
otomatiği aldıktan sonra üşenmeyip denemeler yaparak bulmak lazım. (gerçi, 3 aşşa 5 yukarı belli)

pozede , çiftede zaten çoğu kendinden şoklu, ucu dar, zaten de çoğu 71 cm , ne dayarsan daya vurursun kırma tüfeklerle. otomatikten verim istiyorsak namnuda 66 cm nin altına inmemek ve 1-2 numara şokla atmak lazım. mümkünse de remington winchester fişekleri ile çalışmak lazım.

sonuç olarak otomatikte  gaz kaybı var ama arada uçurum yok. pozede 30 gram atıyorsan ona 33 gram koy budur yani. çok da kafaya takacak birşey yok.
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2014, 10:48:58 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #10 : 20 Haziran 2014, 11:47:02 »
Sayın Köydemir,
Nedense üye olduğum hiçbir dünya forumunda TARTIŞILMAYAN ama Ülkemizde Hiç Tartışma Gündeminden Düşmeyen bir konu bu..
Gazlı mı Kinetik mi ? Sorusunda hiçbir bilimsel veri olmamasına rağmen elde hatta Kinetiğin Penetrasyonu daha iyi diyen Hiçbir Kinetik tüfek üreticisi (Türkiye hariç) bulunmazken kullanıcıları bunu iddia ediyorlar..
Gaz odasına giren ve icra kolunu itmeye yarayan gaz miktarı firmaların ifadesiyle İSTATİSTİKSEL OLARAK ÖNEMSİZ bir miktardır..Okyanustan bir bardak su almak gibi..
Tüfeğin Penetrasyonu; Çelik sementasyonu,Genleşme miktarı,Birleştirme konisi uzunluğu ve namlu geçiş polisajının kalitesi, namlu çapı ve yüzey gerilimi,şok uzunluğu şoka giriş ve şok miktarıyla alakalıdır..Çalışma sistemiyle değil..
Yaptığımız pekçok testte Çifte ve pozelerden daha iyi delen Gazlı yarıotolar gördüm..Kinetikleri geçenlerde..
Ama marka marka model model değil BİREY BİREY!
Selam ve saygılarımla
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 20 Haziran 2014, 12:20:20 »
Sayın Köydemir,
Nedense üye olduğum hiçbir dünya forumunda TARTIŞILMAYAN ama Ülkemizde Hiç Tartışma Gündeminden Düşmeyen bir konu bu..
Gazlı mı Kinetik mi ? Sorusunda hiçbir bilimsel veri olmamasına rağmen elde hatta Kinetiğin Penetrasyonu daha iyi diyen Hiçbir Kinetik tüfek üreticisi (Türkiye hariç) bulunmazken kullanıcıları bunu iddia ediyorlar..
Gaz odasına giren ve icra kolunu itmeye yarayan gaz miktarı firmaların ifadesiyle İSTATİSTİKSEL OLARAK ÖNEMSİZ bir miktardır..Okyanustan bir bardak su almak gibi..
Tüfeğin Penetrasyonu; Çelik sementasyonu,Genleşme miktarı,Birleştirme konisi uzunluğu ve namlu geçiş polisajının kalitesi, namlu çapı ve yüzey gerilimi,şok uzunluğu şoka giriş ve şok miktarıyla alakalıdır..Çalışma sistemiyle değil..
Yaptığımız pekçok testte Çifte ve pozelerden daha iyi delen Gazlı yarıotolar gördüm..Kinetikleri geçenlerde..
Selam ve saygılarımla
aynen size katılıyorum tuncay bey ben gaz kaybı olarak bakmıyorum gazlı tüfeklere bence gazlılar daha iyi kinetiklerden çalışma garantisi mekanizması daha iyi ve dediğiniz gibi gazlıların bazıları pozeleri geride bırakır önemli olan namlu kalitesi ve iç çapı
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Hakan VERAL

• *
  • Şeytan Değil İnsan Doldurur
« Yanıtla #12 : 20 Haziran 2014, 13:09:06 »
gazlı,kinetik,kırma... doğru zamanda doğru yerde doğru mühimmatla yapılan atış sonuca götürecektir hepimizi, geri kalanı sadece marketing  ;)
Hakan VERAL
1988 Gelibolu

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 20 Haziran 2014, 14:59:54 »
Sayın Köydemir,
Selam ve saygılarımla

şuraya dikkat çekmek istiyorum ;

sorun , gaz odasına giren barut gazının miktarı değil . asıl sorun  bundan sonrası . gaz odasına giren barut , pistonu geri itiyor , geri itincede tüfeğin  pistonu kilitli duran mekanizmayı açıyor , işte o açılan kilitten sonra oluyor ne oluyorsa .
 tüfek  , açılan kilitle , mekanizma geri doğru geliyor , boşu atıp dolu fişeği almak için harekete geçiyor . bu esnada , barut gazının , saçmaları ileriye doğru itmesi gereken enerjisinin büyükçe bir bölümünü ,  tüfeğin mekanizmasını kurmak için harcanıyor . sonuç olurak büyükçe bir penetrasyon kaybı yaşanıyor ....
gazlı otomatiğiniz varsa , el kundağını söküp , hafifçe pistonu geri ittirin , ne demek istediğimi anlarsınız .

sıcak havalarda belli olmayabiliyor bu penterasyon kaybı , ama , soğuk havalarda  büyük oranlarda fark ediyor . aynı sorun maalesef kinetiklerdede var

.volkan  hocam , o 4 ve 36 saniyelerdeki , tapa namluyu terk ettikten sorra mekanizma boş fişeği atıyor gibi görünüyor , evet doğru , ama , o tapa namluyu terk edene kadar , mekanizma harekete geçiyor , kilitli kalmıyor , yani fişeğin gerisi boşalıyor ..

biz ,  hem gazlı , hem kinetik , hem pompalı  hemde poze ile  60 metrede bunu denedik kışın soğuk bir günde  deniz kenarında .  ama bunların hepsi yerliydi  .( zefilliğin gözü kör olsun bu arada )  avrupa otomatik kullananlardanda bu tür şikayetleri çok duyduk . bir kaç marka tamamen bitti bizim avcılar için . alan 1 sezon sonra sattılar apor topar tüfeklerini . 

benim anladığımda şudurki , uzak mesafelive soğuk havalarda avlanacaksanız poze veya çifte , gerisi teferruat . 

• SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #14 : 20 Haziran 2014, 15:41:21 »
Sayın Sağlam
Beretta fabrikası Gaz delikleri kapalı-açık yarıotolarıyla süperpozelerini kronograf testine soktu..Açıklamada Herhangi bir fark olmadığı bildirildi..
Ben kronografla ölçülmüş onlarca kıyaslama gördüm Poze veya çiftelerin sistemsel üstünlüğünü hiç görmedim..Bazı tüfeklerin iyiliği bireyseldir..Saydığım sebeplerden dolayı..
Silver Pigeonumun 1 delik açtığı tenekeye Benellim 11 delik açıyordu..
İyi patternli iyi penetrasyonlu tüfekler vardır..Bu sistemleriyle ilgili değildir..
Selam ve saygılarımla
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Hakan UYAR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 20 Haziran 2014, 16:44:49 »
  Bu tür konuları bilimsel verilerle konuşmak gerçekten çok olumlu ve güzel.Tuncay Bey'e ve Volkan Bey'e teşekkürler.Silahların bireysel karakterlerini genellemeye katmadan yapılan her yorum her paylaşım foruma değer katacaktır.
  • Beretta A400 Xplor Unico
  • Franchi Affinity Wood
1974 ÇANAKKALE

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #16 : 20 Haziran 2014, 17:07:40 »
Volkan hocam ellerine sağlık çok güzel bir konu olmuş,büyük bir zevkle takip ediyorum yazılanları.Taktik te iyiymiş yalnız.Herkes eteğindeki taşları döksün bakalım.Bende Tuncay bey gibi düşünüyorum,olay sistemde falan değil tamamen malzeme ve işçilik kalitesinde.Yarışmacı arkadaşlara başarılar  ;)
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Selman OKTAR

• *
« Yanıtla #17 : 20 Haziran 2014, 17:20:34 »
Elinde hem poze hem otomatik olan bir arkadaş test ederse hepimiz bilgilenmiş olacağız.
Selman OKTAR
1984 ISPARTA

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #18 : 20 Haziran 2014, 17:36:44 »
düz mantık düşünecek olursak ve illada basınç kaybı arıyorsanız;
gazlıda hem namludaki gaz deliklerinden hemde fişek yatağından boş alınırken bir kaçak meydana geliyor,
kinetiktede fişek yatağından boş alınırken bir kaçak meydana geliyor,
bundan pirelenmek yerine poze yada çifteye dönmek lazım, namluya fişeği koyup kapattınmı tek delik olmalı.
1981 / Samsun / Malatya

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 20 Haziran 2014, 18:27:57 »
Volkan hocam ellerine sağlık çok güzel bir konu olmuş,büyük bir zevkle takip ediyorum yazılanları.Taktik te iyiymiş yalnız.Herkes eteğindeki taşları döksün bakalım.Bende Tuncay bey gibi düşünüyorum,olay sistemde falan değil tamamen malzeme ve işçilik kalitesinde.Yarışmacı arkadaşlara başarılar  ;)

Erol Abi baştan dedik yaa bu konu kapalı sezonda iyi iş yapar   :D
  • Pietro Beretta S56E
02.06.1972 Bergama/İZMİR

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #20 : 20 Haziran 2014, 18:46:52 »
Erol Abi baştan dedik yaa bu konu kapalı sezonda iyi iş yapar   :D
Ziya kardeş bu avcı milletini fazla boş bırakmaya gelmez,illa uğraşacak bir şey bulur  :D bulamazsa zaten ozaman kötü biyerlerden patlar maazallah  :D
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #21 : 20 Haziran 2014, 19:27:32 »
Sayın Sağlam
Beretta fabrikası Gaz delikleri kapalı-açık yarıotolarıyla süperpozelerini kronograf testine soktu..Açıklamada Herhangi bir fark olmadığı bildirildi..
Ben kronografla ölçülmüş onlarca kıyaslama gördüm Poze veya çiftelerin sistemsel üstünlüğünü hiç görmedim..Bazı tüfeklerin iyiliği bireyseldir..Saydığım sebeplerden dolayı..
Silver Pigeonumun 1 delik açtığı tenekeye Benellim 11 delik açıyordu..
İyi patternli iyi penetrasyonlu tüfekler vardır..Bu sistemleriyle ilgili değildir..
Selam ve saygılarımla

SEVGİLİ TUNCAY
Sözün bittiği yer olmuş bu açıklama ,, tecrübe tecrübedir ve maalesef kolay kolay elde edilmiyor....
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #22 : 20 Haziran 2014, 20:17:18 »
 :)
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 20:56:22 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Tolga SEKU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 20 Haziran 2014, 21:03:50 »
Sayın Forumdaşlarım,
Bir konuya açıklık getirmek isterim. Gazlı yarı otomatik tüfeklerde, namlu içindeki deliklerden giren basınçlı gaz mekanizmayı hareket ettirmek için kullanılmamaktadır. Buradan giren gazın amacı boltun kilidini açmaktır. Kurma kolunu çektiğimiz zaman kurma kolu yaklaşık 7 mm kadar geli gelir ve namlu içine geçen kilit mekanizmasını aşağı indirir. İşte gazda tam olarak bu işlevi görür. Daha sonra saçma veya kurşunun ileri doğru gidişi ile oluşan ters momentum mekanizmanın geri gelmesini sağlar.

Kinetik tüfeklerde de mantık aynıdır. Mekanizma kilitlendikten sonra namlu içinden mekanizmaya harbi ile bastırırsanız mekanizmanın geri gelmediğini göreceksiniz. Ancak ateş edildiğinde oluşan tepme kuvveti döner başlığı geri alır ve kilidi açar.  Gazlı tüfekte olduğu gibi yine tepme etkisiyle bolt hareket edip tüfeği kurar. Gazlı tüfekle , kinetik tüfek arasındaki fark kilidin açılma şeklidir.

Ayrıca mekanizma harekete başladığı anda saçmalar veya kurşun çoktan namludan çıkmıştır bile. Bu sebeple düzgün kurgulanmış bir tüfekte barut ateşlendiği anda kilit açılmaz. Bu işlem biraz gecikmeli olarak yaşanır.
Saygılar
1976 MANİSA

Çevrimdışı Kadir TANYILDIZI

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 20 Haziran 2014, 21:14:13 »
Benim de çoğu avcı gibi merak ettiğim bir konuydu. Yarın deneyip paylaşırım inşallah.
1993 ERZİNCAN