Olayı sadece namlu boyu olarak tartışırsak yanılmış oluruz. O namludan çıkan saçmaları iten bir barut gazı var, o barut gazını oluşturan bir barut var
Her barutun yanma özelliği farklı olduğu gibi değişik gramajlardaki fişeklerin içindeki barut miktarlarıda farklıdır.
Anlatmak istediğim kurşun veya saçma namlunun içinde hareket etmeye başladığında barut yanmaya devam eder. Bu yanma süresi ve mesafesi her fişekte farklıdır.
Fakat yapılan araştırmalar sonucu bu işin uzmanları , normal ölçülerde ve gramajdaki bir fişeğin içindeki barutun namlunun 56-61 cm. aralığında tamamen yanmasını bitirdiğini söylüyorlar... Bu ne demek oluyor? Yasal alt sınır olan 46cm. - 56 cm arası namlularda kurşun veya saçmalar namludan çıkmasına rağmen barutun yanması devam ediyor. Bu da kurşun veya fişekte bir miktar güç kaybına yol açıyor...
Zaten bu tür kısa namlulu tüfeklerde atış esnasında namludan alev çıktığını görüyoruz. Bu gördüğümüz alevde barutun yanmaya devam ettiğini kanıtlıyordur kanaatimce..
61-71 arası namlular en iyi ölçülerdir bana göre. Aralarında da kesinlikle büyük bir fark olduğunu düşünmüyorum. Hatta 71cm.'den uzun namlularda gereksiz bir sürtünme olacağından özellikle kurşunun tesirini düşürdüğünü düşünüyorum.
Saygılarımla,,,