Eski yerli malı kinetiklerin çok sorun çıkarması halkımızda "kinetik kötüdür" algısı yaratmış sanırım.
Ustalar daha iyi bilir ama bence kinetik daha sağlıklı bir sistem. Sahra sökümü yaptıktan sonra kinetikle gazlıyı yanyana koyunca fark daha iyi anlaşılıyor. Kinetikte gazlıya göre çok daha az hareketli parça var, çok daha sade bir tasarım bunun getirisi olarak gazlıya göre daha hafif oluyor ve gazlılar kadar temizlik istemiyor. Ayrıca gazlıların bazılarında yaz-kış, hafif dolu-agır dolu piston ayarı yapmak gerekiyor, kinetiğe göre çok daha teferruatlı bir sistem.
Ömer Akdaş bu forumda kinetik tüfeklerinin 24 gramla (omuza dayalı şekilde) çalıştığını yazmıştı. Çalışmazsa bile ilk alındığında çalışmaz, birkaç kutu ağır dolu atıp mekanizmayı oturttuktan sonra illaha ki çalışır diye düşünüyorum. Arkadaşımdaki kinetiğin dipçiğine elle vurunca bile bolt geriye gidip geliyor, mekanizmayı kuracak gibi oluyor.
Ben otomatik sevmediğim için poze kullanıyorum ama alacak olsam kinetik alırdım. Gazlıların dönemi yavaş yavaş kapanıyor artık, popüler olan tüfeklerin çoğu kinetik.