Aşağıdaki linkten bir iki bölümün "naçizane" çevirisini yaptım.
http://allaboutshooting.com/article_info.php?articles_id=256"When it comes to choke tubes, it's not really about the exit diameter (many times incorrectly referred to as constriction) but rather about the internal geometry."
Şoklara gelince, o aslında çıkış çapıyla ilgili değildir. Çoğu zaman hatalı olarak daralma ile ilişkilendirilir ama daha ziyade iç geometriyle alakaldır.
"Many choke tube manufacturers are justifiably reluctant to discuss the internal geometry of their chokes. Therefore, some shooters do not have an understanding of this topic or understand its importance to patterning a shotgun."
Birçok şok üreticisi makul sebeplerle şoklarının iç geometrisiyle ilgili tartışma konusunda isteksizdir. Bu nedenle bazı atıcıların bu konuyu veya av tüfeklerinde saçma dağılımına dair önemini anlaması zordur.
(çeviriyi kelime kelime değil, mealen yaptım. Tam çevirince güzel olmuyor. Hata varsa affola)
Böyle devam ediyor. Bunları yazan da bir şok imalatçısı. Buraya kadar okuduğumdan sonra, şayet şokun etkisi daralmadan farklı bir şeyden dolayı ise, iç geometriyle ilgiliyse, bu ne demektir diye merak ediyorum. Bu doğruysa, aynı firmanın çeyrek şokuyla yarım şoku arasında daralma haricinde bir fark olmalı değil mi? Daralma haricinde, daralma açısı, uzunluğu veya başka bir şeyleri farklı olmalı. Hatta belki daralmayla ilgili değildir de, başka ölçülerle ilgili bile olabilir. Bu adamlar yıllardır bunlarla uğraşıyor. Bir şeyler keşfetmiş olmalılar ama nelerdir acaba?