Kıymetli Dostlar,
Trulock, H.S,Undertaker,Truglo,Carlson's,Kicks,Primos,Hevi-Shot,Comp N Choke,Beretta Victory ve Briley şoklarını çok uzun yıllardır kullanıyorum..Şu an dolapta 17 civarı şok mevcut..
Öğrendiklerim acizane şunlar;
1-Üretici Firmalar Ported şokların Tapayı Tutup Erken ayırarak daha iyi bir Pattern verdiklerini aynı zamanda Namlu Ucu Şahlanması ve geri tepme miktarlarını düşürdüklerini İDDİA ediyorlar..Modern Bilimle İSPATLANABİLMİŞ HİÇBİR GERÇEKLİK YOK! Pekçok balistik ve silah uzmanı Ported şokların sadece DAHA YÜKSEK SES ÇIKARDIĞINI söylüyor..
Benim yaptığım kıyaslamalarda karşılaştığım gerçeklik ise Uzun menzil için tasarlanmış nitelikli tapaları erken ayırmakla Patterne NEGATİF etki,Sıradan fişeklerin özelliksiz tapalarını erken ayırmakla PATTERNE POZİTİF Etki yapıyorlar..
Zaten Federal Firması Flight Wad Control tipteki Uçuş Kontrol ve Ayrılma Zamanlı Özel tip Tapalı Fişeklerini PORTED ŞOKLARLA KULLANMAYINIZ diye belirtiyor..
2-Yüzey Pürüzsüzlüğü ve Uzun Konik Daralma Miktarı Saçma Friksiyon ve Zedelenmesini minimalize eden şey.. buda bir şok için EN ÖNEMLİ ŞEYDİR..Benellinin Crio Plus Şokları gördüğüm en kötü şoklardandır..Işığa tutup yüzeye baktığınızda tezekli tarla görüntüsü beni hep rahatsız etmiştir..
Zaten özel şoklara geçtiğiniz zaman Pattern ve Penetrasyonun ne kadar çok farkettiğini görüyorsunuz..
Benelli gibi Dünya devi ve Herkesin Kabul Ettiği Enfes Namlulara sahip bir firmanın NASIL BU ŞOKLARI KULLANDIĞINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR..!
3-Daha hafif gramaj ve daha ince saçma için tasarlamış SPORTING TİP EXTENTED şoklar Ülkemiz av ve fişek seçeneklerine yakınlığından dolayı ENÇOK RANDIMAN ALDIĞIMIZ şok tipleri olmaktadır..
4-LIGHT FULL YANİ 0.030 inch daralmadan daha dar şok kullanılacaksa Mutlaka NİKEL YADA BAKIR KAPLI,YÜKSEK ANTİMONLU YADA HEVI-SHOT tip fişekler tercih edilmelidir..Çünkü Dar şoklarda hız ve sürtünme arttığından SAÇMALARIN DEFORMASYONU ACAYİP ARTIYOR..Karlı bir sukuşları avında .665 lik Extented Carlson Hindi Şokundan dan çıkan 4 no 50 gram RC Fişeklerinin saçmalarını KARDAN TOPLAMIŞTIM..Özellikle patternin kenarında ve erken ayrılan saçmaların ezikliği çok fazlaydı..Hemen Light Full şoka dönmüştüm..
5-.685 İnchten daha dar şoklarla ÇOK UZUN SAÇMA HÜZMESİ Elde edildiğinden hemde CENTRAL PATTERNLE yani merkez saçmayla Periferdeki saçma arasında boşluklar şekillendiğinden HIZLI UÇAN kuşlarda vuruş başarısı düşmektedir..Zaten dünyada Extra Fullden daha dar bir şok tüpünü UÇAR AVINDA kullanan biz varız
Pattern kağıdı Saçma Hüzmesinin Boyu ile ilgili bir fikir vermez zaten buyüzden EXTRA FULL Şoktan daha dar şoklar SADECE DURAN HİNDİ AVINA ÖNERİLİR!
6-Şok firmaları standart şok GİRİŞ ÇAPINI NAMLULAR STANDART GENİŞLİKTE OLMADIĞINDAN ! Oldukça geniş tutuyorlar..Buda Patterni deprese eden ve AHH ESKİ TÜFEĞİM (FIX ŞOKLU TÜFEKLER) dedirten faktörlerden biridir..
7-Extented yada Ported şoklarda daralmadan sonra Düz olan ve hüzmeyi ayarlayan bir bölüm mevcuttur..
8-Her tüfeğin sevdiği ve de herfişeğin sevdiği şoklar ayrı ayrı oluyor..Çok materyalle denemek bazen can sıkan boyutlara ulaşıyor..Bir dönem sonra bu kombinasyonları yakalıyorsunuz..
9-Pekçoğumuzun atışları 30 metre sınırını aşmamakta burası çok uzak dediğimiz pekçok yerin ALGI HATASI olduğunu görmekteyiz..Gerçekten mesafe tayini GENÇ AVCILARA ilk yardımcı olunması gereken hususlardan biridir..
Ülkemizde Light Modified şok kullanıp memnun olmayan bir avcıya rastlamadım..Çünkü Light Modified (0.015 inch daralmalı) şoklar bizim av tipimize -20-35 metre aralığı- çok uygun şoklardır..Keza Modified (***) şoklarda öyle..
Bu sebeplerle DAR ŞOKLARDAN ZİYADE Orta şoklara yönelmeliyiz diye düşünüyorum..
10-İyi bir hammadde,İyi bir tezgah ve İyi bir Usta ile Ülkemizde yapılamayacak HİÇBİRŞEY YOKTUR! Hatta biz dünya konjonktüründeki şu anki konumumuza göre fazla MÜTEVAZİYİZ diyebilirim..
Araştırmak,Çalışmak,Denemek,Denetmek Ahlaklı İlkeli Davranarak Başarmak!
Zira '' VE EN LEYSE LİL İNSANİ İLLA MA'SEA'' İNSANOĞLU İÇİN ANCAK ÇALIŞTIĞININ KARŞILIĞI VARDIR! (Necm Suresi 39)