Bugun sizlere edinmis oldugum konuyla ilgili bir bilgiyi paylasmak istedim.
Yazismis oldugum kisi yaban tv den OMER BOROVALI abimizdir. Emegine ve arastirmalarina cok cok tesekkur ediyorum.
Kendisine soylelikle ulastim, nette bir care araken bir yazisi karsima cikti ve mail attim kendisine ve cevabi gecikmeden geldi.
Yazisi :
" Yurt dışında mukim TC vatandaşlarının Türkiye’ye silah getirmeleri"
Taslakta bu hususa hiç değinilmemiş. Yurtdışında herhangi bir ülkede mukim TC vatandaşlarının Türkiye’de edindikleri geçerli avcılık belgesi sahibi olmaları durumunda, yurtdışında edindikleri o ülkenin ruhsatına haiz silahlarını Türkiye’ye avlanmaya gelirken beraberlerinde getirebilmeleri ve turist avcının silah getirme şartlarına tabi olmamaları gerekmektedir. Çıkışlarında beraberlerinde geri götürmeleri zorunlu olmalıdır.
Ayrıca yurt dışında mukim TC vatandaşlarının Türkiye’ye kesin dönüş yaptıklarında 3.maddenin birinci fıkrası 1, 2, 3, bentlerdeki ülkelerde ruhsatlı silahları varsa bu silahlarını ve aynı maddenin 4, 5 ve 6.bentlerindeki yivli ve yivsiz av silahlarını bu kesin dönüşleri sırasında Türkiye’ye ithal etmelerine izin verilmeli ve getirecekleri tüm silahlarından Savunma Sanayi Fonu alınmamalıdır. Bu husus düzenlenerek “Silah İthali” başlıklı 5.maddenin ilgili fıkrasına ilave edilmelidir.
Geçici 3. Madde, 3.fıkrasında taşıma ruhsatlı (11.madde’de belirttiğim taşıma ruhsatının silaha değil kişiye verilmesi ile ilgili olarak değişiklik yapılmaması durumunda) belli bir silahın bu kanunla taşınmasına izin verilmemesi halinde sahibinin istemesi durumunda devletçe rayiç bedeli ödenerek satın alınır hükmünün eklenmesi gerekir diye düşünüyorum. "
Sormus oldugum soru :
Merhaba ben umit isvicre nin cenevre sehrinde yasiyorum. Ve tr de bir yivli silah sabihi olmak istiyorum tabii burdan temelli donus yaptigim zaman yivli tufek alip goturmek istiyorum. Yazmis oldugunuz yazi ilgimi cekti : " Yurt dışında mukim TC vatandaşlarının Türkiye’ye silah getirmeleri"
Bu yazi sizin kendi gorusunuzmu yoksa tr ye temelli donenlerin avrupadan aldiklari yivli tufeklere ruhsat veRiyorlarmi.
Abimizin cevabi su sekilde oldu :
Kopyaladiginiz yazi (nereden aldiniz?) benim İcisleri Bakanligi Silah kanun komisyonuna hazirlayip verdigim 17 sayfalik oneriler yanimdan bir bolumdur. Maalesef durum aynen oyledir. Yurtdisinda vatandaslarimizin kesin donuslerinde ev esyalarini,
arabalarini Turkiye’ye getirmesi icin devlet bir takim kolayliklar saglar. Ama yivli tufekleri icin hicbir imkan tanimaz. Turkiyeden avlanma belgesi olan da Turkiye’ye ava gelirken yivli tufegini getiremez.
Ben komisyon calismalarina davet edildim gorus ve onerilerimi sunmam icin. Ama kanun hala cikmadi, nasil cikacagini da bilmiyorum.
İsterseniz bu konuyu detaylari ile de bilen ve alt komisyon bsakanşigini da yapmis olana Konya Milletvekili Sn.Mustafa Akis bey’e de yaziniz ve yurtdisinda yasayan bir kisi olarak bizzat bu talebinizi iletiniz.
[email protected]Simdiki mevzuata gore su sirada yivli tufek edinmek icin Turkiye’den almak zorundasiniz. Bunu ya Makine Kimya Endustrisi Kurumundan onlarin ithal ettiklerinden muthis pahali olarak alabilrisiniz, veya 2.el kendi ruhsatli tufegini satan birisinden satin alabilirsiniz, o da pahali olur tabii. tasima ruhsati icin de 5 yildabir 3500 TL para oredsiniz. Yilda da 200 adet kursun alabilme hakkiniz vardir MKEK’dan.
Bir diger yol da Elcilikde calisan diplomat, polis, subay vs. gibi kendine bir adet silah almip Turkiye’ye getirme hakki olan kisi ,ile anlasirisniz, o sizin istediginiz tufegi alir, Turkiye’ye kesin donusunde getirip, ruhsat cikardiktan sonra size devreder.
Olmustur.
Sayginiza arz ederim.
Umit demir