Açıkcası Türkçe bir şey olsun da, çamurdan olsun derim. Mesela bir ŞOK çıkardık ki, biri diyor bu şok mu yapıyor. Hee, ama takmazsan şok oluyorsun. Türk Dil Kurumu'nu beklemeye gerek yok. Onların ortaya koydukları da yalnızca tavsiyedir, beğenilirse... Mesela bilgisayar onların ortaya attıklarından ama beğenildi. Günümüzde her şeye yetişemezler, bu da gerçek.
Otomatiğe pompalı namlusunun faydası olmayacağını düşünüyordum, hala aynı yerdeyim. Şimdi aklıma geldi, diyelim fişek sert patladı, şişti sıkıştı; nasıl çıkarılır? Sürgü koluyla çekmek mi, pompalı kundağından çekmek mi daha kolay? Şıkır şıkır açlışsa, zevkine mekanizma kollu tüfek gibi kullanılır ama eğer fişek daha hızlı çıksın istiyorsak, başka maksat yoksa, bu zamana kadar okuduğum, araştırdığıma dayanarak söylüyorum; değmez, o deliklerin olmamasının etkisi olmaz. Onun yerine daha süratli bir fişek, daha ağır bir çekirdek misli misli farklı olur, delikli-deliksiz arasındaki farka göre.
Bu arada bildiğim gördüğüm tüfeklere göre; gazlı yarı otomatiklerde kildin açılması için sadece sürgü kolunun çekilmesi veya piston kollarının itilmesiyle olduğunu biliyorum. Gaz itmezse, kol elle çekilmezse kilit yerinden oynamaz. Kinetikler zaten burada konumuz değil sanıyorum. Pompalılarda ise gazlılardan farklı olarak kapak takımını arkadan destekleyen bir mil oluyor. Tetik düşürülünce mil destek pozisyonundan kaçıyor, kilit dili açılma konumuna geliyor. Bu mecburi. Çünkü ateş ederken el kundağını çok az bile geri çekiyor olsak namlu kilidinden gevşer hatta tamamen kurtulur. Deliksiz namluysa, pompalı daha uygun diye düşünüyorum. Şayet bu proje tamamlanırsa, imkan olursa kronografla 10'ar atış ortalamasını alıp, kıyaslayarak ne kadar hız farkı oluyormuş görün, emin olun.