Gönderen Konu: gazlı otomatiklerde mekanizmanın seri çalışmasını etkileyen faktörler  (Okunma sayısı 7310 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
iki farklı marka gazlı otomatik av tüfeğim var ve peşpeşe atışlarda biri daha seri çalışıyor. merak ettim baktım.

zülfikar kerarrın gaz delikleri kepten 26 cm ileride.

huğlu 601 g de ise gaz delikleri namnu kepinden 22 cm ilerde.

gaz deliklerinin mekanizmaya yakın olanının daha seri olduğunu düşünüyorum.
« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2014, 21:03:01 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
dikkat ettiğim bir ayrıntı,

kerarın mekanizmayı geriye çekiyorum , yarısını geçtikten sonra horoz kuruluyor.

huğlu 601 g ninki 2 cm çekince horoz anında  kuruluyor. horozun kurulma ayarı mutlaka seriliği etkiliyor olmalı.
« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2014, 21:09:22 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Mehmet GÖNEL

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
                   Bence de çok doğru bir tespit.
Mehmet GÖNEL
1973 ÇANAKKALE/ LAPSEKİ

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
601g modeli işlemeli olandan mı yoksa siyah kasa mı ? seri olduğu kadar avdaki performansından da memnunmusunuz ?

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
tespit doğru ama huğlu daha tesirsiz olur gibi geliyor bana delicilik testi filan yaptınızmı huğluda fişek hızını almadan gaz basıncı düşüyor arada 4 cm fark var sonuçta
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Gökmen TAŞAR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
güzel bir konu.....
Gökmen TAŞAR-1979
Korkuteli-Kumluca-Finike
Antalya

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Sarsılmazla akkarınki 31 cm de.Fakat serilik ve güçte bir sorun yok. Akkarda denemiştim iyi seri basarım ama tık dememişti,bence gaz deliklerinin genişliği vede mekanizma yayıyla ilgili olabilir,hatta herşeyle ilgili olabilir arkadaşlar,horozun yayının sertliği,meknizmanın nekadar sürtündüğü vs.vs.ince hasaplar:)
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Mesela akkarda mekanizma yayı sonuna kadar serttir,hatsanda horoz kurulana kadar biraz zorlar sonra gevşer,mesela akkarla sarsılmazın gaz odaları uzundur,hatsanınki biraz daha kısa,ama hatsanında gaz delikleri diğerlerinden baya dar:)
Vede akkarda gaz pistonunda esnek sekman var gaz odasına iyi sürtünüyo,sarsılmazla hatsanda sekman varsa bile sabit esnek değil ve sürtünmüyo vs.vs. bu gazlılarda düşünecek çok şey var.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Şunuda ekliyeyim uzatmıyayım,hatsanın gaz delikleride 15-20 cm uzaklıkta,baya yakında. Hatsanda baya seridir(oda denenmiştir,fazla seri oldunmuda kasadan alev çıkarır:)
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
601g modeli işlemeli olandan mı yoksa siyah kasa mı ? seri olduğu kadar avdaki performansından da memnunmusunuz ?

huğlu tüfeğim  2009 yapımı. namnu boyu 55 cm .

daha önce de aynı tüfeğin 2004 model 61 namnulusu vardı onun horozun kurulma mesafesi sanırım yarım cm falan daha  kısaydı. neredeyse 1.5 cm çekince kuruluyordu.  tek kurşun atıcısıyım , 601 i eskiden de kullanmıştım  iyiyidi. bunu da  zaten tek kurşun antrenmanı için aldım. (elimde dağılana  kadar kullanıcam  ;D ;D ;D)eskiden 61 namnulu olanla saçma da atardım  fena değildi.
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2014, 10:59:55 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Sarsılmazla akkarınki 31 cm de.Fakat serilik ve güçte bir sorun yok. Akkarda denemiştim iyi seri basarım ama tık dememişti,bence gaz deliklerinin genişliği vede mekanizma yayıyla ilgili olabilir,hatta herşeyle ilgili olabilir arkadaşlar,horozun yayının sertliği,meknizmanın nekadar sürtündüğü vs.vs.ince hasaplar:)

ben de sarsılmazla akkarın gaz deliklerinin nerede olduğunu merak ediyordum çok iyi oldu bu bilgi teşekkür ederim. akkar ve sarsılmaz  5+1,  el kundakları uzun,  somunları da oldukça önde belki o yüzden oraya koymuşlardır.bildiğim kadarıyla gaz deliklerinin genişliği namnu boyuna göre ayarlanıyor. namnu kısaldıkça delikleri genişletiyorlar.
bence hem gaz deliklerinin yeri, hem yayların sertliği hem hororun  kurulma mesafesi hepsi etkili ama gaz deliklerinin ne kadar geride olursa o kadar iyi olacağını düşünüyorum.

bunu önden çekişli torosun ,  arkadan çekişli serçeye göre daha atak olması örneğine benzetiyorum. şaft arkaya uzanana kadar güç kaybı oluyor  onun gibi.
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2014, 10:53:12 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
tespit doğru ama huğlu daha tesirsiz olur gibi geliyor bana delicilik testi filan yaptınızmı huğluda fişek hızını almadan gaz basıncı düşüyor arada 4 cm fark var sonuçta

valla iki tüfeği de 61 namnu ile denemiştim güç olarak bir fark yok gibiydi.
şimdi birini 51 cm , birini 55 cm namnu ile kullanıyorum  deneme yapıp sonucu paylaşırım .
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2014, 10:54:03 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Mesela akkarda mekanizma yayı sonuna kadar serttir,hatsanda horoz kurulana kadar biraz zorlar sonra gevşer,mesela akkarla sarsılmazın gaz odaları uzundur,hatsanınki biraz daha kısa,ama hatsanında gaz delikleri diğerlerinden baya dar:)
Vede akkarda gaz pistonunda esnek sekman var gaz odasına iyi sürtünüyo,sarsılmazla hatsanda sekman varsa bile sabit esnek değil ve sürtünmüyo vs.vs. bu gazlılarda düşünecek çok şey var.

huğlunun icra yayı çok sert, kerarın oldukça yumuşak.
huğlunun gaz odası da gaz delikleri bariz büyük, kerarın bariz küçük.

youtube dan gördüğüm kadarıyla hatsan sadizm  derecesinde seri bir tüfek. gaz odalarının mekanizmaya çok yakın olmasının önemi büyük bana göre. bir de aktif valf sistemi var mutlaka etkisi olmalı. bundan sonra otomatik alırsam % 99 hatsan düşünücem.

« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2014, 09:20:07 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Güç kaybı olacağını zannetmiyorum,neden dersen zaten belli tamponlarla aradaki boşluğu dolduruyorlar,mesela sarsılmaz çelik tampon kullanıyor,akkar sert plastikle aradaki boşluğu dolduruyor,yani gaz deliği yakın uzak farketmiyor,bu yakınlık uzaklık neye etki ediyor biliyormusun tüfeğin savrulmasına etki ediyor,mesela aktif valfli tüfeklerde savrulma ve şahlanma az hissedilir(beretta,brwning,hatsan dada azdı,kral escord dada azdı)gibi.
Bence sebebide pistonun çok fazla geriye gitmeden mekanizmayı çalıştırması veya gaz tahliye sistemi olduğu için darbenin azalması. Tabi bunlar benim düşüncelerim bilimsel veriler değil.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Sarsılmaz ve akkarda şahlanma biraz var,ben sebebini gaz deliklerinin uzaklığına ve aktif valf(genel anlamıyla) olmayışına bağlıyorum.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Gaz delikleride namlu boyuna göre değilde işte sistemi nekadarlık bir güçle çalıştırabileceklerine göre ayarlıyorlar.
Akkardan Ersin bey bi ara bana gaz delikleri nekadar küçülürse içeri okadar basınçlı gaz verilir demişti,gerçekten bunu hiç düşünmemiştim,birde böyle birşey var yani gaz deliğini aç sistem çalışır diye birşey yok,hepsinin hesabı kitabı var,herkezin kendine göre sistemine göre yorumu var.
Mesela mekanizma yayını biraz sertleştir sistem çalışmaz,ozaman gaz deliğiyle oyna,olamdı mekanizmayı hafiflet,anlıcağın zor iş,birde fazla gaz verirsen mekanizma geriye çok teper ozaman omuza tepme artar....
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
 seri çalışma konusunda dediğiniz gibi bir çok bileşeni bir arada düşünmek lazım. sadece gaz deliğinin yeri ya da genişliği üzerinden yorum yapmak eksik olur.

aktif valfli sadece  hatsan mpa ile atış yaptım gayet iyiydi. öyle aşırı bir tepme şahlanma filan hissetmedim. gayet konforlu tüfek.pistonun çok fazla geriye gitmeden mekanizmayı çalıştırması,  sarsıntının , darbenin azalması. doğru tespit.

aktif valfta beni tek düşündüren  gazın geçtiği teşkilatta parça ya da girinti çıkıntı fazla mıdır bilemiyorum. aktif valfın  tüfeğin çalışmasına  etkisi bakımından  hatsan kullanıcılarının tecrübesini dinlemek lazım.hatsan gayet iyi tüfek ama tetik grubu bana çok dayanıksız gibi geldi. onu aliminyuma dönseler iyi olurmuş.

şahlanmaya gelince,
tüfeği 66 cm namnu ile kullanıyordum, şahlanma ve tepme oldukça azdı,
51 namnu yaptırdım, hem şahlanma, hem tepme bariz arttı. bence o biraz da namnu uzunluğu ve tüfeğin dengesi ile de alakalı.
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2014, 13:22:23 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
şahlanmaya gelince,
tüfeği 66 cm namnu ile kullanıyordum, şahlanma ve tepme oldukça azdı,
51 namnu yaptırdım, hem şahlanma, hem tepme bariz arttı. bence o biraz da namnu uzunluğu ve tüfeğin dengesi ile de alakalı.
tüfeklerin gaz sistemlerinden fazla anlamam ama, şahlanma konusu %90 namlu uzunluğu ve tüfeğin ağırlık dengesiyle alakalı. ağırlık biraz namlu tarafına doğru olursa şahlanma bariz şekilde azalıyor. bunun haricinde teknik detaylar da etkiliyor tabiki.. onu da ustalarım benden çok daha iyi bilir..

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Uzun namlu daha az şahlanır mantıken,ben birde şunu düşünmüştüm acaba kilit sistemleride şahlanmayı etkilermi,bana etkiler gibi geliyor.
Mesela beretta,sarsılmaz,brwning,bunların kilitleri biraz daha geride. Akkar,hatsan bunlar önde,sizce etkilermi:)
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
kilit sisteminin  yerinden çok, kilidin açılma süresi zamanlama olarak seriliği etkileyebilir.

tepmeye bir etkisi olacağını sanmıyorum.
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2014, 00:03:49 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
kilit takılma çentiği namluda ise şahlanma pek olmaz namlu kepi kısa oluptta kilit çentiği gövdede ise şahlanma artar bana göre gaz deliği küçük olmalı ve 25 cm den uzakta olmalı
gaz deliği sonuçta kilitti açar gaz deliği genişse gaz kaybı olur ve piston çok çabuk kirlenir
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Kadir TANYILDIZI

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Değerli avcı büyüklerim bende hatsan var gerçekten seri ve tepmesi  normalden az.aktif valf  40 gramda  belli  oluyor zaten dahada ağır atmadım
1993 ERZİNCAN

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
yani yüksekten uçan kazlara falan atmıyosan 36 gramın üzerinde atmaya çok da gerek gerek yok bence.
1978-İZNİK

Çevrimdışı Kadir TANYILDIZI

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Denemek amaçlı  atmıştım sürekli kullanım tüfeğe zarar verir sanırım. Av hariç trap fişeği atıyorum.saygılar
1993 ERZİNCAN

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
gazlı otomatiklerde hatsanı çok beğeniyorum alacak olsam % 99 hatsan alıırm ama tetik grubu biraz dayanıksız gibi. yerli tüfeklerle ne kadar düşük gramaj atarsan o kadar iyi. eskiden 36 gram tek kurşun atardım sonra 28 gram tek kurşunları fark ettim  tepme de az , sarsıntı da az konfor fazla. şimdi 36 gramla hiç işim olmaz. yeni barutlar da iyi .....domuza gidersin belki hayvanla burun buruna geleceksin hah orda 36 gr remington olacak yani.
antrenman için saçmada 24 gr, tek kurşunda 28 gramı aşmıyorum ben  de.  gerek yok.
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2014, 21:22:59 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK