Eveet, bugün rahatsız edilmeden gerçek mühimmatla havaya ateş edebileceğimiz bir yer arıyoruz.
Ooo, silah teknisyenimiz de bizi bekliyor.
Merak ettiğimiz konu: Havaya sıkılan mermilere ne oluyor, nereye gidiyorlar. Sık sık filmlerde, gösterilerde, düğünde, maç sonrasında, uyarı atışlarında gördüğümüz bu havaya atılan çekirdekler nereye düşüyor, tehlikeli mi ?
Hemen içeri davet ediliyoruz Alaman gayfesini yudumlayıp brötchen yiyoruz ve akabinde silah, mühimmat deneme alanına geçiyoruz. Vay canına demekten kendimizi alamayacağız çünkü burası 200 kilometrekarelik bir saha. Memlekette taksi tutsak etrafında turlamak için maaşı vereceğimiz kadar büyük yani
Avcılara kapalı olduğu ve atışlar nedeniyle tehlike arzettiğinden bölge çok iyi korunuyor. Ortalıkta ceylanlar sıçrayıp duruyor. Çarpmadan mekana ilerliyoruz.
Geldiğimiz yerde yüksek teknoloji ile donanmış tırlar, karavanlar, sehpa demeye dilim varmıyor, sadece tüfek bağlamak için roket rampası yapmış gavur.
Teknisyen birader rampanın aslında sehpa değil atılan birkaç milimetre çapındaki çekirdeğin bile havada takip edilebileceği bir radar olduğunu söyleyince şaşkınlıktan dilimiz tutuluyor. Biz xray cihazında, el dedektöründe silah yakalanır mı yakalanmaz mı diye saçmalıklarla uğraşırken elin Alamanı atılan mermiyi bile takip eden teknolojiyi geliştirmiş.
Neyse teknik eleman atış için izin alındığını belirtti. Ben de buraya yol belgesini nasıl çıkartıyorlar diye soracaktım ama konuyu dağıtmayalım diye çekindim sormadım.
Geçtik silahın başına bunu askerlikten tanıdım, G3. Tabi TV'de seslendirmeyi yapan şahıs gerizekalı habercilik standartlarından uzaklaşmadan tetiği ve uzun namlusu olan her şeyi Kalaşnikof olarak tanımladıklarından bildiğini okudu. Türkiye, Almanya, Amerika farketmiyor her yerde habercinin gerizekalısı mevcut. :@
Eleman G3'ü tam dik açı ile değil düğüncü atışı açısıyla monte edip hazırlık yaptıklarını söyledi.
Ortada duran karavana geçtik ki aman Allah, acayip aletlerin başında birtakım adamlar, hem de o aletleri kullanmanın uzmanı olmuşlar bir yandan ne sorsak biliyorlar.
Aletin bir multi-sensör platformu (çoklu ölçtürgeç zemini) olduğunu ve havada uçan her şeyi bu sistemle takip edip ölçümleyebildiklerinden bahsediyor. Bunun üzerine alete gerek olmadığını, bizim memlekette suikast tabancasının 400 metre, suikast tüfeğinin 4000 metreden nokta atışı yapabildiğini tüm esnafın bunu bildiğini söyleyince karşı çıkıyorlar ve onlara güvenim bir anda kayboluyor :-/ ( şaka tabi biz de biliyoruz suikast tabancası veya tüfeği lafını ancak bir gerizekalının kullanacağını).
Teknik elemanlar birden etrafımızı sarıyor. Ölçüm yapacak uzmanların yanına, silah uzmanı, güvenlik uzmanı toplanıyor. Kamera ilginç geliyor tabi. Yoksa ne gerek var bunca adama, hepsinin yaptığını bizde tek bir kalfa yapıyor, hem de asgari ücrete.
Mermiye bakıyoruz bu aynı askerde attığımızdan. Kolye yapmak için bir tanesini cebe atayım diyorum o sırada teknisyen gözlerini pörtletip bakınca korkup yerine koyuyorum. (Hahahaha)
Cebe atamadık bari havaya atalım deyip artık neden lazım oluyorsa ipi ve haliyle diğer ucundaki tetiği çekiyorum. Paat. Hahahaha, çok zevkli
Hemen yandaki radara dönüyorum, hareket ediyor. Yanımdaki eleman 7.62mm çapındaki çekirdeğin havada kalış süresinin yaklaşık 47 saniye olduğunu ve o süre boyunca radar tarafından takip edilebildiğini söylüyor. İnanamıyorum.
Kaç metre yükseğe ve ne kadar uzağa gittiğini soruyorum, içeride radar ekipmanının başına geçip görelim diye yanıtlıyor.
Hop dalıyoruz karavana, eleman cebinde bir mermi daha olduğunu onu atıp neskafemizi yudumlarken canlı canlı takip etmeyi teklif ediyor. Şaka yaptığını sanıyorum ama doğruymuş atışı içerde canlı seyredebiliyoruz hem de radarın yanısıra kamera ile. Atış yapılıyor ve neredeyse dikine giden merminin 2300 metrelere tırmanabildiğini görüyorum. Vayy şahane!
GELELİM BURADA OLUŞ NEDENİMİZE:
DİKEY ATIŞA RAĞMEN ÇEKİRDEK 2300 METRE YÜKSELİYOR, YAKLAŞIK 2300 METRE İLERİYE GİDİYOR VE DÜŞTÜĞÜ ANDA BİLE SANİYEDE 160 METRE YANİ SAATTE 520 KİLOMETRE HIZLA YERE ÇARPIYORNamludan çıkan mermi çıplak gözle görülemeyecek kadar hızlı ama elimizdeki kızılötesi yüksek hızlı kamera ile atışın ilk iki saniyesinde neler olup bittiğini rahatlıkla takip edebiliyoruz.
Teknisyenimize bu bulgulara rağmen yorgun çekirdeğin çarpma anında ne kadar tehlikeli olduğu konusunda kesin bir bilgi edinemediğimizi belirtiyorum ve hemen kapalı atış alanına gidiyoruz.
Uzmanlar hemen barut miktarını ayarladıkları bir mühimmat ile atış yapıp yapay kas kütlesini temsil eden balistik jele çarptığı anda az önce tespit ettiğimiz 160 metre/saniye hızı sağlayacaklarını söyleyip işe koyuluyorlar. Normalde 3000km/saat'lik hızı sağlayan barut miktarını azaltıp çekirdek hızını 520km/saat hıza düşürecekler.
İçeride de dışarıda olduğu gibi her yerde güvenlik önlemleri alınmış mekanlardan geçip atışı takip edecek (slow-motion) uzmanıyla tanışıyoruz. Saniyede 4000 kare çeken 3 adet yüksek hızlı kamerayı da hazırlamış.
Yapay kas kütlesini temsil eden balistik jele havaya atılıp yere düşen yorgun çekirdeğin benzeri bir hızda atış yapılınca sonuç korkunç gerçeği ortaya çıkartıyor : neredeyse 50 santimlik balistik jeli delip geçiyor.
Yetmiyor insan kafatasını simüle ediyoruz. Yapay kafatası kemiği levhasını balistik jelin önüne koyup atış yapıyoruz.
Havaya atılan mermi çekirdeğinin yere düştüğü andaki hızı 500km/saat üzerinde !
Bu hızla çarpan çekirdek insan üzerinde kesinlikle öldürücü etki yapıyor.
Havaya ya da hedef gözetilmeksizin rastgele yapılan atışların tamamının yüksek seviyede ölümcül risk taşıdığı bilimsel olarak ortaya konulmuş durumda.Biraz espri katarak da olsa son derece ciddiye alınması gereken bir konu hakkında bulduğum belgeseli tamamen tercüme edecek vaktim olmadığından ufak bir bilgilendirme yazısı ile bilgilerinize sunuyorum.
Saygılarımla.
G3 mermisinden tatmin olamayanlar için;
Aynı deney 9mm tabanca mermisi ile yapılıyor.
Sonuç : 1125 metre yükseğe çıkan yorgun çekirdek 350km/saat hızla yere çarpıyor.
Balistik değerleri 350km/saat hızla namludan çıkacak şekilde modifiye edilen bir diğer mermi balistik jele ciddi miktarda penetre oluyor. Aynı şartlarda yapay kemik ve jel ile insan kafasının simüle edildiği bir diğer atışın sonucu : ÖLÜMCÜL!
Yabancı forumlarda benzeri konu ile ilgili birçok yazışmada atış açısının yere 90 derece olması düşen yorgun çekirdeğin enerjisinin minimumda olmasına yola açacağı ancak insan cildinin delinmesi için 60-110 metre/saniye'lik hızı her durumda aşacağı için isabeti halinde zarar vereceği kesin olduğu görüşünde birleşiliyor.
Eğer atış açısında 90 dereceden ufak bir sapma olsa bile havaya yapılan atış kafatasını delerek geçebilecek öldürücü bir vuruş ile sonuçlanabiliyor.
Yere 70 derece civarında yapılan atışlarda yükseliş ve düşüş mesafesi aşağı yukarı aynı oluyor.
7.62 G3 mermisi çekirdeği ~2300 metre yükselip yine ~2300 metre mesafeye düşüyor.
9mm tabanca mermisi ~1125 metre yükselip yine ~1125 metre mesafeye düşüyor.
45 derece açıyla yapılan atış, aynı rakımda çekirdeği çok daha uzağa daha fazla balistik etkiyle ulaştıracaktır.
Bir tepeden yapılan atışın havada kalma süresi daha fazla olacak, daha uzaklara ulaşabilecektir. (Karadeniz bölgesinde sıkça rastladığımız gibi)
Yivsiz av tüfeğinden atılan bir kurşunun namlu çıkış hızı 440 metre/saniye ve ağırlığı 480 grain olarak hesaplarsanız çok daha vahim olacağı kesin.
İLGİLİ YAZIN BAĞLANTISININ SİLİNMESİ İHTIMALİNE KARŞI BİR KOPYASINI ALINTILADIM:Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. Year: 2013 Volume: 19 Issue: 5 392-397
<< Back
doi: 10.5505/tjtes.2013.22309
Serbest Düşme Hareketi Yapan Mermi Çekirdeklerinin Yaralama Potansiyelleri
Gökhan İbrahim Öğünç1, Mustafa Tahir Özer2, Kağan Çoşkun2, Mehmet Eryılmaz3, Ali İhsan Uzar4
1Emniyet Genel Müdürlüğü, Kriminal Polis Laboratuvarı Dairesi Başkanlığı, Ankara
2Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara
3Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara
4Nurol Araştırma Ve Geliştirme, Ankara
AMAÇ
Bu çalışmada dik ve dike yakın atış sonrası serbest düşme hareketi gerçekleştiren mermi çekirdeğinin hedef üzerinde hayati yaralanmalara neden olabilme potansiyelinin ortaya konulması hedeflenmektedir.
GEREÇ ve YÖNTEM
Çalışmada 9x19mm ve 7,65x17 mm çapındaki mermilerin namlu çıkış hızları ölçülmüş ve bu hızlar EBV4® Dış Balistik Yazılımı kullanılarak yatayla 65 derece ila 90 derece arasında beşer derecelik aralıklardaki atışlarla simüle edilmiş; mermilerin serbest düşme hareketleri ve düşüş hızları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, dokuların eşik hız değerleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca adli ve basın kayıtları incelenerek Türkiye?de oluşan bu tip yaralanmaların analizi yapılmış ve literatür eşliğinde değerlendirilmiştir.
BULGULAR
Havaya 65 ila 90 derece arasında beşer derecelik aralıklarla yapılan atışlar neticesinde serbest düşme hareketi yapan mermi çekirdeklerinin ortalama isabet hızı ve kinetik enerji değerlerinin 9x19mm çapında mermi için 92,25 m/sn ve 34,05J olduğu; 7,65x17 mm çapında mermi için 79,66 m/sn ve 14,91J olduğu tespit edilmiştir. Yapılan arşiv taramasında 2000-2012 yılları arasında Türkiye?de 65 adet bu tip yaralanma tespit edilmiş ve bunların 27 tanesinin ölümle sonuçlandığı anlaşılmıştır.
SONUÇ
Elde edilen bulgular havaya yapılan atıştan sonra serbest düşen 9x19 mm ile 7,65x17 mm çapındaki mermilerin isabet anı hızlarının cilt ve yassı kemik için eşik hız ve kritik hız sınırlarını aştığı ve kinetik enerji değerlerinin ciddi yaralanma oluşturabileceğini göstermektedir. İlk müdahale anındaki muayene bulguları ateşli silah yaralanmasına benzer özellik göstermese de bunların ASY olabileceği ihtimali unutulmadan değerlendirilmeleri ve tedavileri yapılırken adli boyutu göz önüne alarak delilleri koruyacak şekilde davranılmasına dikkat edilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Serbest Düşen Mermi Çekirdeği, Ateşli Silah Yaralanmaları, Yara Balistiği