merhaba göz gezdirirken siteye bakınırken konu dikkatimi çekti ve yazma ihtiyacı duydum ithal mermiler diye konuşuyoruz evet gönül isterki yerlide bu seviyeye gelsin fişek konusunda diyorum tüfekler konusunda bizim tüfekler yabancı ülkede kendini kanıtladığını düşünüyorum tabancalarımızda aynı şekilde. yalnız biz Avrupa nın fişeğini tutamayız bizzat izlediğim atışlarda ata neo kulanan bir arkadaş faceden video paylaşmıştı 50 metreye atıyorfişekleri ve misket atıyor misket hiç ezilmeden kalıptan çıkmış gibi duruyor burada barutun yanması alakalı diye düşünüyorum dünyada 82 çeşit yada daha fazla barut var kimisi yavaş yanıyor kimisi daha hızlı yanıyor bunların katolokları var nekadar barut koyacağın ve hangi barutu kulanırsan hızı yanması aldığı yol yani halk değimi ile kaç metre gideceği gibi konular yazıyor adamlar buna beyin patlatmış 82 çeşit yada daha fazlası için pütün barutlara adamlar mühendislik yorumlar getirmiş peki dönelim bizim yerli fişek üreticilerine Türkiye de 3, 4çeşit bunları genelde mke barutu beli bir kalıplaşma var kara barut diyorlar galiba herşeye kulanıyoruz birde fişek kapsülüne deyinmek istiyorum Avrupa 410 gauge 36 cal için konuşmak isterim adamlar pirinç kısmını kalın tutuyor örneğin çatüs b1 kulandım ve çatüs b2 kulandım çatüs b1 için Avrupa fişek diyorlar ve 5 adet atış yaptım kesinlikle sorunsuz ama yerli fişekte tırnak piriç kısmı yarıyor namlu içinde kalıyor etkalınlığı yetersiz bence birde geçen bir arkadaşla konuştum bursadan yaf fişek kulanmış kıvırma yerlerinde sorun olduğu için otomatik tüfekte sorun yaşıyo 12 cal bunuda burdan belirtiyim bizim yerli üreticilerin fişek için söylüyorum parayı bulunca yerli piyasada avrupaya satığından pahalıya satılıyo avrupaya giden fişek daha kaliteli yerliye daya gitsin mantığı var gelelim namlu ölçüsüne Avrupalılar genelde 61 namlu kulanırlar otomatikte performans açısından bunu ilk sarsılmazlarda göre biliriz genelde 61 namlu otomatk üretirdi ve franchi sarsılmaz benzerliği ve namlu üzerinde bazı sarsılmazlarda da luigi franchi yazar sonrasında bu 61 slug namluda 61 slug namluyu armsan yaptı mesela 55 ve 51 slug namlu ata yapıyordu şimdi oda 61 yapar oldu 61 namluda manevra kabiliyeti iyi olması çalı çırpıda namluyu döndermek daha rahat 71 namluya göre eski tüfeklere baktığımızda genelde 71 namlu yada 76 namludur gibi kısa namluda kesinlikle kinetik bence benelli iyi bence birde namlu boyu kadar doğru şok kulanımıda çok önemlidir eğer doğru fişek ve doğru şok doğru namluda iyi sonuçlarda alabilirsin örnek bir kac video paylaşmak isterim
bu video da namlular arasındaki kurşun atarken namluların içinden çıkan kurşun ne kadar etkili olduğuna baka bilirsiniz
http://www.yabantv.com/video/10380-atis-sanati-kursunun-delme-gucu-11
2. videoda kurşun atarken şokun etkisini göre bilirsiniz
http://www.yabantv.com/video/10383-atis-sanati-kursunun-delme-gucu-12 umarım yardımcı olmuşumdur birde fuarda siphai 51 namlu ve 55 namlusuda çok hoşuma gitmişti güzeldi güle güle kulan saygılar
Namlu ne kadar kısa olursa sıklık ormanda o kadar rahat ve seri nişan alınıyor.Kendi tüfeğimi avda denemek kısmet olmadı ama yakınımın tüfeğini kullandım oradan biliyorum.
Fişek üreticilerimiz bizim tüfeklerimizin farklılıklarını düşünerek en azından şu fişek için şu özellikler gerekir yanmasını 60cm de tamamlar gibi bilgiler verseler böyle karışıklıklar olmaz bizde hiç satın almayız.Tabi onlarında işine gelmez.
Batılılar bu işi para için olduğu kadar prestij içinde yapıyorlar.Kaliteli fişek demek iyi reklam ve iyi satış demek.Dünyada ucuz olsun mantığı birtek Türk toplumunda var sanıyorum.Bunun içinde firmalar maliyeti dolayısıylada kaliteyi kısıyorlar.
Yabancı fişeklerde remingtonu ele alırsak 5 fişeğinin fiyatı 5 dolar civarı.Buda 10 lira yapıyor ortalama.Buraya getir kar marjı koy vesaire fiyatı 25 lira oluyor.Bizim firmalarımız bu kalitede fişek üretse ben eminim kimse remingtona para vermez.Hem daha ucuza aynı kaliteyi alırız hemde firmalarımız daha iyi para kazanır.5 fişek üretip 10 liraya satmak daha iyi bir kar getirir diye düşünüyorum.
Ben sipahilerden hem kalite olarak hemde müşteri hizmeti olarak çok memnunum.Şimdiye kadar tüfeğime şöyle yapmak istiyorum dediğimde yapamayız dedikleri birşeye rastlamadım.Sipahilerin fiyatı türkiye ortalamasının çok üzerinde ama sundukları kalitede o oranda.Sipahilere ilgi duyanlar kesinlikle fuarda Bekir Sipahi ile birkaç kelime sohbet etsin anlar zaten.
Benim tüfeğim 50 namlu muadillerine göre ağır bir tüfek 3280gr benim tüfeğim.Ama şikayetçi değilim elime aldığımda kasa eti kalınlığı namlu eti kalınlığı kesinlikle güven veriyor aldığıma pişman değilim.Bir tek benim modelimde boya biraz kolay çiziliyordu onu yeni üretimlerde düzelttiler.