Gönderen Konu: Tekkurşun Atış Ustalarından Tavsiye  (Okunma sayısı 6610 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
Tekkurşun Atış Ustalarından Tavsiye
« : 06 Mayıs 2014, 18:54:58 »
Herkese selamlar.
Ustalarım Allah nasip ederse 2 hafta sonra trap ve tekkurşun atış yarışmasına kurşun atışları dalında katılacağım. Atışlar 75 metre mesafeden hareketli hedefe yapılacakmış. Hedef kağıdı muhtemelen 1 x 1 ya da 1,5 x 1,5 metre boyutunda olur. Üzerinde domuz figürü ve hedef halkaları olacakmış. Kendim amatörce atışlar yaptım ama yarışmaya ilk defa katılacağım. Yarışmada gezli slug namlu tüfekler verilecekmiş. ben daha önce gezli namluyla atış yapmadım. bunun benim açımdan ne gibi eksi ve artıları olur ? inşallah sıfırlamaları doğru şekilde yapılmış olur :) benim genelde sabit hedefte şeritli namluyla 50  60 ve 75 metre atışlarım yaf speedy 29 gr kurşunla oldukça başarılı oluyor. Ama hareketli hedefte hedefin hızına göre nekadar önleme vermem gerekir ? Yarışmalardan ya da kendi atışlarından tecrübesi olanlar bana yardımcı olursa sevinirim. Saygılarımla

Çevrimdışı Murat YILMAZ 61

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Tekkurşun Atış Ustalarından Tavsiye
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2014, 19:52:05 »
Yarışma katılımcıları kendi tüfekleriyle katılamıyormu  yarışmaya, eğer öyle ise çok saçma...Birde nerde acaba bu yarışma?
1983   ist -  Trabzon

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2014, 19:58:46 »
Yarışma katılımcıları kendi tüfekleriyle katılamıyormu  yarışmaya, eğer öyle ise çok saçma...Birde nerde acaba bu yarışma?
Samsunda yapılacak. kendi tüfekleriyle de katılabiliyor ama benim tüfeğim 1-3 sabit şok 71 namlu. kurşun atışı için uygun değil. ve sanırım kurşun atışı için slug namlu şartı varmış. tüfek getirmeyenlere orada atış için tüfek veriliyor.

Çevrimdışı Murat YILMAZ 61

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 06 Mayıs 2014, 21:08:42 »
Samsunda yapılacak. kendi tüfekleriyle de katılabiliyor ama benim tüfeğim 1-3 sabit şok 71 namlu. kurşun atışı için uygun değil. ve sanırım kurşun atışı için slug namlu şartı varmış. tüfek getirmeyenlere orada atış için tüfek veriliyor.
Teekkürler , önleme için tavsiye veremem yalnız bir arkadaşınızla giderseniz onun tüfeğini kullanın derim antrenman yapma şansınız olur atış yapıcağınız tüfekle...Bilmediğiniz tüfekle katılmanın manası yok bence ...Daha çok moraliniz bozulabilir tanımadığınız tüfekle müsabakaya katılırsanı.
1983   ist -  Trabzon

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 06 Mayıs 2014, 21:20:54 »
Teekkürler , önleme için tavsiye veremem yalnız bir arkadaşınızla giderseniz onun tüfeğini kullanın derim antrenman yapma şansınız olur atış yapıcağınız tüfekle...Bilmediğiniz tüfekle katılmanın manası yok bence ...Daha çok moraliniz bozulabilir tanımadığınız tüfekle müsabakaya katılırsanı.
Murat bey amacım yarışmada illa başarılı olmak değil, maksat aktivite olsun, orada sohbet edecek çok kişi olacak, amaç güzel vakit geçirmek, işin tadını çıkarmak. aynı zamanda yeni bir deneyim kazanmak :)

Çevrimdışı Kadir TANYILDIZI

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 06 Mayıs 2014, 21:55:21 »
Emrah bey yaban tv de Mehmet Şahmaran tek kurşunda ve saçmada ne kadar önleme verileceğini anlatıyor izleyiniz isterseniz.
1993 ERZİNCAN

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 06 Mayıs 2014, 22:09:22 »
Emrah bey yaban tv de Mehmet Şahmaran tek kurşunda ve saçmada ne kadar önleme verileceğini anlatıyor izleyiniz isterseniz.
eyvallah kardeşim izlerim, sağolasın

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #7 : 07 Mayıs 2014, 22:54:02 »
75 metre ve hareketli hedef için BENCE;
yerli tip kurşunlar için:
gualandi tip kurşun için bence en güzeli gezsiz silindir şoklu bir tüfek ideal olur
misket tip kurşun için 3 şoklu bantlı bir tüfek daha ideal olur
orman tip kuşun için 4 şoklu bantlı bir tüfek daha ideal olur.

He illa gez şart ise
Hayalet gez ile daha güzel sonuçlar alırsın hedefi bir bütün olarak gördüğün için. Hatta
tüfeğinde ray varsa gezi gözüne yakın montajlarsan daha geniş açıdan bakış yaparsın.

Hedef hareketsiz ise V gezli bir tüfek daha ideal olur kurşun tipleri için şok değerleri yukarıdaki ile aynıdır.
Raylı hayalet gezli tüfekte ise bu kez gezi gözünden mümkün olduğunca uzaklaştırman gerekir.

İthal kurşunlarda 5-4 şok daha çok verimli olur.

Bu arada slug namlu demek silindir şoklu demek değildir.
üzerinde gez tertibatı olan namlu demektir şok değeri (namlu iç çapı) firmadan firmaya değişir. Kiminin silindir değeri kiminin 4 şokuna denk gelebilir.
Yani kendi tüfeğine banta montaj bir gez arpacık sistemi alırsan 3 şoklu namlunu bu iş için kullanabilirsin.

Yinede bence yarışma kurallarını tekrar bir sorsan iyi olur. Böyle bir yarışma tarzı hiç duymadım.
Gezli tüfekte hadi kundak açısı yapısı biraz önemini yitirir ama ben tek gözü kör yada az gören avcı isem ne olacak. Yada solak olabilirim.
Herkes kendi tüfeği ile daha verimli çalışır.

Önleme hedef hızına göre değişir uçar gibi düşünebilirsin. Uçardan 1-2 karış daha az önleme ver.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 07 Mayıs 2014, 23:26:18 »
75 metre ve hareketli hedef için BENCE;
yerli tip kurşunlar için:
gualandi tip kurşun için bence en güzeli gezsiz silindir şoklu bir tüfek ideal olur
misket tip kurşun için 3 şoklu bantlı bir tüfek daha ideal olur
orman tip kuşun için 4 şoklu bantlı bir tüfek daha ideal olur.

He illa gez şart ise
Hayalet gez ile daha güzel sonuçlar alırsın hedefi bir bütün olarak gördüğün için. Hatta
tüfeğinde ray varsa gezi gözüne yakın montajlarsan daha geniş açıdan bakış yaparsın.

Hedef hareketsiz ise V gezli bir tüfek daha ideal olur kurşun tipleri için şok değerleri yukarıdaki ile aynıdır.
Raylı hayalet gezli tüfekte ise bu kez gezi gözünden mümkün olduğunca uzaklaştırman gerekir.

İthal kurşunlarda 5-4 şok daha çok verimli olur.

Bu arada slug namlu demek silindir şoklu demek değildir.
üzerinde gez tertibatı olan namlu demektir şok değeri (namlu iç çapı) firmadan firmaya değişir. Kiminin silindir değeri kiminin 4 şokuna denk gelebilir.
Yani kendi tüfeğine banta montaj bir gez arpacık sistemi alırsan 3 şoklu namlunu bu iş için kullanabilirsin.

Yinede bence yarışma kurallarını tekrar bir sorsan iyi olur. Böyle bir yarışma tarzı hiç duymadım.
Gezli tüfekte hadi kundak açısı yapısı biraz önemini yitirir ama ben tek gözü kör yada az gören avcı isem ne olacak. Yada solak olabilirim.
Herkes kendi tüfeği ile daha verimli çalışır.

Önleme hedef hızına göre değişir uçar gibi düşünebilirsin. Uçardan 1-2 karış daha az önleme ver.
Yarışmada ille de slug namlu olacak kuralını tam olarak bilmiyorum ama orada getirilen tüfekleri heyet inceleyip yarışmaya uygunsa kabul edeceklermiş. aslında kendimiz kurşun götürebilsek tüfeğimi götürürüm yaf speedy 29 gram ile alt namlu 3 şok ile çok iyi sonuç alabilirdim ama sponsor özkursan,büyük ihtimal özkursan kurşun olur ama hangi model kurşun atacağız bilmiyorum ve 71 namlu 1-3 şok tüfeğime asla özkursan bulaştırmam. Her Neyse de bu verdiğin bilgiler çok işime yarayacak Tuncay Abi çok teşekkürler.
« Son Düzenleme: 07 Mayıs 2014, 23:30:28 Gönderen: Emrah CANDAN »

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
  • Böyle Bir Kara Sevda...
« Yanıtla #9 : 08 Mayıs 2014, 02:24:24 »
Hız ve hedefin ebadı ile ne kadar önleme verecegini keşfetmen icin deneme atışı yapman şart. Tahmini Ortalama 60 km/s ise 75 m.den 1.5 m önüne atman gerekecek. En güzeli yeni bir heyecan yaşayacaksın, başarılar. Yandan atılan trap atısı calış.
1981 Burdur
EY RABBIM
IMAN ILE ÖZÜMÜZÜ, HAYAT ILE YÜZÜMÜZÜ 
EDEP ILE SÖZÜMÜZÜ, KUR'AN ILE ÖMRÜMÜZÜ HAYIRLI EYLE

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : 08 Mayıs 2014, 09:45:14 »
Hız ve hedefin ebadı ile ne kadar önleme verecegini keşfetmen icin deneme atışı yapman şart. Tahmini Ortalama 60 km/s ise 75 m.den 1.5 m önüne atman gerekecek. En güzeli yeni bir heyecan yaşayacaksın, başarılar. Yandan atılan trap atısı calış.
raylı sistemle hareket ettirilen kağıdın 60 km yapma şansı pek yok gibi :) çok çok 20 ile 40 km arası hızla gidebilir diye tahmin ediyorum. ama her halükarda ortalama 1 metre gibi önleme gerekir diye düşünüyorum. yan taraftan atılan traplarla çok çalıştım. halen daha ara ara atış yapıyoruz arkadaşlarla. kurşunda da hep sabit hedef 35-50-75 metrelerde çalıştım defalarca. yaklaşık 50 metre mesafeden önümden hızlıca paralel geçen domuzlara atışlarım da olmuştu, sadece 1 defasında kafa önüne nışan alıp kalçasından vurmuştum. orda görmüştüm aslında yaklaşık olarak nekadar önleme gerektiğini. Uçar avındaki gibi olsa daha kolay olur benim için :) aynen dediğin gibi yeni bir heyecan yeni bir deneyim olacak...  Mahmut abi bilgiler için teşekkür ederim.

Çevrimdışı Yaşar KÖKÇEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 08 Mayıs 2014, 10:36:18 »
http://www.yabantv.com/video/11177-atis-sanati-onleme-teknikleri-11 Önleme ve hızla ilgili yararlı bir video.
1980-Antalya

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
  • Böyle Bir Kara Sevda...
« Yanıtla #13 : 09 Mayıs 2014, 00:54:56 »
20-30 km hızla gidecektir bencede. Yarışmadan önce Bir kac kez atma şansın olsa sen bu işi cözersin aslında.
1981 Burdur
EY RABBIM
IMAN ILE ÖZÜMÜZÜ, HAYAT ILE YÜZÜMÜZÜ 
EDEP ILE SÖZÜMÜZÜ, KUR'AN ILE ÖMRÜMÜZÜ HAYIRLI EYLE

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : 09 Mayıs 2014, 09:40:37 »
20-30 km hızla gidecektir bencede. Yarışmadan önce Bir kac kez atma şansın olsa sen bu işi cözersin aslında.
Benden önce atanlara bakarım ona göre atışımı ayarlarım :D

Çevrimdışı Mehmet KILIÇ 41

• *
« Yanıtla #15 : 10 Mayıs 2014, 02:46:22 »
ya ilk sen atarsan  :) sonuçta maksat eylenmek uçar avlarındaki önlemelerini düşünerek atışını yap yani hareketli hedefin hızına ve mesafesine göre açı ver namluya, sakın bunları yaparken kasma kendini şimdiden başarılar
  • tek kırma huğlu
  • çift kırma huğlu
  • sarsılmaz magic
  • setter

Mehmet KILIÇ
1982 İZMİT

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : 10 Mayıs 2014, 09:00:00 »
ya ilk sen atarsan  :) sonuçta maksat eylenmek uçar avlarındaki önlemelerini düşünerek atışını yap yani hareketli hedefin hızına ve mesafesine göre açı ver namluya, sakın bunları yaparken kasma kendini şimdiden başarılar
kendimi kasarmyım hiç ya benim kadar rahat adam var mı şu memlekette :) yerli kurşunlar 75 metreye neredeyse 1 saniyeden daha kısa sürede gidiyor, hedefin hareket hızı payını da katarak ayarlarım bi şekilde sıkıntı yok ;) tavsiyeler için teşekkürler