Ahmet bey yukarıda paylaşmış olduğunuz formülde cehaletimi bağışlayın yere paralel olarak yapacağımız bir atışta menzili bulmak için sinüs(2) açısını kaç derece alacağız yada başka bir bölgedeki değerimi baz alacağız.
Saygıdeğer Sabri Hocam BC değerini hesaplarken kesit çapı olarak kurşunun en geniş bölümünün çapını mı yoksa tepe noktasındaki çapını mı dikkate alacağız. Özellikle dar namlular da ateşlenen kurşun namlunun iç çapının şeklini alacağından kullanılan tüfeğin iç çap değerini almak daha doğru olmaz mı?
Teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Tevfik Bey,
Saygılar bizden, atış videolarınızı imrenerek izliyorum. Atıcılık konusunda size göre çaylak sayılırım. Fizik bilgimle dilim döndüğünce açıklamaya çalışayım.
Pratikte tüfek atışı yere paralel olarak yapılmıyor. Gez-Arpacıklı tüfeklerde sıfırlama yaparak, şerit namlularda ise az-çok görerek namluya az da olsa açı veriyoruz. Sinüs tablosunda hangi açının sinüsünün kaç olduğunu buluyoruz.
Biz 0 ile 1 derece arasındaki küçük açılarla ilgiliyiz. Yere paralel, yer seviyesinde bir atış yapılsa kurşun toprağa saplanır. Sonuç 0 zaten Sin 0 = 0
Öte yandan 1 derecelik biraçı ile atsak,ilk çıkış hızımız 400 m olsa, formüle göre: 400x400/9.8x0.349=5.698 mt çıkar.(2x1 derece yani2 derecenin sinüsü.) Tabi bu sürtünme vs çevre şartları hesaba katılmadan sadece yerçekimi göz önüne alınarak hesaplanmıştır ve yer seviyesindedir. Normalde tüfek yerden 160-170 cm yükseklikte ateşlenir, bu durumda formül daha karmaşıklaşıyor sonuçta Kurşun yükseklikten dolayı bir miktar daha menzil kazanıyor. Bu tabi teoride böyle, Çevre şartları göz önüne alındığında konu artık Balistik ilminin konusu oluyor. Balistik programlar bu hesaplamaları önceden yapıp bir merminin yolunu çizebiliyor. Hava sürtünmesi vs hesaplanınca menzil çok düşüyor. Bu noktada Kurşunun kütlesi formu havaya nasıl direndiği önem kazanıyor. Kütle arttıkça daha çok enerji yüklenebiliyor ve çevre şartlarından daha az etkileniyor. Dolayısıyla saçma daha çok etkileniyor formüle göre çok daha az mesafe gidiyor, Kurşun Formuna göre Balistik katsayılar kullanılıyor. En kötüsü misket kurşun,
http://www.ctmuzzleloaders.com/ctml_experiments/rbballistics/rbballistics.htmlBU hesaplayıcı data girilerek, menzil ve düşme değerlerini hesaplıyor.
Genelde yanlış hatırlamıyorsam misket için 0.1 Foster için 0.07 alınsa da, Avda ve Sporda kullanılan Balistik katsayıların gerçekçi olmadığı (Hala ilk geliştirilen G1 modeline göre hesaplanıyor, halbuki askeri uygulamalarda daha gelişmiş ve doğru G7 modeli kullanılıyor)bu yüzden hiç bir fişeğin şartnamesinde belirtilen hızda olmadığı belirtiliyor. Ayrıca kullanılan metotlarda sabit alınan katsayının uçuş anında değiştiği de biliniyor.
Günümüzde Doppler radar kullanılarak mermi uçuş anında izleniyor, ve hesaplamalardan kaynaklanacak farkların oluşması engelleniyor Bu şekilde baz alınan her merminin balistik eğrisi izlenerek gerçek zamanlı olarak belirleniyor.
Konu çok daha derin, ben buralarda pes ettim daha derinlere dalmadan hesabı kitabi boşladım.
Kronografımı koyarım, sakin havada atar hızıma bakarım bana yeter dedim.