Günümüzde sahtesi yapılmayan ( yapılamayacak ) ürün sayısı oldukça az maalesef. Bu konularla ilgili benim de kulağıma bazı duyumlar gelmişti. Doğruluk payı varsa eğer, avrupa fişek alırken enine boyuna incelemek lazım
Titano fişekteki duruma gelince, benim kullandığım eski terazi 0,1 hassasiyetliydi. 0,05 grama kadar genelde eksi yönde hata payı veriyormuş, 0,01 hassas terazi alınca farkettim. Yani 1,6 gösteriyorsa o barut aslında 1,55 falan olabiliyor.
Titanoyu ölçtüğümde 1,6 göstermişti galiba.. Aynı şekil mirage 30,5 gramı ölçünce de 1,7 gelmişti. Ama öbür terazide 1,63-1,65 dolaylarında çıkıyor barut ölçüsü. Ama geyik fotoğraflı kutulu olanlarda 1,68-1,70 gr geliyor.
Titano da barut benim ölçümümle 1,53-1,55 dolaylarında geliyor. Üretimden dolayı 0,02-0,03 oynayabilir, tabi bir de terazi kalitesi önemli. Bizimkiler çin malı orta sınıf ürünler. Daha hassas ölçümlerde farklı sonuçlar gelebilir..
Titano ile rc 32 gr barutları neredeyse birebir aynı. Türü aynı olup yanma hızlarına göre serisi değişik olabilir, aquila barutlarda olduğu gibi..
Rc 33 gr fişeklerde de benzer barutu görmüştüm..
İncelenen Sterling 28 gr bior modeli, 3 yıldır kullanırım. Muadillerine göre yumuşak ve naif bir fişek. Bıldırcın harici kullanmadım. Bıldırcında deneyince de o avda başka fişek pek kullanmadım. 1,35 gr AS barut var içeriğinde. Power tapa ve bior tapa olanlarda barut miktarının farklı olduğunu öğrenmiştim. Power 28 olanı açıp ölçmedim.. Üveyikte atacaksanız tavsiyem klasik tüfeklerde kullanın. Sonuçlar daha güzel olabilir. Ayrıca kırma tüfeklerde atım keyfi çok güzel, yormuyor.
Bu bir öneridir katılan olur, katılmayan olur. Herkesin şahsi düşüncesi. Acaba forum olarak bir firmadan istediğimiz malzemelerle fişek ürettiremezmiyiz. Farklı gramajlarda, farklı numaralarda istenilen kalite ve memnuniyeti yakalayamazmıyız. Bir abimiz öncülük etse olmazmı. Bu forumda av bayisi olan bir sürü arkadaş var bu işe bir el atsa olmazmı. Hem biz istediğimiz fişeğe kavuşuruz hemde onlar satış yaparak kar elde etmiş olur. En azından içeriğini tam olarak bildiğimiz ürünü kullanırız. Daha önce forumda bir konuda okumuştum Turaç firması istek üzerine bir part fişek üretmiş. Biraz hayal gibi görünüyor ama neden olmasın.
Saygılarımla..
Haftaiçi, Turaç firma dağıtım ve üretim müdürleri Samsundaydı. Daha sonra bizim ilçede bayiye uğradılar. Bu yıl fuarda tanışıp sohbet ettiğimiz için av bayii abim davet etti ben de yanlarına gittim.
Üretim müdürü Ercan bey, işin başındaki adam ve bana göre bu işin piri.. Ne yaptığını bilen oldukça donanımlı bir insan..
Hem fişekler üzerine hem de 9 mm ve diğer yivli mühimmatlar üzerine epey muhabbet ettik.
Sterling fişeklerle ilgili beğendiğim ve beğenmediğim yanları belirttim, ciddi şekilde dinledi sağolsun.
Üretimlerde, balistik değerler açısından modellerde hep RC fişeklerini baz aldıklarını söyledi. Ben biraz sğuk ve nemli iklim kaygılarımdan bahsettim, 206 S barutlu 34 gramların eksilerde zayıf kaldığından bahsettiğim, kendisi de durumun farkında tabi ama genel anlamda her iklime uygun üretmek zorundayız demişti. Karadeniz soğuklarında normal gelen Ege de Akdenizde kullanıcıları isyan ettirebiliyor dedi
Ama, istenilen her türlü fişeği de yaparız demişti zaten.
Velhasıl, benim alışveriş yaptığım bayii, sizin bahsettiğiniz şekilde sipariş yaptırdı. Daha önce yazmıştım forumda.
Hatta bana fikir sorudğunda soğuk+mesafeli iş yapsın diye söylemiştim. Onlar da 36 gr barutu ( A6SP ) ve özkütlesi ağır saçma kullandılar. Bp tapası koydular. Geçen sezon 27-28 tl den almıştım ve çok memnun kaldım. Bu sezon da son zamlardan önce 33 tl den 5 koli daha ilave ettim envantere.. Normal 34 gramı olsa soğuk hava avları için almazdım...
Bu tarz bir sipariş için en az 1 palet geçmesi gerekiyormuş, o da tek partide 25 ya da 30 bin fişek olması lazım. Daha aşşağısı olmuyor. Yani en az 25 bin adet ( 100 koli ) sipariş geçilecek ki istenilen fişek yapılsın. Tabiki bu, Turaç bayileri aracılığı ile yaptırılabilir. Herkese de yapacaklarını pek sanmıyorum...
Şu son paylaşılan yaf fişeklerle ilgili de birkaç şey yazayım
Keçe ''tapa''sı kalitelidir. Ama saçma konusu ciddi sıkıntılı. Bazı serileri düzgün çıkıyor onun harici hep karışık ve bozuk.. Ayrıca keçe tapa altına ara tapa koymadıkları için de 18,5 ve üzeri iç çaplı namlularda sıkıntı oluyor. Ciddi gaz kaçağı yapıyor, bunu bizzat gördüm..
Uygun miktar aquila barut, keçe altına plastik ara tapa ve düzgün saçma kullansalar, yaf keçe tapa varken başka muadiline ihtiyaç duymaz, bu tip fişek kullanacak olanlar.. Ama işte her şey istediğimiz gibi olmuyor maalesef...