@Hüseyin İŞCEN Bu bahsettiğin ses fişeği tapasını, dolumlarda kullandım. Ben öyle aman aman bir fark görmedim, randımanlı bir grupmanı yok, tüfeğe göre değişiyor sonuçta
Fotoğraftaki ses fişeği tapasının piston çapı 18.80, kova kısmı ise daha da geniş. Saçma dolusu yaptığın zaman fişekte basıncı artırıyor. Mesela 1.40 baruta 28 gr dolusu yapıp bu tapayı kullanıyorum,ortaya çıkan fişek 32 gr gibi patlıyor.. Geniş namluda düşük gramajı çatır çatır sorunsuz çalıştırmak için birebir
Diğer yorumda mesafe uzayınca kalın saçma alıp yaralı giden avlardan bahsetmişsin. Haklılık payı muhakkak vardır. Herkesin tecrübesi yaşanmışlığı farklı. Ben de bunun biraz tersini savunuyorum, zira kalın saçma seyrek düşse de uzak mesafelerde kırıcı ve durdurucu etkisi çok fazla. Bugüne kadarki en uzak mesafeli avlarımı 1-2 no saçmalı fişeklerle aldım. Kimi kanat kırdı, kimi gövdeye tek isabet aldı düştü..
O mesafelerde kuşun 5 veya 6 no saçmadan vücuda 1 tane alıp düşmesi bence imkansız.. Akşam bekinde bir ördek vurdum, yüsekliği görsen inanamazsın. tek bir 2 no saçma gövdeye isabet edip az içeri girip saplanıp kalmış.. ördek yere düştüğünde ölmüştü..
yani bu tür enstanteneler ancak kalın saçmaların uzaklardaki tahrip gücü ile mümkün oluyor.
Makul mesafelerde 5-6-7 no saçmalar çok güzel grupman yapıp avı havada resmen yakalıyor fakat, kalın saçmanın uzak mesafe marifetlerini de asla göz ardı edemeyiz...