Emrah Bey yaptığınız ses fişeği dolumunda kaç gram barut kullandınız? 1/20 kuralı ses fişeği dolumunda geçerli mi?
Yaşar Bey, bazı çift bazlı barutlar hariç çoğunda 1/20 kuralı geçerli olur. Trap fişeklerinde kullanılan hızlı yanmalı barutlar bile kendi sınıfında bu orana sadık kalınarak dolduruluyor
Ses fişeği olarak sadece özkursan aldım ve inceledim. Bazılarında gri renk csb1 tarzı, bazılarında da yeşil renk 206s tarzı barut var. Orjinalde bu iki barut türü ağır yanan ve 32-34-36 gr dolusu için kullanılan barutlardır. Zaten ses fişeğine hızlı yanan barut koyamazlar. Çünü yüksek miktarda barut kullanılıyor ve bu ciddi riskli olurdu.
Ben ses fişeği barutuyla 1/20 oranına sadık kalarak dolumlar yaptım. Bazılarında fişeğe hız kazandırmak adına 0.10 gr daha ilave etmişimdir. Yani 28 gr için 1.40 gr kullanılması gerekirken 1.50 gr kullandım. 30 gr için 1.60 gr 32 gr için de 1.70 gr kullandım. Ölçüler tamamen hassas terazi ile sağlandı. Ses fişeği barutunda bu ölçülerin üstüne çıkmadım. Zaman zaman ses fişeğinin kendi tapasını kullandığım da oldu. Hem piston hem de kova çapı 18.80 olduğu için fişeğe biraz daha basınç katıyor. Özellikle 18.40 civarı namlularda 28 gr olarak hazırladığınız dolu 32 gr gibi patlıyor. Grupmana kısmen olumsuz etkisi var ancak, bu şekilde hazırladığım doluları geniş namlu tüfekte daha verimli şekilde kullanıyorum.
Hemen her barut cinsi, kullanıldığı saçma ağırlığına göre 1/20 oranında koyulur. El dolusu hazırlarken de fazla ileriye geçmemek şartıyla 0.10 gr daha ilave edebilirsiniz. Mesela, 34 gr için ölçü 1.70 gr dır. Ama 1.80 gr A1 veya csb1 kullandığım 34 gr dolularda, kış havasında daha iyi randıman aldım.
Bu yazdıklarım tavsiye değildir ancak tehlikeli ölçüler de değil. Her tüfekte rahatlıkla kullanılabilir..