Abdullah ORUÇ, Emre DULUKLU, Selahattin AKDAĞ, Ercan KOÇ ve 39 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tapa demişken ben de bir tapanın çapını öğrenmek istiyorum. Süren tapaların barut kupasının çapını ölçen, ölçme imkanı olan varsa rica ediyorum. Hatta yüksekliğini de... Eskiden kalma elimdekilerin çapı oldukça dardı. Hala aynı mı, nedir acaba?
keşke ölçme imkanım olsaydı da söyleseydim. süren tapanın bir çeşidi yafın muhtelif fişeklerinde var 5 nolu mobil şoktan çok rahat geçiyor ve grupmanı gayet iyi veriyor. sezon sonlarında lambro blue aldım aynı süren tapa çıktı içinden ama piston kısmı öbür süren tapadan bariz şekilde geniş. altında da numarası farklı. lambro blue çok sert fişek normal 34 ten daha sert mesela. tapayı değiştirdim diğer yaf süren tapasıyla fişek resmen yumuşadı. barut vs malzeme miktarı da önemli de tapa çapı geniş olunca namluda daha fazla sıkışıyor oyüzden tepiyor demekki.
Çok teşekkürler. X-Wad'dan biraz daha dar olduğuna kanaat ettim. Süren dediğim tapa Nobelsport'un GT... tapasının kopyası. Yani görünüm olarak aynı sayılır. Lambro fişeklerdeki şüphesiz Nobel'in tapasıdır. Belirttiğinize göre Yaf'dakinin çapı farklıysa, o bizim yerli tapadır (sanıyorum). Hatta yerlisi 5* şoktan rahat geçiyorsa hala dar çaplı olması mümkün. Burda başa döndük. Az bekleyeyim, ölçüp söyleyen biri çıkar inşallah.
Büyük ihtimalle öyledir çünkü lambro fişeklerin dibinde nobel sport yazıyordu. evet x-wad dan daha dar. yafın diğer kullandığı cheddite drago tapalar da aynı şekilde çapları dar. bu arada 5 şoktan rahat geçiyor derken tam boşluk olmuyor onu söylemeyi unuttum. parmakla itekleyerek hafif sıkışmayla rahat geçiyor onu demek istemiştim benim gözlemlediklerim rc nin sıpe ve s4 fişeklerindeki tapalar, bp f2 nin bildiğimiz klasik tapaları ve clever miragenin 34 gr tapaları dediğim şekilde rahat geçiyorlar ve hepsinde de muhteşem grupman çıkıyor kağıtta. x-wad olanlarında farklılıkları var mesela MECA fişeklerdeki tapalar daha geniş çaplı, en son sterling 34 gr aldım onda da x-wad vardı ama çapı biraz daha dardı mesela. aynı tapa olsa da standartı yok. hepsinde numara numara yazıyor tabanlarında ama çapla mı alakalı bilmiyorum..
Bendeki lerin barutlardan temas eden yeri 18.3 idi. Üstü 18.2 tahmin ediyorum.
Fuat bey teşekkürler 150 adım 110-120m yapar 2 bilyeden tek isabettahminimce diger bilye 50m mesafelere varmadan sapma yapıyordurtapa içerisinde isterse tek bir adet kurşun olsunagırlıgı nekadar olursa olsun 50m mesafeden sonra hedeften sapma ve alt yapıyor isabetli atış yaptırmıyorisabet yaptıranlar ise domuz avı gibi tehlikeli avlarda yıkıcılık yapacak güçte degilsadece hedef atıcılıgı için barut miktarı minimuma çekilmiş sıfır tepmeli fişeklerdir
Aynı gram saçmaya aynı baruttan daha farklı koyulduğunda saçmayı daha uzağa mı gönderiyor yoksa aynı mesafede daha etkili hale mi getiriyor ? Ben kış avlarımda genelde BP f2 kullanıyorum. Barutun biraz daha fazla olması avantaj sağlıyorsa ozaman mavi RC 34 gram kullansam nasıl olur ?
Barut mikatarının fazla olması bazen avantaj bazen de dezavantaj olabiliyor, özellikle sıcaklığın fazla olduğu havalarda ağır gramaj 34 ve 36 gr. üzeri fişeklerde grupmanı olumsuz etkiliyor, bunun testlerini Lambro fişeklerinde( piyasada barut miktarı en fazla olan fişekler)bire bir testleri başka fişekler ile karşılaştırarak gördüm. en kötü grupmanı lambro fişekleri yaptı. ancak 0 derecelere yakın sıcaklaıklarda iş avantaja dönüşür, grupman ve penetrasyon artar.
STERLİNGPYROTECHNIC İŞARET FİŞEGİkapsül nobel 688barut pirima sv 0,79grkırmızı sarı beyaz 3 renk özelliği veren kapsüller 9,13grbarut üzerine kristal mika kapak koymuşlarkapak üzerine renklendirici kapsüller açık kısmı aşagı bakacak şekilde üst üste koymuşlaragız kapamayı yine kristal kapak koyup kıvırma yapmışlarotomotik tüfeklerde mekanizmayı çalıştırmıyorses neredeyse havalı tüfek sesi gibiister pompalı ister otomotik olsun kaç cm namlu ile atılırsa atılsın15-20m mesafeden daha uzaga 15-20m mesafeden daha yüksege çıkmıyorrenkler çok çabuk sönüyor 2-3 saniye ya oluyor ya olmuyorbana göre bundan işaret fişegi olmaz çocuklara eglence olur