Volkan abi tecrübelerini ve bilgini benimle paylaşmaya layık gördüğün için sana tesekkur ederim. Gramaj konusuna gelecek olursak abicim ben öyle agir olsun peşinde değilim. Bi abimde söylemişti hafif fişekler hedefe daha hizli ulasir diye 28 - 32 gr arasi kullanmak düşüncesindeyim bu sezon. Ve yeni avcı olacagimdan sık sık müsait alanlarda atış yapmaktayım. Siz değerli abilerimden öğrendiğim ve forumda okuduklarimi göz önünde bulundurunca öğrendiklerimiz ortalama bir avcinin seviyesinde olduğunu farkettim. Buda siz değerli abilerim sayesinde oldu gerisinde inşaallah pratik yaparak öğrenilecek şeyler. Bide abi fişeğin agirliginin etkisine pek değişiklik yapmadigini duydum varsa bile azdir dediler ama hız konusunda ise genel olarak hafif gramajlar iş görür diyorlar bunlar hakkindada birkaç bisey soylerseniz mutlu olurum. Tekrar tesekkur ederim.
Lafı mı olur, öğrenmek araştırmak isteyene bilebildiğimiz kadar yardımcı olacağız.
Sorunu doğru anladıysam, saçma miktarının ve süratinin fişeğin etkisiyle ilgisini soruyorsun. Öncelikle şunu belirteyim, ava uygun irilikte saçma seçilmeli. Sonra mesafe tahmini doğru yapılmalı. Bu mesafelerde elindeki tüfek-şok-fişek ile hangi mesafede nasıl dağılım elde edeceğini bilmelisin. Bundan sonrası bu birlikteliğe senin de uyum sağlamaya çalışman. Yani en iyi dağılım hangi mesafede oluyorsa o civarda atış yapmaya hazırlanman gerek. Bunda senin reaksiyon süren de önemli. Çoğumuzda zamanla biraz değişim oluyor ve fişeği de şoku falan da değiştiriyoruz. Mesela yeni avcılar ekseri acele atışlar yapar. Biz de yaptık. Şoku, fişeği buna göre seçmek gerek. Ana fikri anlamışsındır.
Şimdi gramaj ve sürat konusuna gelirsek, gramaj vuruş şansını artırır normalde ama kendi durumuzuda gerçekten böyle olup olmayacağını önceden deneyerek görmeliyiz. Süratin 35 m civarına kadar fazlalık etkisi vardır ama daha ilerisinde önemli bir üstünlüğü kalmaz. Yani sadece sürati artırarak kalmaz demek istiyorum, bunun altını çizeyim. O mesafeden beride ise uygun irilikte saçmaya sahip, ava yeterli isabet sağlayan her fişek iş görür. Piyasadaki ortalama süratteki fişekten daha süratlisine ihtiyacımız olmaz. İsabet sayısı da avı ölü ele geçirme "ihtimalini" "istatistik" olarak artırmaya çalışmak açısından önemli. Rastgele isabet eden saçmaların "en az birinin" ölümcül bir yere rastlaması için gerekli. Çünkü ölümcül yere gelen "tek" saçma bizi amacımıza ulaştırır. Fazlası avı daha fazla öldürmez. Ayrıca öbür tarafından çıkmasa da olur. Öldürücü noktaları yaralamak kafi. Beyin, kalp, akciğer, ana atar damarlar, merkezi sinir sistemi vb.
Kendi avcılık geçmişimi ve kullandığım fişekleri hatırladığımda eskiden beri bir çok av için 28-30 g saçmalı fişekler kullandığımı söyleyebilirim. Bunları eskiden tartıyla bilmiyordum ama netice alıyordum. Bunları attığım azami mesafeler de hafızama yer etmiş artık. Şu halde neden daha ağır, daha süratli fişek arıyayım ki? Bu fişekler günümüz fişeklerinden daha yavaş ve ekseri kullanılan 32 gramdan hafif fişeklerdi. Hala da bana göre yeterli. Daha fazlası lüzumsuz, bana göre. Kullandığım mesafeler ise azami 35 m kadar. Ötesine bilinçli olarak atış yaptığımı hatırlamıyorum. Tabi benimkinden farklı hedefleri olan, daha özel atışlar yapmak isteyenler olabilir. Önceden o fişekleri havasında denedikten sonra beğenirlerse kullanabilirler.
Özeti; piyasadaki fişeklerin alayı yeterli süratte bence. Daha fazla sürat gerekli değil. Gerekirse numara büyüterek veya şoku daraltarak veya saçmayı artırarak etkili menzil artırılabilir. Fakat bunu her tüfek, şok ve fişek beklendiği gibi yapmayabilir. Onun için süratinin üzerinde durmadan, sadece son yazdıklarımı değiştirerek ayar tutturulabilir.
Fişek önermediğimi yazdım. Şayet her tüfeğin kendine özel bir verimi olacağına inanıyorsak, aynı markadan iki tüfeğin bile aynı fişekle ve belki aynı belki farklı atıcılar için aynı verimi sağlamayacağını da baştan kabul etmeliyiz. Tavsiyeler sadece ön bilgi olabilir.